Vacanță arhitecturală în Barcelona

În Evenimente de ColorHunterLasă un comentariu


Fie că ai fost deja, că urmează să pleci sau că se află pe lista ta de priorități, Barcelona este un oraș al culorilor și al contrastelor, al exploziei de stiluri arhitecturale și al bucuriei. Mii de turiști iau la pas în fiecare an străzile spectaculoase ale acestui oraș, oprindu-se înmărmuriți în fața celebrei Sagrada Familia, fotografiind de zor La Pedrera sau ațintindu-și ochii în fața Casei Battlo.
Deși marea majoritate dintre noi suntem familiarizați cu numele lui Antoni Gaudi, cel care a transformat Modernismul Catalan, echivalentul Art Nouveau-lui, într-un adevărat spectacol arhitectural, unul dintre arhitecții la fel de celebri și care este considerat chiar erou al neamului, este Josep Puig I Cadafalch.


Pe cât de ciudat îi este numele, pe atât de îndrăzneț i-a fost stilul. Căci el a fost creatorul celebrei „Casa de les Punxes”, „Casa Amatller, „Casa  Mati”, cât și creatorul faimosului restaurant catalan Els Quatre Gats.
Joseph a fost discipolul lui Lluis Domenech i Muntaner, un alt arhitect celebru a cărui amprentă arhitecturală o vom întâlni pe „Palau de la Musica” sau pe celebrul hotel de 5 stele îndrăgit de Woody Allen – „Casa Fuster”.
Întorcându-ne la Josep acesta a combinat întotdeauna stilurile gotic, cu cel medieval, stiluri care se regăsesc în special în arhitectura Casei de les Punxes, care în catalană se traduce „Casa  Scobitorilor”, făcând referire la turnurile înalte ce au formă de scobitori.

 
În ceea ce privește „Casa Amatller”, aceasta a aparținut familiei cu același nume, familie extrem de bogată și faimoasa datorită afacerilor cu ciocolată. Astăzi Casa Amatller găzduiește institutul de Arte Spaniole, iar la intrare pot fi observate sculpturile celebrului Eusebi Arnau.
 
După atâta călătorie arhitecturală, te invit să poposești în restaurantul Els Quatre Gats situat în „Casa Marți”, casă a cărei arhitectură îi aparține tot lui Josep Puig i Cadafalch. Când clădirea a fost deschisă publicului a fost folosită inițial ca hotel, apoi ca bar și cabaret și ulterior a devenit punctul central în care marii artiști își dădeau întâlnire. Musicalul „Le Chat Noir” a fost inspirat de acest restaurant și de oamenii celebrii care îi călcau pragul.

 
Așadar, data viitoare când mai vizitezi Barcelona sau dacă te duci pentru prima dată în vacanță, nu uita să admiri și aceste bijuterii arhitecturale și acum că le știi poveștile, le poți da mai departe.
Vacanță plăcută!

Ultimele postari ale lui ColorHunter (vezi toate)

Distribuie acest post