Culori sosite din vacanță dobrogeană

În Idei de amenajări interioare, Tips & Tricks de Lucia LecaLasă un comentariu

Despre Dobrogea se scrie, se aude, se vorbește. Pentru că acest loc dinspre care răsare soarele pentru România se dezvoltă! Se dezvoltă în culori albe, bleu specific, bleumarin, tonuri de nisipiu și verde de stuf tânăr.

Noi vom încerca bineînțeles, ținând cont de tematica blogului, să ne rezumăm la cromatica identitară. Ceea ce nu e deloc simplu, mai ales când vine vorba de multiculturalitate și încercări de păstrare a elementelor etnografice! Vom da mai jos exemple de posibile scenarii ce reflectă comunicarea dintre spațiului locuit și exteriorul casei. Chiar dacă simțim că ne-am întors cumva în timp, limbajul estetic devine unul contemporan. Ca exemplu, am luat câteva intervenții pe case existente din Grecia, Serbia și Croația. Haideți să le vedem! Spre final, vă spunem unde să mergeți în vacanță, astfel încât să puteți simți atmosfera Deltei Dunării!

Albastru dunărean

Unde găsim asemenea peisaje? La Mila 23, satul cunoscut și sub numele de „satul campionilor” (a dat României 5 campioni olimpici printre care și Ivan Patzaikin). Casele tradiționale cu elemente constitutive specifice se dizolvă parcă în vegetație. Unii localnici se străduiesc să conserve specificul local, așa că mai întâlniți încă motivul furcii la stâlpii prispei.

Amenajare exterioara_alb albastru_Delta Dunarii

După o plimbare printr-un asemenea loc, ne rămâne gândul la pereți albi, acoperiș din stuf, tâmplării și prispe azurii. Iată mai jos câteva exemple de amenajări ale unor case de pe coaste cu ape curgătoare și stătătoare în vecinătate.

Amenajare living dormitor_alb albastru crem_Delta Dunarii

Culoarea împletiturilor

Garduri din nuiele, nisip pe drum și apus de soare târziu. Case cu ferestre mici, care să nu lase soarele să toropească interiorul. Unde? La Murighiol, un sat situat în apropierea Brațului Sfântul Gheorghe.

Amenajare exterioara_grej crem negru_Delta Dunarii

Ca exemplu – o casă de oaspeți etno-mediteraneeană. Cu o abordare mai sobră, totul ne amintește de materiale minerale (var, piatră) și vegetale (lemn, pământ în diferite forme, textile naturale). Stilul este inconfundabil balcanic!

Amenajare living dormitor bucatarie_grej crem negru_Delta Dunarii

Verde natural

Cu siguranță ați auzit până acum de pădurea Letea, singurul loc din Europa unde cresc liane înfășurate pe trunchiurile stejarilor seculari. Pădurea este inundată în anumite perioade ale anului, drept pentru care peisajul devine ca o „junglă a Europei”, după cum este supranumită. Satul Letea face parte din așezările din cadrul Rezervației Deltei.

Amenajare exterioara_verde alb bej_Delta Dunarii

Timpane decorate cu motivul roții solare și traforaje trimit cu gândul la motive etnografice. O amenajare interioară în așa-numitul stil „etno” constituie un limbaj coerent. Când formele construite se dizolvă în natură și când expresia estetică a spațiilor interioare descrie viața adaptată la condițiile mediului, noțiunea de „stil al amenajării” își pierde valoarea prin permanenta valabilitate. Iată mai jos câteva exemple preluate din zone climaterice asemănătoare. Bineînțeles, subtilitățile ce se citesc din motivele etnografice ale textilelor și prelucrării lemnului vor fi cu totul altele.

Amenajare interioara_verde alb bej_Delta Dunarii

Într-un peisaj ce alternează zone sărăcăcioase, aride, cu zone bogate, Dobrogea oferă o arhitectură orizontală elementară. Arhitecții încearcă uneori să păstreze pe cât posibil specificul local, concretizat în regulamente de protecție a unor zone. Uneori, acest specific e definit, din păcate, doar prin câteva linii majore – construcții de joasă înălțime, cu acoperiș de stuf, prispă și eventual tâmplării azurii. Pensiunile turistice atrag prin redarea cât mai fidelă a atmosferei interioare și exterioare specifică zonei. V-am mai putea povesti despre astfel de proiecte, însă vă satisfacem curiozitatea menționând câteva nume unde puteți simți din plin aerul Deltei Dunării. Green Village, 5 Chirpici, Eden, Cormoran sunt doar câteva locuri unde contemporanul se împletește cu meșteșugul.

Sperăm că v-am inspirat pentru vacanța românească!

Lucia Leca
Ultimele postari ale lui Lucia Leca (vezi toate)

Distribuie acest post