Siena si tonuri de galben toscane

În Idei de amenajări interioare, Tips & Tricks de Lucia LecaLasă un comentariu

Stilul toscan aduce naturalul în prim plan, creând senzația de primitor și proaspăt în același timp! Este ideal pentru o atmosfera din vacanță, sau de ce nu, pentru vacanța pe care ar trebui ne-o luăm când ajungem acasă în fiecare zi! Haideți să vedem cum îl putem pune în practică! Atenție, nu confundați interioarele în stil toscan cu:

Diferențele estetice sunt majore între cele patru stiluri, deși se bazează pe aceleași principii ca utilizarea materialelor naturale (plăci teracota), bolți sau grinzi aparente din lemn, șeminee simple (asemănătoare cu vetrele incipiente balcanice). De-a lungul timpului a primit influențe spaniole și franțuzești, păstrându-le și pe cele etrusce. De aceea, e destul de simplu să virezi într-un amestec între cele patru! Pentru că ne place să fim perseverenți, scriem mai jos câteva direcții clare pentru amenajările în acest stil. Sperăm să vă ajute!

Pereți

Pereții sunt finisați cu mortar de var sau nisip (bine-cunoscutul finisaj venețian sau stuco), care reprezintă o cromatică a tonurilor de galben și cărămiziu. Tonuri de sienna, muștar sau olive sunt prezente mai rar, în timp ce acestea sunt accente des întâlnite în stilul spaniol sau provencal. Texturile sunt patinate, nu nisipoase, și rezultă din tehnici de aplicare manuale.

toscan_culori_perete

Blocurile din marmură au contribuții în construirea arcelor, ce devin puncte marcate ale intrărilor. Uneori, pereții sunt alcătuiți din piatră naturală. Cele două materiale sunt utilizate mai ales pentru placarea sau construirea șemineelor, de obicei deschise și destul de generoase. Rareori primește ca decorație plăci ceramice pictate cu fructe sau flori, asemănătoare cu spaniolele „azulejos”, ci mai degrabă un panou decorativ din fier forjat.

amenajare toscan_bej crem maro_perete semineu ferestre

Ferestrele sunt generoase, de obicei cu arce, cu tâmplărie și obloane masive din lemn. Ele dezvoltă un ritm, de obicei cel al plinurilor egale ce alternează cu goluri egale. Uneori, ancadramentele sunt paralele cu golurile ferestrelor și aduc rafinament atât interiorului, cât și exteriorului.

Plafoane

Cărămida aparentă aduce un plus valoare bolților sau bolțișoarelor (un sistem constructiv de acoperire cu bolți consecutive de dimensiuni mici, ce sprijină pe grinzi de lemn sau metal).

toscan_culori_tavan

Plafoanele sunt uneori pictate, cu medalioane cu motive florale în jurul corpurilor de iluminat. Uneori, plafonul holurilor sau al locurilor de luat masa este pictat cu… nori.

Grinzile din lemn masiv, de culori închise, creează cu contrast rustic alături de tencuiala de culori deschise a pereților și a porțiunilor de plafon dintre grinzi. Am putea spune că aceasta este varianta standard.

Pardoseli

Cărămida aparentă sau plăcile teracota cu dimensiuni standard sunt în general poziționate cu marginile paralele cu diagonala camerei, pe când cele cu dimensiuni diferite sunt în general paralele cu pereții camerei. Combinația cu dale de travertin, granit sau piatră este preferată atunci când acestea sunt dispuse perimetral suprafeței de pardoseală. Lemnul pentru dușumea este trecut de vreme, cu aspect „periat” și finisaj închis la culoare.

amenajare toscan_culori_pardoseala

Mobilier

Mobilierul contrastează cu masivitatea elementelor constructive prin suplețe. Meșteri pretigioși în arta forjării fierului, locuitorii Toscanei au folosit materialul din dormitor până în hol, de la tăblii de pat, la balamale, galerii, candelabre, druckere și încuietori.

Mobilierul din lemn este rustic, uneori aproape nefinisat. Mesele de dining sunt mari, generoase, și întotdeauna amplasate în bucătărie. Bucătăriile beneficiază de o „mască” de hotă finisată de regulă cu gleturi și vopseluri pe bază de var sau nisip, cu brâuri din lemn sau travertin. Accentele din cupru sunt aduse de robinete, farfurii atârnate pe perete și corpuri de iluminat. Mobilierul zonelor de zi se remarcă prin culori ale lemnului masiv de culori închise, periate și patinate, cu rame și tăbii (uneori cu grilaje din fier forjat).

amenajare toscan_maro_mobilier

Elemente decorative ce contribuie la marcarea unor registre ale pereților sunt farfurii din cupru sau ceramice pictate, vase de lut de dimensiuni mai mari amplasate pe pardoseală, sfeșnice, tablouri sau plăci ceramice ce înfățișează vița de vie și struguri, flori (iasomie, rozmarin), pere, măslini și chiparoși.

amenajare toscan_negru maro_accente perete placi ceramice fier forjat

Culori

Schema de culori este destul de asemănătoare cu cele ale stilurilor mediteraneene: nuanțe pământii cu inserții de olive provenite din inspirația chiparoșilor și a măslinilor, vișiniu ce aduce aminte de vinuri, galben pentru lanurile de floarea-soarelui și albastru-cobalt al cerului și al mării.

Dacă în amenajările în stil spaniol, „azulejos” înfrumusețau pereții, în amenajările toscane marmura are o contribuție mai curată și mai puțin evidentă. Practic, este prezent contrastul de textură sau cel cromatic valoric (degradeuri de culori), nu cel caloric (culori complementare).

Utilizați nuanțe cu subton de galben pentru camerele orientate spre nord și verde sau albastru pal pentru cele însorite.

 

Casele toscane beneficiază de o grădină cu o fântână și statuete ascunse în vegetație sau un mic balcon plin de plante. Interiorul și exteriorul comunică calm și subtil și sunt inspirate din natură. Ceea ce deosebește o amenajare în stil toscan de cele mediteraneene este atmosfera rustică a unei case primitoare!

Lucia Leca
Ultimele postari ale lui Lucia Leca (vezi toate)

Distribuie acest post