Roșu natural

În Idei amenajare living, Idei de amenajări interioare de Lucia LecaLasă un comentariu

Se spune că albul este subtil și roșul intens. Cele două culori funcționează destul de bine împreună. Secretul? Balanța perfectă între ele. Dacă doriți să atrageți atenția asupra unor obiecte sau colțuri din încăpere, utilizați roșu. Ele devin astfel o declarație ce invită privirea la studiu.  Fiind culoarea cu cea mai lungă lungime de undă, devine puternică. Deși, din punct de vedere tehnic, nu e cea mai vizibilă, are proprietatea de a părea mai aproape decât este în realitate. Acesta este de fapt motivul pentru care roșul atrage atenția.

Roșul în amenajări poate fi simțit drept o culoare contemporană, tradițională sau rustică, în funcție de context și nuanță. Un strop din această culoare poate aduce căldură într-o cameră perfect albă sau poate exprima dramatism când e utilizată drept culoare majoritară într-o schemă cromatică.

amenajare rosu_living_accent sau fundal

Culoarea acționează mai ales la nivel psihologic, nu ca alte culori ce influențează intelectul sau partea emoțională (albastru, respectiv galben). Părțile pozitive ale acestei culori sunt curajul, căldura, energia. Partea negativă este că roșul poate transforma o stare de spirit veselă în una agresivă. Atenție deci! Țineți cont de toate acestea și nu folosiți-l totuși în dormitor, mai ales în cel al unor copii energici. Dar când să îl folosim fără să ne fie teamă că vom face o greșeală? Haideți să vedem!

Utilizați roșu pentru a face o încăpere să pară mai intimă sau pentru a vă „juca” cu proporțiile unei camere din capătul unui hol, astfel încât aceasta să devină un punct final. Culoarea nu e niciodată plictisitoare și întotdeauna atrage.

amenajare living_rosu_fundal capat

Nuanțele de roșu cu subton maro vor da impresia unui ambient mai călduros decât cel cu subton de roz. Cel cu subton de portocaliu va transmite energie, în timp ce roșul cu subton de mov va da impresia de spațiu liniștit. Roșul în combinație cu alte culori devine și mai versatil. Un roșu sienna alături de esențe naturale lemnoase contribuie la apropierea față de natural. Un fundal în nuanțe pământii sau gri îndulcește orice nuanță de roșu ați alege.

amenajare living_rosu_lemn gri maro

Pentru că roșul e o culoare atât de puternică, nu trebuie să fie culoarea dominantă în schema cromatică pentru a atrage atenția. Este de fapt regula de „5% roșu în orice interior” practicată de designeri spusă în alte cuvinte. Galben și turquoise se alătură de minune lângă un covor sau o canapea roșie aflate pe un fundal alb sau crem. Interiorul va căpăta astfel note vibrante!

amenajare living_rosu_turquoise galben

Vremea bucătăriilor roșu și negru lacatto au trecut de ceva timp. Însă nu și a combinației de roșu pe un fundal bleumarin un pic desaturat, cu accente de mov lavandă. Sau, ce spuneți de combinația cu gri?

amenajare dining_rosu_gri

Nu uitați, roșul e folosit mai ales la vreme de sărbătoare!

Lucia Leca
Ultimele postari ale lui Lucia Leca (vezi toate)

Distribuie acest post