Îndrăzniţi să folosiţi Culoarea în decorarea spaţiilor, e un trend în vogă! Atenţie însă la capcane. Unele asocieri pot avea rezultate total nedorite. Vom identifica în continuare trei dintre cele mai des întâlnite „alăturări neinspirate” şi vom propune alternative pentru a crea mariajul perfect între culorile ce vor îmbrăca încăperea.
1: Folosirea mai multor culori (mai mult de trei)
Nu este indicată asocierea a mai mult de trei culori, în cazul în care dorim ca rezultatul final să fie unul armonios. Alăturarea a patru sau chiar cinci culori poate produce confuzie, disfuncţionalitatea combinaţiei fiind uşor de perceput şi de un ochi neavizat.
Sfat: Utilizaţi nuanţe şi tonuri ale aceloraşi culori pentru a diversifica paletarul folosit evitând creşterea numărului de culori angajate în crearea schemei cromatice.
2: Suprasoliciatrea culorilor tari
Exagerarea rareori promite obţinerea unui rezultat cu efect spectaculos. Utilizarea mai multor culori tari, aprinse, luminoase în acceaşi cameră poate avea efecte năucitoare. Ochiul în general este atras de dominante şi accente. Mai multe culori cu acelaşi loc ierarhic sau grad de importanţă vor transmite un efect vizual greu de suportat pe timp îndelungat. Fiţi foarte prudenţi în realizarea schemelor cromatice sau în implementarea unora împrumutate din spaţii cu funcţiuni diferite. Asocierile insolite sunt preferate de restaurante, muzee, sau alte locuri cu caracter tranzitoriu pentru majoritatea dintre noi. Ceea ce poate părea foarte agreabil în astfel de împrejurări, are mari şanse să devină insuportabil în spaţiul locuit.
Sfat: Înainte de a vă apucă să schimbaţi culorile pereţilor sau ale plafonului, tineţi cont de ceea ce vă doriţi de la cameră. Optaţi în cunoştinţă de cauză, iar dacă încă ezitaţi este de preferat să reîmprospătaţi amenajarea prin elemente decorative, în primă fază.
3: A considera că doar pereţii pot purta culoarea
Limitându-ne la suprafaţa verticală a pereţilor inevitabil vom concluziona că unele asocieri sunt imposibile. Dar ne putem bucura de efectul lor şi pe plafon, uşi, lambriuri, etc.
Sfat: Pentru un rezultat reuşit distraţi-vă cu proporţiile suprafeţelor colorate. Totul constă în realizarea raportului corect între suprafaţa aleasă şi culoarea destinată ei. Se pot obţine combinaţii fabuloase.
Potrivirea culorilor, o joacă de copii la prima vederea, este un procedeu la îndemâna oricui stăpâneşte noţiunile de bază ale teoriei culorilor. Există tendinţa de a crede că numai arhitecţii de interior sau decoratorii pot mânui culorile astfel încât să creeze combinaţii reuşite şi curajoase însă ţinând cont de câteva repere oricine poate aduce cu succes pata de culoare necesară împrospătării căminului propriu.
- Declarație pentru culorile anului 2018 - februarie 24, 2018
- Dor de alb - ianuarie 15, 2018
- MATTIA BONETTI – arhitecți celebri &Limbajul culorilor - mai 6, 2017
Distribuie acest post