Pentru iarnă facem sobă rachetă (Rocket Stove)

În Idei de amenajări interioare, Tips & Tricks de Lucia LecaLasă un comentariu

În timpul lui gerar, am pus la dospit câteva idei numai bune de implementat pe viitor. Cum sustenabilitatea este un concept care ar trebui să ne caracterizeze pe toți, mai ales prin economisirea resurselor și prin utilizarea materialelor locale, ne-am îndreptat atenția spre soba rachetă. Faină invenție cu principii de funcționare, mai exact, din epoca de bronz. Haideți să vă explicăm! Apoi, câteva idei din contemporan vă arătăm!

 

Principiu de funcționare

O sobă rachetă cu masă termică are o ardere eficientă, folosind în general combustibil lemn de diametre mici. Deosebirile față de o sobă ce dirijează fumul prin mai multe canale sunt:

  • inserția combustibilului se face pe partea superioară, de sus în jos, cât timp are diametre mici (crengi sau surcele);
  • arderea se face într-un focar mic, termic izolat, astfel încât flacăra devine orizontală;
  • gazele degajate se auto-aprind în primul canal, și el izolat termic, datorită oxigenului ce intră prin gura de alimentare, rezultând astfel ce-a dea doua ardere;
  • fumul coboară prin cel de-al doilea canal, rezultat prin acoperirea primului canal (cu un butoi);
  • cel de-al treilea canal, prin care fumul cald e dirijat, este de obicei orizontal, acoperit cu materiale ce înmagazinează energie (tip masă termică – de obicei lut, poate fi și nisip sau cenușă);

Dacă soba nu are integrată masa termică, ce presupune existența ultimului canal orizontal, atunci flacăra poate deveni verticală, cu o alimentare de combustibil pe orizontală și un coș clasic de evacuare, vertical. Această îmbunătățire a eficienței ei, prin adăugarea canalului orizontal, este esențială și o face cunoscută și utilizată în toată lumea. Următoarea clasă de sobe, din punct de vedere al eficienței este soba cu două clopote, dar despre cifre îi lăsăm pe ingineri să vorbească.

soba racheta_alb_principiu 1

Istoric

Sursele spun că un precursor al sobei rachetă a fost lampa lui Argand, care a patentat în 1780 principiul de ardere prin inserția aerului de dedesubt prin 2 canale separate, forțând astfel tirajul.

soba racheta_alb_sursa 1

Pe de altă parte, flacăra orizontală și circulația orizontală a fumului cald, care cedează energie unei suprafețe constituită din masă termică (cărămidă, lut, cenușă), vine din arhitectura tradițională coreeană. Cuvântul „ondol” reprezintă încălzirea pardoselii prin transferul direct al căldurii dată de fum. Camera de ardere a combustibilului era poziționată de obicei în bucătărie (includea și plită pentru gătit) sau dormitorul matrimonial. Pardoseala de încălzit (din cărămidă sau ceramică de obicei) era înălțată față de camera de ardere, așezată peste pasaje prin care trecea fumul. Coșul de fum se afla pe partea opusă a încăperii, față de latura pe care era poziționată camera de ardere a combustibilului.

Apariția acestui sistem provine din necesitatea de a avea o pardoseală caldă. Cultura coreeană implică dormitul pe pardoseală, iar lucrul și mâncatul se desfășoară la mese de mică înălțime. Utilizarea ondol-ului se făcea încă din anul 1000 î.H. (conform unei descoperiri arheologice) și a durat până aproximativ în anii 1960.

soba racheta_alb_sursa 2

O abordare contemporană

Dacă v-am tot povestit cum s-a născut soba rachetă, să vă arătăm și cum o puteți utiliza. Am găsit câteva idei care arată destul de bine. Nu e nevoie să vă urcați pe sobă, așa cum făceau bunicii, dacă doriți să dormiți într-un pat încălzit. În plus, pentru construirea unei astfel de sobe astăzi aproape că nu mai există meșteri cunoscători ai sistemului de dirijare a fumului prin 7-13 canale pentru sobele din cărămidă refractară. Abia dacă mai găsești un meșter bătrân care să facă o sobă zdravănă zidită din cărămidă și cahle. Soba rachetă o puteți face și voi, dacă sunteți „bricolatori” de fel! Iată mai jos unde o puteți utiliza!

Camera de zi

Pentru o canapea încălzită și un loc unde ceainicul poate sta cald este ideală soba rachetă. Canapeaua e bine să fie ca o banchetă din lut, cu un tub izolat înăuntru. Dacă seara faceți focul și lăsați câteva perne pe ea, dimineața le puteți lua astfel încât căldura acumulată din timpul nopții poate fi eliberată dimineața. Astfel, veți avea un living cu o temperatură acceptabilă și o canapea permanent caldă.

soba racheta_rosu crem_living

Bucătărie

Pe ultimul canal puteți introduce un cuptor etanș de fontă, numai bun pentru a face cozonaci și plăcinte. O puteți îmbrăca în ceramică glazurată pentru o întreținere ușoară, după cum vă poftește gustul estetic și contextul. Mâncarea se păstrează caldă timp îndelungat. Și da, ne place insula în stil provance!

soba racheta_albastru alb_bucatarie

Scări și hol

Revenind la ideea „ondol” – pardoseală încălzită, unii locuitorii ai cabanelor din munți au realizat o sobă rachetă al cărui canal de fum trece pe sub trepte. Astfel, masa termică devine mai mare, deci mai ușor de păstrat o temperatură constantă. Știm cu toții ce plăcut e să urci pe trepte calde iarna.

soba racheta_bej alb_scari

soba racheta_ocru alb_hol

Seră sau piscină pe timp de iarnă

Pentru iubitorii de plante din zonele cu climă temperată, o variantă de încălzire a serei o reprezintă acest tip de sobă. Sau, dacă vreți o baie de tip finlandez sau rusesc, vă recomandăm iarna o piscină cu apă caldă.

soba racheta_lut_sera

 

Unii spun „sobă cu loc de dormit”. Noi nu credem asta! Arhitecții spun mai degrabă că o „sobă rachetă” e un organism care poate îndeplini mai multe roluri funcționale (de gătit, de dormit, de odinit), roluri care au reunit familia tradițională zi de zi, cu toate generațiile sale. Sobele au existat în zona balcanică de când oamenii au descoperit o modalitate de evacuare a fumului din adăpost – hornul. Evoluția lor a condus la împământenirea numelui de „vatră” în arhitectura vernaculară. Că apoi au evoluat în sobe din cahle frumos decorate pentru reședințele unei clase sociale mai înstărite – e o altă discuție!

Pentru mirosul căldurii păstrate, pentru sunetul lemnelor trosnind în foc, pentru obrajii îmbujorați, pentru rolul practic și estetic, la toamnă îmi fac sobă rachetă! Vă recomandăm.

Lucia Leca
Ultimele postari ale lui Lucia Leca (vezi toate)

Distribuie acest post