Cum e declarată culoarea anului 2017?

În Idei amenajare dormitor, Idei amenajare hol, Idei de amenajări interioare de Lucia LecaLasă un comentariu

Din piața de antichități Clignancourt din Paris, din muzeul Thorvaldsen din Copenhaga, din cartea In praise of shadows a japonezului Jun’ichirō Tanizaki, specialiștii Benjamin Moore aduc în atenția publicului povestea unei culori – Shadow 2117-30. Vorbim despre o nuanță sofisticată, surprinzătoare, un ametist cufundat în liniște și pasiune. Haideți să descoperiți!

amenajre-benjamin-moore_shadow_culoarea-anului-2017

Echipa coordonată de Ellen O’Neill, directorul departamentului de creație al brandului, a fost atrasă de nuanțele familiei de culori aubergine. Unul dintre membrii a spus că paleta îi transmite impresia vizuală a umbrelor petalelor de flori. Iată deci de unde provine numele de Shadow!

Și pentru că acest Shadow îmi amintește de violetul prăfuit de vreme al poveștilor regale, nu m-am putut abține să nu prezint un rezumat istoric al culorii.

Violet este una dintre cele mai vechi culori utilizate în omenire. Primele urme de violet foarte închis, realizat prin măcinarea de mangan mineral amestecat cu grăsimi minerale, aplicat cu degetele, se găsesc în peștera Pech Merle din Franța, care datează de acum douăzeci și cinci de mii de ani, din Preistorie.

Boabele unor fructe asemănătoare cu murele au reprezentant o sursă comună de colorant în Antichitate. Cu toții știm faptul că violetul togelor împăraților Romei au devenit o caracteristică a regalității. Pe de altă parte, istoricul roman Pliniu cel Bătrân a consemnat faptul că galii au folosit colorant violet făcut din afin pentru a colora hainele sclavilor, însă acesta se decolora în razele soarelui și la spălare.

În Evul Mediu și Renaștere, violetul a fost purtat de către episcopi și profesori universitari ai Europei și de împărații Imperiului Bizantin. În pictura chineză, culoarea reprezintă armonia universului (pentru că este combinația dintre roșu și albastru, dintre Yin și Yang).

istoricism_shadow_culoarea-anului-2017

În secolul al XVIII-lea și al XIX-lea, pictori renumiți au ca Eugene Delacroix, Claude Monet, Georges Seurat, Vincent van Gogh au utilizat preponderent violet pentru exprimarea cerului sau a florilor.

Spre finalul secolului al XX-lea, violet a devenit una din culorile mișcării feministe.

În secolul tehnologiei, culorile vopselurilor sunt obținute print-un mixaj robotizat în proporții digital controlate din inserția culorilor în baza albă. Astăzi, violetul poartă valențele unei culori versatile, unde lumina naturală experimentează nuanțe de la gri la maro de suprafețe suport. Pe acest principiu s-a bazat Benjamin Moore, când a testat Shadow pe pereții camerelor unei case de secol XIX . Concluzia lor este că este o nuanță versatilă! Mai jos regăsiți exemple vizuale referitoare la această calitate a ei.

Sofisticată, surprinzătoare

amenajare-hol_shadow_culoarea-anului-2017

Iată cum acest violet este un fundal elegant pentru textura lemnului pus în operă conform regulilor registrelor clasice. Ne amintește de dramatismul unei scenografii! Sau, de ce nu, de orașul Dublin, recunoscut pentru ușile de intrare colorate. Maro, alb, verde, crem, sunt culori ce contribuie în a face din Shadow culoarea surprinzătoare.

Curaj, energie

amenajare-dining_shadow_culoarea-anului-2017

Pentru a obține un interior energizant și vesel, utilizați contrastul complementar de disjuncție. Adică alăturați cu încredere lângă violet verde și portocaliu. Sunt acceptate tourquiose sau roz. Texturi din metal și ceramică vor contrasta cu succes lângă lemnul mai natur, mai mult sau mai puțin prelucrat. Oricând puteți alătura portocaliu, bazându-vă pe contrastul culorilor complementare.

Discreție, pasiune

amenajre-dormitor_shadow_culoarea-anului-2017

Acest violet este parcă „un fel de erou tăcut”, spune Ellen O’Neill, „un stabilizator pentru celelalte culori din jurul ei”. Pentru a obține garantat eleganța interiorului, folosiți nonculori și adăugați 5% roșu. Spre exemplu, alăturați texturi de catifea (eventual grena), lemn natur sau vopsit negru, crom sau argint, alb sau crem. Shadow va părea o textură moale, caldă și elegantă.

Nu vă fie frică de această nuanță mai închisă! Ea aduce noi valențe interioarelor dumneavoastră. Vă recomandăm să o utilizați într-o încăpere cu ferestre spre sud, astfel încât să nu vi se mai pară atât de întunecată și să beneficieze de lumină naturală care va valorifica versatilitatea sa cromatică! Pentru că merită!

Lucia Leca
Ultimele postari ale lui Lucia Leca (vezi toate)

Distribuie acest post