De la florile Anthurium, la papagalii Eos Bornea ai Indonesiei sau prețuiții Corallium rubrum din apele Mării Mediterane, roșul-oranj aduce mereu frumusețe exotică. Deși ne temem deseori de această culoare, ea face parte cu stoicism din paletele tropicale naturale ca accent sau fundal. Și ce altceva ne încântă privirea în locuințele noastre mai mult ca nuanțele preluate din natură?!
Specialiștii Benjamin Moore au inclus această culoare în paleta anului 2016, drept pentru care noi considerăm mai mult ca potrivit a-i da atenție în această vară. Ei au denumit-o Ravishing Red și descriu acest roșu-oranj în amenajări ca fiind tineresc și exuberant, potrivit mai ales pentru bucătării și dining-uri. Cum pot fi amenajate spațiile pentru luat masa și gătit în această culoare? Haideți să vedeți ce am găsit noi!
Roșu-portocaliu și galben
Cu toții ne dorim acel „altceva” în casele noastre. Combinațiile culorilor primare sunt rar întâlnite în amenajări, mai ales în bucătării. Într-un dozaj potrivit, alături de contribuția albului (ca în exemplul ultimei fotografii din seria de mai sus), aceste scheme cromatice au un caracter vesel, poate chiar exuberant. Pentru a se pune în valoare reciproc prin alternanța cromatică, elemente vedetă cu suprafețe mici pot deveni un perete, fronturi de mobilier sau scaune roșii, un veselar sau tâmplărie galbenă, o pardoseală albastră sau neagă.
Roșu-portocaliu și gri
Tâmplăria de o culoare diferită de cele „standard” (alb, gri sau nuanțe ale esențelor lemnoase) poate deveni parte din declarația designului spațiului interior și a volumului exterior al locuinței. Un toc al unei ferestre sau o ușă, în apropierea unui perete, ambele de culoare roșie, sunt suficiente pentru a atrage atenția. Piesele de mobilier cu linii minimaliste sau industriale fac parte dintr-un ambient în care omul însuflețește spațiul.
Pentru a atenua din căldura pe care această culoare o degajă, e preferabil să alăturați nuanțe de culori și texturi reci ale materialelor. Betonul aparent, piatra, metalul sub egida unor piese de mobilier (scaune, mese, corpuri de iluminat, blaturi) fac parte din această categoria materialelor cu textură rece.
Roșu-portocaliu și tuquoise-uri
Sticla sablată și mozaicul în nuanțele turquoise-ului apelor marine aduc plus valoare roșului-oranj pentru a obține atmosfera exotică. Scaunele de bar tip Thonet și obiectele ceramice roșii din bucătărie se individualizează pe fundalul texturii de lemn natur și vopsea decorativă. Fronturile roșii se proiectează pe un alb rece și bleu. Jocul cu lumina, deosebit de important pentru echilibrul amenajării cu predominantă roșie, este realizat prin sclipiri subtile ce provin de la reflexia unor piese de mozaic din sticlă sau corpuri de iluminat perforate.
Roșu-portocaliu și alte pattern-uri
Într-un context coerent, pattern-urile devin extrem de versatile. Cu ajutorul lor, stilul amenajării se poate schimba (spre exemplu, de la modele grafice spaniole la cele organice florale exotice). În acest fel, bucătăria devine o cameră primitoare și nu e privită doar ca locul unde se prepară hrana. Tapetul aplicat pe perete sau tavan, o draperie, un spate al unei vitrine în nuanțe de roșu face ca respectiva suprafață să iasă în evidență. Acest efect optic l-am explicat într-un articol anterior, ROȘU NATURAL.
În orice caz, să nu vă mirați dacă dezvoltați o pasiune pentru gătit după ce ați realizat o amenajare a bucătăriei sau diningului în roșu-portocaliu. Culoarea stimulează apetitul! Roșul semnifică culoarea fructelor coapte și portocaliul face mâncarea să pară mult mai dulce. Sperăm că v-am înveselit și v-am făcut poftă pentru bucătării cu nuanțe de roșu exotic!
- garduri verzi - aprilie 20, 2018
- Mici scenografii pentru Paști - martie 28, 2018
- Frunze argintii naturale pentru Crăciun - decembrie 22, 2017
Distribuie acest post