Culoarea anului 2018 – Caliente

În Idei amenajare dormitor, Idei amenajare hol, Idei de amenajare a bucatariei, Idei de amenajări interioare de Lucia LecaLasă un comentariu

Specialiștii producătorilor de culoare din lumea întreagă pregătesc minuțios lansărea culorilor anului următor. După mii de culori filtrate, după înțelegerea lor prin ochii minții oamenilor din mai multe țări, după analizarea lor la nivel cultural, social și psihologic, culorile unui an relevă un manifest. Și poate că și tu rezonezi cu ideologia declarată. Ce e mai important este de fapt dacă impresiile și gândurile pe care ni le trezește acea culoare sunt în concordanță cu manifestul și cum ne simțim noi față de aceasta.

Într-o notă pozitivă și autentică, Benjamin Moore declară culoarea anului 2018 ca fiind roșu. Cum au ajuns ei la această concluzie? Echipa a călătorit prin 12 țări, vizitând elemente emblematice contemporane a 30 de orașe și s-a implicat în mai mult de 20 de evenimente mondiale ale industriilor creative. Inspirată din artă, design și arhitectură (cele trei domenii care ne fac viața mai frumoasă prin componenta lor intrinsecă a vizualului), o nuanță de roșu s-a născut, pe numele său „Caliente”. De ce roșu? Pentru că este radical și reprezintă schimbare, putere… Roșu e dramatic, fericit, inteligent! Roșu e dorință, roșu e primar, roșu e simbolic. Roșu e, într-un cuvânt, încredere! Dacă am lua toate aceste atribute să le analizăm pe fiecare în parte, nu am putea să nu le dăm dreptate specialiștilor Benjamin Moore.

Se spune că roșul e intens și e bine să îl folosești doar în anumite încăperi (puteți citi aici mai mult despre subiect). Pe de altă parte, paletele de culoare au inclus anual un ton de roșu pe care să îl folosești în proporții mai mari sau mai mici. Nu e primul an în care o nuanță de roșu e declarată ca fiind culoarea reprezentativă. Contrar opiniei majoritare, noi am ajuns la concluzia că roșu este incredibil de versatil când e folosit drept culoare de accent sau când e parte a unei palete de culori. Concluzia a fost întărită după ce am văzut interioarele de referință ale noului „Caliente”.

Modern 

Pentru un dining mobilat scandinav, peretele roșu scoate din anonimat întreaga încăpere. Alb, verde, textura lemnului pentru parchet și mobilier și textura pietrei amintesc de interioarele renumitului arhitect Le Corbusier din anii ’50. Am putea spune că există un modern ce nu moare (de fapt, aceasta este și filozofia curentului arhitectural). Le Corbusier este cel care utiliza de multe ori culorile primare în compozițiile sale, zugrăvind încredere în texturile și culorile suprafețelor spațiilor interioare.

Tradițional

Urmând filiera contemporană cu influențe tradiționale, putem spune că roșul descrie cu succes interioare de inspirație orientală sau balcanică. Pe un perete roșu, se încadrează perfect o tăblie de pat traforată sau o stampă croșetată. Atmosfera primește astfel un aer dramatic, un pic scenografic chiar. Bineînțeles că nu pot lipsi de lângă roșu accente din celelalte culori primare, galben și albastru, dar nu aș spune nu nici contrastului complementar, adică verdelui.

Clasic

Inspirate din galerii muzeale sau biblioteci nobiliare, panotaje pline de amintiri din holuri sau spații de studiu îmbracă roșul cu tablouri și cărți. Și da, este istoric pentru ceea ce este întipărit în memorie și clasic pentru forma vizuală pe care toate aceste obiecte o capătă. Alături de alb și mobilier din lemn masiv din registrul clasic, interiorul este redus la o simplitate care induce sentimentul de odihnitor, contemplativ și ordonat în același timp.

Fresh

Să ne gândim în schimb la o casă la țară, unde lemnul este principalul material de construcție și finisaj. O cameră pentru adolescenți sau un dormitor cu pereți „Caliente” aduc aminte de tinerețe, fericire și prospețime. Combinația cu alb, albastru și negru aproape că dă senzația că totul se desfășoară într-o casă de pe malul mării.

Prima impresie …

și nu ultima! Oare ce altă culoare poate fi mai potrivită ca roșul pentru ușa de intrare, astfel încât să poți crea o impresie puternică, de neuitat, pentru cei ce trec pragul casei?! Există „un proverb” printre designeri care spune „5% roșu în orice compoziție”. Și da, o ușă de intrare roșie în ansamblul compoziției volumetrice a casei respectă acest principiu. Sau poate de ce nu, toate fațadele casei în culoarea „Caliente” vor individualiza locuința în cartier. Atenție totuși la respectarea unor bune practici cromatice reglementate pentru zonele urbane sau rurale.

Iată ce spune Ellen O’Neill, Benjamin Moore & Co: „Caliente este culoarea caracteristică unei capodopere arhitecturale; a unui covor roșu luxuriant întins în onoarea unui oaspete de seamă; fundalul sigur de sine al unei biblioteci semețe; al unei uși lucioase, resposabile pentru o primă impresie puternică.”

Tot ea afirmă că „ochiul nu se poate apăra de această culoare și o urmează vrând-nevrând”. Explicația tehnică este că roșul reprezintă culoarea cu cea mai lungă lungime de undă, de aceea devine puternică. Deși nu e cea mai vizibilă în spectru, are proprietatea de a părea mai aproape decât este în realitate. Acesta este de fapt motivul pentru care roșul atrage atenția.

Pentru mine spre exemplu, roșul e puternic. Pentru tine ce reprezintă? Schimbare, fericire, dorință, încredere? După ce identifici ce îți inspiră, gândește-te în ce context poți să-l integrezi și dacă un pic din el corespunde cu manifestul Benjamin Moore. Noi așteptăm noi vești despre celelalte culori introduse în paletarul anului 2018.

Pe curând!

Lucia Leca
Ultimele postari ale lui Lucia Leca (vezi toate)

Distribuie acest post