Diafan și senin în culorile anului 2016

În Idei amenajare dormitor, Idei amenajare living, Idei de amenajare a bucatariei, Idei de amenajări interioare de Lucia LecaLasă un comentariu

Astăzi vom vorbi despre culorile anului 2016. Vă povestim despre noile aspirații în materie de cromatică transmise de Pantone Color Institute, pe lângă culoarea alb despre care am vorbit anterior în articolul despre amenajări „PUR ȘI SIMPLU.ALB”. Pentru prima dată Pantone Color Institute alege două culori, nu una! Este vorba despre Rose Quartz (roz) și Serenity (bleu). Se pare că nuanțele feminine continuă să fie încă prezente, dacă ne amintim de Marsala – culoarea anului 2015 în amenajări sau Orhidee radiantă – culoarea anului 2014, însă cele masculine nu sunt mai prejos de această dată! Leatrice Eiseman, Executive Director al Pantone Color Institute, afirmă că „designerii încep să graviteze în primul rând către sentimentul de calm, influențați de lumea artei și de dorința deconectării de la tehnologie.”

Pantone_Color_of_the_Year_2016_shop

Ce sunt culorile PANTONE?

Aproximativ la finalul fiecărui an, Pantone Color Institute anunță o selecție de culori care vor invada podiumurile de modă, magazinele pentru amenajări interioare, chiar și strada. Culorile exprimă un manifest inspirat din evenimentele actuale ale unei culturi, servind drept stare de spirit și atitudine. Știți deci unde să căutați din timp pentru tendințele anului 2017! E important să alegeți ceea ce credeți că vă face să vă simțiți bine!

De ce Rose Quartz și Serenity?

Deosebirea față de anul trecut este că în 2016 se poartă diafan sau senin! „Culorile roz și bleu aduc un omagiu naturii și încurajează relaxarea, urmată de curiozitate și explorare.”

pantone-color-of-the-year-lee-eiseman-quote pantone.com

Puteți obține aceasta și prin culori pale, însă Rose Quartz și Serenity exprimă cu sinceritate și forță actuala tendință. Se spune că rozul se asociază cu dragostea necondiționată și înțelegerea și că este una dintre cele mai romantice culori. Bleu face trimitere la exprimarea sinelui, încredere și siguranță. În psihologia culorilor, roz este un semn al speranței și bleu al idealurilor înalte. Eu cred că alăturarea celor două culori exprimă mai ales inocență și îmi amintește de copilărie.

Cum le putem aduce în casele noaste?

În amenajările de interior, culorile complementare sunt ideale pentru a obține un echilibru. Deși sunt total diferite, aș putea încadra în această tendință a unei atmosfere „diafane” și „senine” stilul Adam și Provencal.

Lângă rozul din cadrul amenajărilor interioare aduceți corpuri de iluminat cu un design simplu, curat, sau accente de cupru lucios. Griuri reci, motive grafice în nonculori și esențe lemnoase însuflețesc cu succes atmosfera. Apelați la oglizi cu suprafețe cât mai mari pentru a aduce cât mai multă lumina în încăperea amenajată. Sticla clară sau sablată, suprafețele lucioase, culorile pale aduc nota de „diafan”.

amanajare living_rose quartz_accent

Dacă roz asociem cu „diafan”, bleu se potrivește mai mult pentru „senin” în atmosferele amenajărilor. Acum, cremurile și bejurile sunt preferate pentru armonizarea schemei cromatice. Bleu-ul poate fi utilizat în două variente: drept accent (spre exemplu prin perne și pouffe-uri) sau ca notă dominantă (unde rozul sau negrul devin tonuri individualizate).

amanajare dormitor_serenity_accent

Ne plac culorile ce ne aduc aminte de copilărie: roz și bleu. Mai ales că atmosfera și atitudinea diafană și senină devin recunoscute! Apropo … să vedeți ce nuanțe de primăvară pentru amenajări au selectat specialiștii de la Pantone Color Institute!

Lucia Leca
Ultimele postari ale lui Lucia Leca (vezi toate)

Distribuie acest post