Masa pentru eveniment inspirată de culorile primăverii

În Idei de amenajare a bucatariei, Idei de amenajări interioare, Tips & Tricks de Lucia LecaLasă un comentariu

Am promis că vom dezvolta subiectul aranjării unei mese festive și vă vom spune câteva reguli pe care organizatorii de evenimente le consideră „baza” cunoștințelor ce le pun în practică. Bineînțeles că le vom adapta la sărbătoarea Paștelui, astfel încât să vă fie mai ușor să le folosiți pentru mâine. Haideți să vedem!

Scheme cromatice

masa pasti_galben bleu_dining

Una dintre reguli este să folosiți o schemă cromatică care să preia o culoare din ambientul camerei unde veți lua masa – poate fi culoarea pereților sau chiar a mobilierului. E bine să alegeți culoarea care predomină pe suprafețe și nu e neapărat necesar să fie exact aceeași nuanță. În exemplul de mai sus, pereții sunt bleu foarte deschis, pe când șervețelele, farfuria și vaza sunt turqoise deschis. Drept accent, au ales câteva ramuri de forsiția înflorită. Totul a pornit de la imaginea cu lămâi în apă, ce inspiră prospețime.

masa pasti_rosu alb_dining

Da, știm! Veți spune că tradiționalele ouă roșii nu au cum să lipsească. În acest sens, cel mai bine este să vă rezumați la ceva simplu. Alegeți carouri în alb și roșu. Gândul va fi trimis la casa de la țară, unde totul e proaspăt. Sau, dacă vreți ceva minimalist, păstrați fața de masă și setul de farfurii albe, alegeți șervețele cu roșu și adăugați o creangă vopsită în roșu pe masă, decorată cât mai puțin posibil.

Stil în funcție de setul de farfurii și tacâmuri

masa pasti_alb gri crem natural_dining

Să presupunem că aveți cele mai simple farfurii albe și nu ați apucat să pregătiți nimic pentru sărbătoarea Paștelui. Folosiți contrastul culorilor pastelate sau neutre. Puteți utiliza cu succes o față de masă gri sau bej mai închis. Luați câteva markere și jucați-vă alături de copii la coloratul ouălelor, astfel încât să simtă și ei că pot contribui cu ceva la pregătiri. Așezați-le într-un bol, în care anterior ați pus câteva fire de carton tocat. Câteva crenguțe de salcie căprească pot arăta preocuparea voastră pentru frumos. Așadar, o masă de Paști în stil scandinav, de ce nu!? Sau poate în stil mediteraneean?

masa pasti_albastru_dining

Decorație florală

masa pasti_verde roz alb_dining

Orice masă festivă trebuie să aibă decorație florală și mai ales o „piesă” în centru, care să atragă atenția! Pentru a le păstra, nu umpleți masa de platouri pline de bucate. În familiile elevate, acestea circulă din mână în mână și prima se servește gospodina, pentru a da încredere mesenilor că totul este foarte gustos și dă startul pentru a mânca. După ce toți s-au servit, platourile merg apoi pe un bufet alăturat și, cine mai dorește, se poate ridica pentru a se servi din ce i-a plăcut. Știu că trebuie să aveți curaj să faceți asta, mai ales când aveți invitați, dar astfel ei nu se vor simți greoi când se vor ridica.  Astfel, vă puteți bucura de bucate și aranjamentul floral în același timp.

Primăvara aceasta, lalelele sunt super apreciate. Așadar, puneți în două boluri transparente un braț de lalele albe, roz și corai. Între ele, poziționați o varză cu lalele (mi-a plăcut ideea!), care va deveni piesa centrală. Scobiți varza în mijloc, astfel încât să rămână cotorul jos, și puneți înăuntru un burete plin de apă în care înfigeți lalelele. Voila! Va fi de efect!

masa pasti_cupru roz bleu_dining

Anul trecut a fost nebunia cu roz pal și bleu (Roze and Serenity). Acest decor arată foarte bine și ce mi s-a părut important este că trebuie să vă arăt piesa centrală, bolul cu ouă colorate (sunt simpatice cele de prepeliță). Pe lângă bol există câteva sfeșnice și vaze mici cu bujori, ce nu depășesc prea mult înălțimea piesei centrale.

Dacă cele două exemple de mai sus reprezintă un decor de înălțime generoasă și un decor de înălțime mai joasă, acum vă arăt ceva minimalist. Puțin încărcat, datorită vazelor-sticlă, paharelor transparente și a ramurilor înflorite de cireș, decorul floral e în asentiment cu stilul amenajării de interior: black & white!

masa pasti_alb negru_dining

Atenție la șervețele și decorarea lor

masa pasti_servetele decorate_dining

Atenția la detalii este pusă în evidență pentru fiecare când găsește ceva plăcut ochiului în farfuria sa. Nu mă refer la mâncare, ci la modul de decorare al șervețelului. Există multe modalități, drept urmare vă las să vă alegeți din imaginile de mai sus ce vă place cel mai mult.

Să recapitulăm:

  1. alegeți o schemă cromatică care să preia o culoare din ambientul camerei unde veți lua masa;
  2. folosiți contrastul culorilor pastelate sau neutre pentru setul de farfurii și fundal;
  3. inventați o decorație florală (puteți alege chiar și florile preferate) și mai ales o „piesă” în centru, care să atragă atenția;
  4. acordați atenție la detalii prin decorarea șervețelelor.

Sperăm că v-am inspirat! Vă dorim un Paște odihnitor, cu multă liniște și voioșie pentru spiritul vostru!

Lucia Leca
Ultimele postari ale lui Lucia Leca (vezi toate)

Distribuie acest post