După cele două războaie mondiale, strălucirea filmelor holywoodiene şi dezvoltarea unor noi categorii sociale au dus la stabilirea unor standarde mult superioare în ceea ce priveşte sala de baie. Asemeni bucătăriilor, băile devin o adevarată mândrie a căminului. Doamnele anilor ’50 îşi doresc de acum camere de baie separate de cele ale copiilor. Se cer amenajări în culori inedite precum galbenul aprins sau verdele crud, modele şi forme speciale pentru placajele ceramice.
Baia contemporană a renunţat la excesul decorativ, fiind din ce în ce mai concentrată pe integrarea până la contopire cu tehnologia. Aceasta din urmă este o componentă indispensabilă. Senzori pentru aprinderea automată a luminii, mai multe duze pentru duşuri cu termostat, oglinzi cu backlit şi LED-uri integrate care nu se aburesc, pardoseli termice, baterii şi sisteme cu cromoterapie, uscătoare decorative pentru prosoape.
Un iluminat excelent este un imperativ pentru o baie a zilelor noastre. Avem nevoie de lumină nu doar pentru a ne distinge propriul trup, dar şi pentru siguranţă. În funcţie de activitatea întreprinsă vom prefera un anumit tip de iluminare. Pentru o baie relaxantă cu siguranţă am opta pentru o lumină cu caracter ambiental, difuză, care să contribuie la crearea atmosferei. Însă majoritatea activităţilor desfăşurate solicită o lumină albă consistentă care să lase cât mai puţine umbre. Prin urmare, dacă aveţi posibilitatea de a alege, optaţi pentru corpuri de iluminat dotate cu dimmer. Astfel veţi ajusta intensitatea luminii în funcţie de fiecare situaţie în parte.
Corpurile de iluminat din sala de baie trebuie să aibă un indice de protecţie contra prafului şi umiditaţii ridicat. Gradul de protecţie este exprimat prin două cifre cu valori situate între 0 şi 8, prima se referă la gradul de protecţie contra prafului, iar a doua cifră reprezintă gradul de protecţie contra apei. O valoare corespunzătoare băilor ar fi IP44.
În funcţie de dimensiunile spaţiului puteţi folosi şi lampi cu IP 20, preferabil însă a fi amplasate la o distanţă considerabilă de sursele de apă.
Un alt aspect important este identificarea celor mai potrivite locuri pentru amplasarea surselor de lumină. De obicei, iluminatul de ansamblu este „rezolvat” de o plafonieră. Există soluţii infinite în designul plafonierelor. Puteți opta și pentru variantele prevăzute cu spoturi orientabile. Flexibilitatea lor ajută la obținerea unor rezultate minunate în amenajarea spaţiului.
Deşi în sălile de baie luxoase apar preponderent candelabre, nu le-aş recomanda, chiar dacă înălţimea camerei ar permite o astfel de alegere. Rolul decorativ, chiar dacă ar avantaja amenajările în mov sau roșu spre exemplu, este puternic combătut de dificultatea pe care o generează prin forma sa în ceea ce priveşte curăţarea, umiditatea favorizând depunerea prafului.
Ideală este lumina naturală, culorile fiind redate cu cea mai mare acurateţe. Suprafeţele vitrate generoase reprezintă un mare avantaj care nu ne salvează însă pe timpul noptii.
Completaţi iluminatul de ansamblu cu cel local. Veţi estompa asfel umbrele lăsate de iluminatul central de pe plafon. Lămpile de perete aplasate la nivelul ochilui sunt ideale pentru aplicarea machiajului. Evitaţi aplicele cu abajururi din textile sau din alte materiale dacă sunt colorate. Vor altera mult culoarea luminii, ceea ce poate duce la efecte nedorite.
Gândiţi-vă la panoul cabinei de duş, la un perete decorativ cu o textură şi o culoare specială sau, de ce nu, la însuşi lavoarul din cristal colorat ce tronează pe blatul de marmură. Un iluminat corect poate scoate din anonimat o baie comună, iar unul necorespunzător are toate şansele să banalizeze valenţele plastice ale unei băi cu un design aparte. Oricare ar fi stilul abordat în amenajarea băii, nu uitaţi de rolul covârşitor al luminii şi culorii!
- Declarație pentru culorile anului 2018 - februarie 24, 2018
- Dor de alb - ianuarie 15, 2018
- MATTIA BONETTI – arhitecți celebri &Limbajul culorilor - mai 6, 2017
Distribuie acest post