amenajari interioare in culoarea anului 2016 alb - pur si simplu alb

Pur și simplu. Alb.

În Idei amenajare living, Idei de amenajări interioare de Lucia LecaLasă un comentariu

Astăzi ne-am decis să scriem despre una dintre cele mai utilizate culori în amenajările interioare: alb. Știm că nu vă așteptați, însă trebuie să recunoaștem că este prima „culoare” la care ne gândim atunci când dorim să înnoim atmosfera locuinței. Acum, Simply White este recunoscut drept culoarea anului 2016 de către renumitul producător de vopseluri de perete, Benjamin Moore. Compania a creat o selecție de 250 de nuanțe de alb, printre care Paper White, Mascarpone, Ballet White sau White Satin! Vă invităm să le vizionați, însă până atunci explicăm un pic reprezentarea acestei nonculori.

Din punct de vedere tehnic, fără lumină nu poate exista culoare. Culorile din jurul nostru sunt reflecția undelor electromagnetice ale luminii naturale sau artificiale într-o anumită proporție. Ca fenomen fizic, albul este rezultatul reflecției totale a luminii sau, altfel spus, proporția egală între toate culorile spectrului vizibil. Poate de aceea, din punct de vedere semnificativ, albul este culoarea perfecțiunii, purității și desăvârșirii complete. În psihologia culorilor din cultura europeană, albul reprezintă noi începuturi și deschide calea spre crearea a tot ceea ce mintea umană poate concepe. Este protecție și încurajare, confort și speranță, ordine și eficiență. „Albul este transcendent, puternic și polarizator”, spune Ellen O’neill, Creative Director a companiei Benjamin Moore.

Unul dintre cei mai renumiți arhitecți moderniști, Le Corbusier, afirma că „o locuință este un receptacul pentru lumină și soare”. Acest „receptacul” era îmbrăcat mai ales în alb, pentru că albul are capacitatea de a sublinia suprafețele arhitecturale și de a evidenția texturi prin lumini și umbre. La nivel estetic, compoziția arhitecturală devine diafană și rafinată! Redactorul șef al unei renumitei reviste pentru amenajări interioare atrage atenția asupra faptului că există foarte multe nuanțe de alb și că trebuie doar să ne imaginăm care va fi cea potrivită pentru noi. Designerii internaționali afirmă că „Albul este un prieten bun, niciodată nu dezamăgește. Culoarea rămâne consecventă în orice lumină.”

Noi credem că alegerea specialiștilor Benjamin Moore vine în continuarea curentului actual al „dezaglomerării” spațiilor locuite, indiferent că este vorba despre amenajări în stil minimalist sau cu alte influențe istorice. Ne place la nebunie să alegem dintr-o multitudine de nuanțe de alb, cu subtonuri de galben, albastru, mov, verde!

Lucia Leca
Ultimele postari ale lui Lucia Leca (vezi toate)

Distribuie acest post