Într-o cultură a construcțiilor din beton armat, suprafețele texturate din acest material relevă o contradicție: sunt de prea puține ori aparente. Când auzim sintagma „blat din beton”, avem tendința să facem un pas în spate, pentru că „beton” înseamnă fundație, stâlpi, grinzi, planșee. Haideți să fim curioși și să vedem cum altfel putem folosi acest material, o altă modalitate în afară de a-l utiliza pentru a merge pe el, a conduce mașina și a construi structura unui imobil.
Blaturile din beton au apărut prin anii 70 în America, din necesitatea realizării unor proiecte cu buget restrâns, unde inventivitatea punea în evidență talentul meșterilor. Versatilitatea betonului vine din adaptarea lui oricărui stil, rezistență și, de ce nu, plasticitate. În acest articol nu vă voi vorbi despre rețeta de materiale componente, proporții și etape de execuție, despre care ne puteți întreba/găsi ușor pe internet (dacă vă place să bricolați) sau puteți merge la CreativStudio (una din echipele cu experință în execuție). Acest articol conține posibilitățile estetice pe care le oferă betonul pus în operă corespunzător.
Finisaje
Suprafața blatului din beton depinde în primul rând de materialul de cofrare, de „carcasa” în care blatul e turnat, deoarece el preia textura acesteia – OSB, TEGO, HDF melaminat sau alte prefabricate din lemn, metalice sau plastice.
După repararea unor posibile crăpături cu rășini epoxidice sau cu lapte de ciment și etanșări ale golurilor cu silicon, urmează etapa șlefuirii. Dacă inserțiile decorative nu au fost introduse înainte de cofrare (de obicei sunt cele ce depășesc suprafața finită a blatului), acum este momentul de a fi aplicate cu rășini epoxidice. Atenție în alegerea soluției pentru etanșare și protecție – trebuie să fie prietenoasă cu mediul și să reziste la acțiunea lichidelor acide (de exemplu sucuri ale citricelor sau vinuri). Ultima etapă este cea a aplicării unei pelicule de ceară de albine – surplusurile trebuie îndepărtate repede și suprafața lustruită.
Există blaturi care nu sunt perfecte, dar care totuși ne plac – cele care poate au eflorescențe, goluri de aer sau pete de apă. Important e să ne asumăm de la început aspectul pe care dorim să-l obținem: mai brut sau mai elegant.
Cromatică
Puțini ne gândim astăzi la beton colorat! Puteți adăuga în compoziția de bază din ciment alb sau gri și alte agregate și pigmenți, astfel încât să obțineți culoarea preferată pentru blatul de bucătărie. Doriți albastru? Sau poate ocru, antracit, verde, grena etc? Dacă pigmentul e prea puternic (de obicei, proporția maximă între ciment și pigment e 1/10), atunci adăugați agregate de dimensiuni mici și culori deschise care reduc saturația culorii. Ce spuneți de un blat mov într-o amenajare în stil shabby-chic?
Inserții de agregate
În România, îl vedem pus în practică în majoritatea construcțiilor interbelice sau în cele din anii comunismului în forma pardoselilor din ciment mozaicat. Prin urmare, meșterii noștri au cunoștințe de execuție în această tehnică. Cu ceva grijă pentru finisare, un blat terrazzo arată ca o piatră naturală. Costul este mai mic decât tendința actuală pentru blaturi compozite (spre exemplu Formica). Terrazzo se obține prin inserția unor bucăți de sticlă sau de piatră de mozaic (mărgăritar) cu sort de la 4 la 8mm. Practic, alături de ciment alb sau gri, agregatele de piatră ies în evidență dacă au o culoare saturată! Într-o amenajare minimalistă de bucătărie, cu siguranță micile agregate portocalii vor ieși în evidență ca un element vesel.
Inserții de mari dimensiuni – metalice, lemn sau pietre
Aici, imaginația dă frâu liber inventivității. Roți metalice, pietre semiprețioase, lemn – toate pot fi înglobate în scop funcțional sau decorativ.
Toacătoarele de lemn inserate protejează suprafața de eventuale zgârieturi. E recomandat a fi amplasate intre spălătorul de vase și plită. Câteva bare din cupru sau inox pot reprezenta o suprafață termorezistentă, foarte utilă lângă plită. Colțurile tratate prin inserția unor pietre minerale (spre exemplu ametist) le protejează de ciobiri.
Altfel, inserții de melci, rășină fosforescentă, frunze, roți, monezi pot deveni exprimări ale pasiunii sau colecțiilor voastre! Nu-i greu, trebuie doar puțină documentare și răbdare! Sperăm că v-am dat noi idei!
- garduri verzi - aprilie 20, 2018
- Mici scenografii pentru Paști - martie 28, 2018
- Frunze argintii naturale pentru Crăciun - decembrie 22, 2017
Distribuie acest post