Pasteluri și contraste în amenajări cu mov lavandă

În Idei amenajare living, Idei de amenajări interioare de Lucia LecaLasă un comentariu

Camera fiecărui „eu” poate fi definită de un fundal în culoarea lavandei. Movul pal aduce natura mai aproape în casele noastre, mai ales dacă poartă denumirea unei flori. Lavanda o putem descrie ca un purpuriu pal, cu subton de roz sau albastru. Prima dată când acest termen a fost utilizat pentru a exprima o culoare a fost în 1705. În dicționarul de culoare din 1930, erau identificate trei nuanțe majore ale lavandei. Vi le prezentăm mai jos pe cele recunoscute astăzi în designul interior.

amenajari living_mov lavanda_nuante

Și pentru că de curând ni s-a cerut să realizăm amenajarea unui living în movul pal al lavandei, am făcut o mică documentație pe care o împărtășim cu voi. Vă arătăm combinații de culori!

Pasteluri …

Pentru că tendințele actuale se referă la atmosfere diafane, am ales să nu ieșim din nuanțe pastelate. Puteți înlocui crem-urile, bej-urile sau griurile cu mov pal pentru a lega cu ajutorul acestei baze neutre obiectele din aceeași cameră. Dați astfel decorului un makeover liniștit și sofisticat pentru a pune în practică una dintre cele mai populare nuanțe de pastel.

Spre exemplu, alăturarea unui turquoise deschis ne trimite cu gândul la interiorul unui apartament revitalizat dintr-un imobil de secol XIX – XX, în care atmosfera se caracterizează ca primitoare.

amenajari living_mov lavanda_tuquoise

Dacă doriți să obțineți un stil sofisticat și glam, apelați la auriu și argintiu date de materiale metalice: cupru sau crom. Adăugați cremuri, bejuri și griuri ale mobilierului pentru o schemă cromatică odihnitoare.

amenajari living_mov lavanda_auriu

Și contraste

Alegerea unor culori clare, cum ar fi verdele smarald sau albastrul safir poate crea din interioarele cu fundal mov pal imagini expresive. Combinația de culori este potrivită pentru că se bazează pe un principiu simplu, acela al culorilor analog prin gradient cantitativ al luminozității unei culori. Culorile analog sunt cele vecine pe cercul cromatic (spre exemplu movul – deschis în acest caz, alături de albastrul fotoliilor și nuanțe de fuchsia și portocaliu pentru perne și covor).

amenajari living_mov lavanda_fuchsia albastru

Din categoria culorilor ce aduc o notă de „sofisticat” atmosferei interioare, indiferent de stilul mobilierului ales, fac parte și nuanțele de galben lămâie și portocaliu. Accentele cromatice devin cuvinte de bază, ce se exprimă prin materiale textile în general. Combinația celor două culori place pentru că cele două sunt complementare. O compoziție ce dă impresia de echilibru cuprinde triade de culori, cum ar fi combinația de mov cu portocaliu și verde.

amenajari living_mov lavanda_galben portocaliu verde

Obțineți o variantă mai liniștită prin accente de griuri mai închise, maro-uri și negru.

amenajari living_mov lavanda_negru gri

Pentru cei care adoră movul, vă spunem că producătorul Benjamin Moore are în paleta de culori 2016 o nuanță de lavandă. Se numește Enchanted 2070-50 și e utilizată alături de nuanțe de alb.

amenajari living_mov lavanda_alb

Despre movul pal al lavandei se vorbește destul de puțin când se discută despre culoarea pereților. În psihologia culorilor, movul relaționează cu imaginația și spiritualitatea și inspiră idealuri înalte. Este obținut din energia și puterea roșului și din integritatea albastrului.

Nuanțele de mov deschis au destul de mult potențial. A venit timpul să le valorificăm din nou!

Lucia Leca
Ultimele postari ale lui Lucia Leca (vezi toate)

Distribuie acest post