Amenajare în stil spaniol


Warning: Undefined array key "share" in /home2/culoareata/public_html/wp-content/plugins/x-facebook-comments/functions/output.php on line 90

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home2/culoareata/public_html/wp-content/plugins/x-facebook-comments/functions/output.php on line 90

În Idei de amenajări interioare, Tips & Tricks de Lucia LecaLasă un comentariu

Stilul spaniol ne duce cu gândul la Marea Mediterană, drept pentru care are câteva asemănări cu stilul toscan, french country sau marocan. Acest stil a migrat de-a lungul timpului și în sud vestul Americii, una dintre variantele sale fiind cunoscută astăzi drept stilul spaniol colonial, sau în California, cunoscut ca Renașterea Spaniolă. Cu plasticitate prin materialele puse în practică cu ajutorul tehnicilor locale, el s-a rafinat în timp datorită migrațiilor, răspunzând unor nevoi multiple.

Pereți

Finisajul pereților se constituie predominant din tencuieli de ipsos texturate albe, piersică, maro ciocolatiu sau muștar galben. Astăzi, firmele de vopseluri și tencuieli decorative le numesc finisaje antichizate (datorită tehnicilor de aplicare cu ajutorul unui burete, gletierei, periilor). Predomină amenajările în cremuri. Destul de rar se întâlnesc amenajările în roșu sienna sau oliveuri.

spanish_sienna_culori pereti

Panourile din lemn sculptate, cu o decorație ușor de confundat cu cea otomană, accentuează profunzimea spațiului prin culori închise de maro. Din păcate, astăzi le întâlnim mai rar, fiind piese traforate, unicate, ale unor artizani.

Șemineele pot guverna încăperea, fiind placate cu dale din teracotă, piatră locală sau plăci ceramice pictate manual. Ultimele din ele poartă denumirea de „azulejo” și au fost preluate destul de devreme și în Portugalia. Cu ceva timp înainte erau folosite nu doar ca artă decorativă, ci și ca masă termică, adică panouri ce contribuie a reglarea temperaturii mediului ambiant. Ideea inițială, din secolul al XIII-lea a fost de a imita mozaicurile romane. Ulterior au evoluat pentru placarea unor suprafețe mari ca fațade ale unor biserici sau case ale unor clase sociale superioare, predominând albul și albastrul în pictură, ce subordonau amenajarea interioară. Abia din secolul XVII au primit o policromie accentuată, ilustrând vaze cu flori, păsări și ramuri, ulterior urmând o perioadă de industrializare cu forme ce corespund stilurilor istorice. V-aș povesti multe despre acestea, dar poate cu altă ocazie!

spanish_azulejos_evolutie pereti

Obiecte din fier forjat sunt prezente prin aplice sau obiecte decorative ce marchează registre ale pereților. Tapiseriile de dimensiuni mai mari sau draperiile contribuie pentru obținerea registrelor verticale.

spanish_iluminat_fier forjat  spanish_tapiserie_registru peretei

Nișele, arcadele și pervazele ferestrelor evazate perimetral spre interior sau placate cu lemn sunt alte elemente specifice.

spanish_nise arcade_registru perete

Pardoseli

Căldura roșului teracotă și portocaliul folosit pentru plăcile ceramice fac parte predominant din schema cromatică a interioarelor spaniole. Sunt utilizate în special în spațiile de circulație și cele umede (holuri, băi, bucătării). Motive geometrice pronunțate și cromatice specifice de inspirație naturalistă (flori, frunze, pământ) combină texturi mate și lucioase. Amenajările cu aceste plăci portocaliu pământiu, uneori mozaicate, au devenit surse de inspirație pentru cultura tradițională din Catalania. Culorile utilizate pentru pictură sunt vii (roșu, maro, albastru, verde, galben). Plăcile colorate lucioase sunt prezente mai ales pe contratrepte. Treptele au de obicei dale de teracotă neglazurată (mată). Mâna curentă și baluștrii fac parte din accentele din fier forjat.

spanish_ceramice_pardoseli

Pardoselile din dușumea sunt populare mai ales pentru dormitoare. Tot de maro închis, sunt puse în valoare cu ajutorul covoarelor de mici dimensiuni. Covoarele tradiționale spaniole au noduri de țesere în rânduri, cu motive decorative și câmpuri simple alternative pe lungime. Bejuri neutre creează un fundal pentru modele liniare de galben și verde.

Plafoane

Dacă există grinzi aparente din lemn, finisajul original este cât mai bine păstrat, cu fladerul cât mai mult scos în evidență. Uleiul de in este recomandat, mai ales că lemnul se închide la culoare în timp, îmbătrânește frumos. Între aceste grinzi, predomină culori pale calde (crem, bej). Uneori, locuințele familiilor mai înstărite aveau plafoane pictate sau grinzile erau dispuse între bolțișoare.

spanish_pictura_plafon

Mobilier

Mobilierul este făcut de obicei din lemn masiv de stejar sau pin, în manieră robustă, cu ornamentație mai puțină la început și mai detaliată la final, incluzând intarsie, inserție, sculputră și pictură. Alte esențe sunt mahonul, nucul, abanosul, tecul ș lemnul de trandafir. Cuiele și balamalele sunt de multe ori vizibile, dând astfel aspectul de rustic alături de mânere. Specifice sunt băncile încadrate în nișe de pereți sau pervaze verticale ale ferestrelor și bufete înalte. Ca accente din fier forjat se alătură candelabrelor și mâinilor curente grilaje și elemente decorative ca sfeșnice, talere, fructiere, vaze și multe altele trebuincioase.

spanish_mobilier_texturi

Scaune, fotolii sau canapele tapisate cu piele au devenit repede un simbol, alături de cele capitonate cu țesături din bumbac.

Culori

Să recapitulăm cromatica! Stilul spaniol îl obțineți astfel:

  • pereți – roșu sienna, portocaliu, piersică, galben muștar, cremuri și bejuri în diferite texturi
  • pardoseală – dale teracotă de dimensiuni mai mari, cu mozaic sau bucăți pictate perimetral; contratreptele obligatori din plăci ceramice pictate cu bleumarin, verde, galben, turquoise, grena; dușumea de maro închis
  • plafoane – bejuri și cremuri ca intermediar între grinzi aparente maro închis
  • accente – negrul fierului forjat al mâinilor curente, grilajelor, balamalelor și drukerelor, galbenul alamei și bronzului din candelabre, aplice, obiecte decorative, maroul canapelelor tapisate cu piele, cromatica textilelor provenită din tapițerii.

Pe mine mă duce gândul la concediu! Acum, dacă pe timp de iarnă vi se pare frig, aprindeți focul în șemineu. Azulejos o să țină de cald și după ce acesta s-a stins!

Lucia Leca
Ultimele postari ale lui Lucia Leca (vezi toate)

Distribuie acest post