Nonconformism prin mobilier suspendat

În Idei de amenajări interioare, Tips & Tricks de Lucia LecaLasă un comentariu

Un tip de mobilier se adresează mai ales nonconformiștilor, celor ce își doresc acel „altceva” mai puțin citadin. Mobilierul suspendat, adică rafturi cu înălțimi reglabile, cuiere nu doar pentru haine, leagăn în casă și multe altele, toate pe sfori, cabluri sau lanțuri agățate în tavan. Piesele sunt obținute din materiale la îndemână și din necesități, fiind puse în practică de cele mai multe ori întâi prin improvizație. Bricolatori de fel, oamenii au găsit o modalitate pentru a satisface repede și mai puțin costisitor dorințele. În timp, obiectele au fost rafinate, dobândind pe parcurs contribuții estetice cu ajutorul designerilor. Un astfel de mobilier are un avantaj major în utilizarea lui în spații cu suprafețe restrânse pentru că pot fi oricând ridicate la nivelul plafonului, dacă sunt montate pe sistem scripete. Haideți să vedem câteva idei ale mobilierului suspendat, înainte să intrăm în mai multe detalii!

Paturi, canapele și fotolii

Toate au pornit de la ideea de leagăn. Pentru living, înlocuirea unei canapele cu un balansoar poate deveni o soluție mult mai relaxantă. Un pat pentru copii care atârnă pe sfoară din tavan este o idee atrăgătoare, unde ei se pot legăna înainte de a adormi. Bineînțeles, aceste piese trebuie depărtate de perete, măcar 60cm, dimensiunea standard pentru un flux de circulație.

amenajare camera copii living_portocaliu negru_mobilier suspendat

Despre subiectul fotoliilor suspendate s-a tot scris și au ajuns de ceva vreme până și în magazinele de bricolaj. Pe acestea le-ați putea găsi și la Ikea, TheHome,  Dkor etc. Atenție la prinderea în tavan!

Mese și scaune

Vă amintiți de vremea leagănelor dintr-o scândură și două sfori legate de creanga unui copac? Pe cât de simplu, pe atât de plăcut. Ei bine, această scândură cu sfori e ușor de integrat în livinguri, holuri și birouri, mai ales dacă adăugați perne. Mesele de acest tip sunt ideale pentru spații de expunere, în timp ce designerii de la Duffy London au creat ansamblul cel mai relaxant pentru sălile de ședințe. Imposibil să nu găsești soluții când un astfel de scaun te îndeamnă să fii creativ!

amenajare living_crem lemn_mobilier suspendat

Rafturi

O noptieră cât mai simplă este egală cu o placă din lemn sau o tavă agățată de sfori în tavan. Dar ce spuneți dacă ați putea regla rafturile din bibliotecă la orice înălțime aveți nevoie, nu în funcție de pasul găurilor pentru polițe din pereții laterali din lemn sau cel din șinele metalice montate în perete pentru console? Luați patru lanțuri, polițele din lemn și șuruburi-cârlige pe care le montați pe cantul îngust al polițelor și obțineți poate cele mai versatile rafturi. Un alt exemplu bun în acest sens este varianta designerului Frag Woodall, pentru rafturi și dulapuri ce se agață în cuier. O scară suspendată pe orizontală este o soluție haioasă pentru sporirea spațiului unei uscătorii.

amenajare dormitor_galben albastru_mobilier suspendat

Un proiect exemplu

Sunt arhitecți care au dezvoltat mult ideea mobilierului suspendat. Atelierul spaniol Elii a realizat într-o singură încăpere zonă de relaxare cu un hamac, leagăn, loc de luat masa și depozitări prin coborârea mobilierului din plafon.

amenajare spatiu zi_bleu roz_mobilier suspendat

Cât despre culori, păstrați lemnul natur în amenajări ce pun în practică soluții versatile, adică adoptați cea mai la îndemână variantă de finisare. Accente de albastru, roșu și galben (pentru sfori sau perne spre exemplu) se îmbină pe fundaluri în culori pale.

Mobilierul suspendat este una din dovezile faptului că e important ca designul, înțeles din păcate azi doar ca parte estetică, să nu își piardă definitiv contribuția inovatoare a funcționalității. Sperăm să vă fi plăcut și să adoptați măcar una din variante, dacă aveți nevoie de fluiditate în spațiul locuințelor voastre!

Lucia Leca
Ultimele postari ale lui Lucia Leca (vezi toate)

Distribuie acest post