Radiatoarele decorative – între simplu capriciu şi necesitate (I)

În Idei de amenajări interioare, Tips & Tricks de Patricia DobrinLasă un comentariu

Cine ar fi crezut acum  vreo câteva decenii că radiatorul, personajul extrem de necesar, dar  întotdeauna ascuns cu bună ştiinţă, va deveni cândva unul din actorii principali ai amenajăriilor de interior?! Fără să stăm prea mult pe gânduri putem să afirmăm că radiatorul de altă dată s-a transformat în opera de artă, minimalistă, pe care toţi visăm să o avem expusă în living.

Şerpuitoarea fontă, masivă şi atât de greu de camuflat, cea care a dat de furcă ani la rând creatorilor de spaţii frumoase acum îşi face subtil prezenţa numai în acele interioare suficient de somptuase încât să îşi permită o formă decorativă foarte specială şi foarte costisitoare.

radiatoare decorative fontaradiator fonta decorativ stil vintage

În căminele contemporane ea a fost detronată de binecunoscutele panouri colorate, extra slim, care fie se pierd în culoarea pereţilor, fie contrastează puternic cu aceştia, astfel încât să îşi facă simţită prezenţa.

Alăturarea celor doi termeni uneori ne pune în dificultate din cauza relativităţii noţiunii de decorativ. Noi considerăm că un radiator decorativ ar putea să fie totuşi ceva mai mult decât un box alb sau colorat. Producătorii aflaţi în continuă luptă pentru a cuceri piaţa din domeniu se întrec în a aborda materiale, forme şi culori dintre cele mai inedite astfel încât să seducă pe deplin cumpărătorul. Piatra, sticla, alama finisată în diferite tipuri şi nuanţe de cupru, de bronz, de crom şi maleabilul aluminiu se aşează în forme tubulare, paralelipipedice sau circulare gata să încălzească încăperea şi să destindă privirea celui ce este pregătit să îi admire supleţea. Implicarea designerilor în producerea radiatoarelor a reuşit să amplifice efectul vizual dând acestora statutul de vedetă a amenajarilor de interior. Iar dacă vă imaginaţi că îşi pot etala calităţile doar în livinguri cu siguranţă vă veţi răzgândi deoarece băile, asemeni holurilor, sunt spaţii extrem de primitoare pentru ele.

radiatoare decorative finisaj oglinda

Şi dacă atât de necesara oglindă din zona de intrare sau din generosul dressing ar fi de fapt ..un radiator? Adaugaţi-i o bară pentru prosop şi aceasta este gata să ne servescă în intimitatea băii noastre.

Acestea fiind zise vă invităm să parcurgeţi câteva propuneri de radiatoare decorative contemporane care nouă ne-au atras atenţia şi care şi-ar putea găsi oricând un loc în locuinţa dumneavoastră.

radiator decorativ color tip panou


Radiatorul de oţel tip panou, alb sau color RAL (disponibil  într-o gama foarte larga de tonuri şi nuanţe al aceleiaşi culori). În general există cel puţin trei dimensiuni posibile pe înalţime şi tot atâtea în laţime. Forma neutră îl face versatil, putând să se adapteze mai multor tipuri de spaţii. Este  practic şi atractiv, potrivit pentru bugete mici-medii.


radiatoare decorative contemporane _metal


Dacă oscilaţi încă între deja clasicul radiator panou şi unul din categoria  luxury – art sculpture, soluţia care poate să vă scoată din impas este categoria radiatoarelor smart design – câştigaţi un plus substanţial la capitolul creativ estetic şi costul nu depăşeşte 1000 – 1500 de euro


radiatoare decorative luxury 2

radiatoare decorative luxury


În cazul în care vă doriţi ca radiatorul dumneavoastră să fie mai curând o operă de artă, iar preţurile pe măsura exigenţelor nu constituie un impediment, aveţi de ales dintr-o multitudine de modele, toate unice, perfecte, ce par să promită un efect surprinzător. DADA ART by DAS DESIGN – design Pino Longo.


Metal, răşini, piatră, sticlă, lumină şi CULOARE, sunt toate unelte cu care sculptând un anume concept iau naştere piese speciale care transformă locuinţele noastre în căminul la care am visat.

Patricia Dobrin
Ultimele postari ale lui Patricia Dobrin (vezi toate)

Distribuie acest post