Pentru mulți dintre noi, concediul sau vacanța înseamnă mare. Scenarii spectaculoase, atmosfere misterioase și amintiri unice… Dacă sunteți un vizionar a vieții cu valuri pe care le vedeți pe fereastră, indiferent dacă e vară sau iarnă, atunci vă puteți „muta” casa la briza marină printr-o atmosferă nautică.
Stilul nautic pentru amenajările interioare provine din specificul adăposturilor și al caselor ce s-au dezvoltat de-a lungul timpului în astfel de regiuni, cum ar fi cele lacustre. Ne gândim automat la croaziere, unde vapoarele și yachturile primesc atenție specială. Mai mult, inventatorii zilelor noastre au realizat covoare pe apă, numai bune pentru drumul spre case plutitoare ce se învârtesc după soare.
Să revenim la interioarele nautice, în mare trend astăzi cele cu iz american! N-aș renunța totuși la vernacular, adică a noastră Delta Dunării! S-o luam pas cu pas pentru a explica cum să obțineți un astfel de stil.
Pereți
Finisajul pereților este constituit de obicei dintr-un lambriu de lemn. Când acesta nu e prezent, peretele are dungi marinărești în alb sau crem și albastru. Albul predomină ca fiind culoarea pereților, apoi interioarele sunt pline de „podoabele”: ancore, hublouri, timone, spre exemplu pe post de ceas, scoici, sfori, corăbii sau felinare decorative, hărți sau corali ca tapet. Arta decorației pereților poate face o introducere mai accentuată sau nu în lumea maritimă, în funcție de preferințe.
Plafoane
Casele de la malul mării erau de obicei construite din lemn, de aceea lambriul și grinzile aparente cu scânduri pe plafon sunt des întâlnite în locuințele specifice locului.
Stilul nautic profită din plin de culorile predominante, așa că bleu, albastru marin sau culoarea nisipului sunt propice folosite pentru culoarea „celui mai mare perete” – tavanul. Decorațiile nu lipsesc nici de această dată, cum ar fi busole pictate în jurul lustrelor. Dacă totuși nu doriți un pelican care să vă întâmpine în holul de intrare, atunci o barcă întoarsă pe tavan pe post de corp de iluminat merită efortul dacă beneficiați de un living cu înălțime mare neexploatată.
Pardoseli
În general, camerele destinate zonei de noapte au dușumele ce păstrează aparentă esența lemnului. Chiar și pentru living se adoptă aceeași variantă, unde covoare cu dungi sau alte ilustrații cu teme specifice înveselesc atmosfera. Ce ne-a plăcut mai mult sunt mozaicurile realizate din combinația sticlei cu piatră de râu și ceramică sub diferite forme (scoici, broaște țestoase, papuci etc.). Noi considerăm că această variantă poate fi folosită cu succes în băi, holuri sau terasa dinspre mare.
Mobilier
Pe lângă canapelele în dungi alb cu albastru marin, puteți opta fără greș pentru mobilier vintage, colonial sau specific. Paturi sau mese de cafea de sau din forma yachturilor sau bărcilor, sforile pe post de balustradă sau comodele din cufere de transport se integrează perfect în atmosferă.
Textilele joacă un rol important în mixul texturilor. Pe fundaluri predominante albe, se individualizează puternic draperiile, pernele, abajururile veiozelor și covoarele. Sunt nelipsite oglinzile cu margine de hublou, timonele, tablouri ce ilustrează marea sau turnuri de control, binoclurile, veiozele tripod sau vâslele.
Culori
Care sunt principalele culori ale stilului nautic? Albastru marin, roșu și alb. Cremurile trimit cu gândul la culoarea nisipului. Maroul lemnului masiv, închis la culoare de trecerea vremii ce reflectă o îmbătrânire frumoasă a materialului, ne fac să ne gândim câteodată la ambarcațiunile din „Pirații din Caraibe”.
Să recapitulăm
-pereți – alb pentru lambriu, tapet cu hărți sau corăbii albastru cu alb sau bleu cu bej
-pardoseli – maroul lemnului sau mozaicuri din sticlă
– plafoane – alb sau bleu între grinzi albe sau maro de esență lemnoasă, albastru marin
-accente – roșu sau albastru marin pentru tot felul de obiecte marinărești.
Voi ce amintiri aveți la început de vară? Noi … am dori o scoică mare pe post de veioză 😉 ! Sperăm să veniți plini de inspirație din concediu!
- garduri verzi - aprilie 20, 2018
- Mici scenografii pentru Paști - martie 28, 2018
- Frunze argintii naturale pentru Crăciun - decembrie 22, 2017
Distribuie acest post