Camera copiilor- Cum alegem culoarea potrivită? (Partea I)

În Idei de amenajare camere de tineret, Idei de amenajări interioare de Patricia DobrinLasă un comentariu

E o lume minunată în care veți găsi..Culori mii si mii!

Oamenii mari nu pricep niciodată nimic și este obositor pentru copii să le dea întruna explicații.”

„Micul Prinț”Antoine de Saint Exupery

Şi totuşi ezităm să îi dăm sau nu dreptate Micului Prinţ.

A fi în poziția de a imagina și apoi a transpune în realitate universul copiilor, spațiile în care aceștia își petrec cele mai importante momente și care îi pot influența, nu este printre cele mai ușoare sarcini. Ca adulți, uneori, întâmpinăm dificultăți în a ne substitui minții celor mici și a crea în spiritul dorințelor lor, chiar și atunci când este vorba despre proprii noștri copii.

Însă nu imposibil. Cunoscându-le preferințele, hobby-urile, aptitudinile și activitățile ce le stimulează creativitatea și dezvoltarea armonioasă putem să trecem la următorul pas: găsirea unui echilibru între monotonie și activitate intensă, astfel încât să beneficieze deopotrivă de odihnă și animare. Cu cât spațiul este mai generos cu atât este mai important să acordăm atenția cuvenită detaliilor.

Identificați o temă preferăta sau agreată de cel mic!

Mediul virtual este extrem de bogat în exemple de amenajări pentru camerele micuților, unele dintre acestea fiind tentante chiar și pentru noi, cei mari!

În cele mai multe cazuri desenele animate, eroii de benzi desenate, personajele poveștilor și tărâmurile fermecate îi fascinează pe copii și pot fi pentru noi subiecte ușor de abordat pentru obținerea unor amenajări spectaculoase, pe care micuții să le adore.

amenajare camera copii_pirate -bleumarin

Siguranța trebuie să fie o condiție obligatorie!

Încercați să evitați pe cât posibil decorurile pe care le considerați mai puțin potrivite în camera copiilor. În funcție de vârsta lor, trebuie să adaptați ideile pe care doriți să le puneți în practică fără a considera siguranța un subiect facultativ. Cu toții știm că aceștia sunt neatenți și imprudenți când se joacă și nu numai. Anticipați ce anume poate deveni un pericol și folosiți soluții alternative.

amenajare camera copii_albastru_navy_esente lemnoase

Folosind culorile lor preferate!

Probabil că îndată ce ni se adresează binecunoascuta întrebare: ”Care este culoarea ta preferată?” răspunsul apare aproape instantaneu în mintea noastră. Însă nu este același lucru și când suntem puși în situația amenajării și decorării unei camere. Copiilor le plac culorile tari, efervescente, care emană vitalitate și, bineînteles, le vor pe toate în camera lor, mai ales că de-a lungul timpului acestea se schimbă. Un spațiu “curcubeu” poate să seducă în primă instanță, dar  va deveni obositor în scurtă vreme. Temperați-le puțin avântul în alegerea unor culori greu de asociat.

Universul lui Winnie de Pooh – Galben miere şi orange fructat

Fie că este vorba despre ambră, piersică, teracotă sau mandarină, portocaliul îmbracă interiorul camerei cu multă căldură, amenajarea primind un aer dinamic şi puternic expresiv. De aceea se poate folosi fie într-o compoziţie monocromă (diversificată ca texturi), fie în combinaţie cu tonurile neutre  pe care le completează cu succes.

amenajare camera copii__portocaliu_roz_albamenajare camera copii__portocaliu_verde_ galben

Făcând abstracţie de intensitatea sa, galbenul întotdeauna este surprinzător, emană interes şi un puternic sentiment de jovialitate. Poate fi o alegere provocatoare şi solicitantă. Noi preferăm tonurile îndulcite de galben celor reflectorizante.

amenajare camera copii_winnie de phoo_ galben miere orange

amenajare camera copii_galben pai_galben miere

În speranţa că l-am convins pe Micul Prinţ să îşi reconsidere afirmaţia, vom continua într-un viitor articolul să găsim strategii de folosire a culorilor în amenajări dedicate copiilor.

(va urma)

Patricia Dobrin
Ultimele postari ale lui Patricia Dobrin (vezi toate)

Distribuie acest post