În încercarea noastră de a defini retro în amenajarea interioarelor, am căutat să clarificăm elemente definitorii, cum ar fi perioada în care s-au remarcat influențele, cromatica și mobilierul specific.
Dorim totuși să atragem atenția unui fapt, acela termenul corect de „retro” și „vintage” este folosit ca adjectiv și descrie o atitudine regăsită în trecut, dar nici unul din cuvinte nu descrie „vechi”! Dacă „vintage” înseamnă ceva patinat de trecerea timpului, „retro” face referire la designul unor elemente de amenajare produse începând cu revoluția industrială până în anii ’70. O piesă de mobilier nou fabricată poate fi caracterizată ca fiind „vintage” dacă finisajul (patina sau pictura) arată ca și cum ar exista acolo de secole, sau poate fi caracterizată ca fiind „retro” dacă noua piesă manufacturată respectă materiale, tehnici și motive din trecutul apropiat.
Perioada de început interioarelor retro a fost reprezentată de finele celui de-al II-lea Război Mondial sau anii ’40. Spre exemplu, apogeul retro-ului a fost reprezentat de locuințele anilor ’70, care au păstrat influențe specifice ale Art Deco-ului și au integrat piese de mobilier, electrocasnice și corpuri de iluminat produse între anii ’20-’50. Totuși, percepția elementelor retro ține de momentul de referință al fiecărei persoane. Pentru mine, retro înseamnă ce era „la modă” în anii ’70. Generației ’60 i-a rămas oarecum în minte imaginea anilor ’30. Astăzi vom întâlni interioare cu un mix de astfel de elemente, însă noi vom încerca să vi-l arătăm pe cel original al anilor ’50-’70.
Pereți
Tapetul cu motive grafice sau florale în culori pale sau saturate este binevenit în oricare încăpere. Verdele, galbenul, portocaliul și turquoise sub forma carourilor, cercurilor, liniilor frânte sau curbe sau elementelor naturale esențializate sunt specifice. Când vine vorba de tapet pentru crearea unei atmosfere retro, posibilitățile sunt infinite.
Cât despre culorile uni, sunt preponderent folosite pentru fundal bleu, crem, verde mentă, roz, portocaliu, gri sau alb. În acest caz, pereții poartă tablouri pline de culori îndrăznețe, care dau tonul amenajării, și aplice din cupru sau alamă cu sticlă sablată, colorată sau texturată.
Plafoane
Tavanele sunt în general simple, albe, eventual cu o cornișă nedecorată. Etalează corpuri de iluminat de o eleganță specifică perioadei. Simplitatea și acuratețea designului se regăsește greu pe piața actuală, chiar dacă în trecut era dată de producția în masă, funcționalitate și estetică. În căutările noastre, am dat peste câteva care pot fi încadrate la această categorie ale brandurilor Bloomingville și House Doctor Denmark.
Pardoseli
În general, pardoselile din lemn masiv sunt asociate dormitoarelor și sufrageriilor. Holurile, băile și bucătăriile primesc culori variate prin gresie sau fâșiile din PVC (linoleum). Vă amintiți de bucătăriile cu gresie alb și negru/gri tip tablă de șah, mobilier verde și masă cu scaune melaminate roșii? Sau de băile cu mozaic alb-negru hexagonal?
Sau bucățile pătrate de linoleum de culori diferite care se lipea unul lângă celălalt? Cu influență Art Deco, verdele pin, galbenul muștar și griul plumburiu deveneau patternuri de pardoseală pe un fundal crem sau gri.
Mobilier
In orice caz, stilul retro s-a diversificat atât de mult până astăzi, încât putem să departajăm mai multe categorii – Retro Chic, Scandinavian Retro, Modern Retro, Shaker și Upcycled Retro. Piesele masive de mobilier (depozitările, canapelele, paturile fotoliile) au în general picioare înclinate. Scaunele și fotoliile au scheletul din lemn la vedere, de un rafinament deosebit privitor la îmbinarea dintre schema statică a eforturilor, tehnologie și atenție pentru detalii.
Cât despre bucătării, cu toții recunoaștem frigiderele cu fronturi bombate Fram sau mașină de gătit BigChill sau Parkinson Cowan Peeress. Le găsim și astăzi pe piață, în culori atrăgătoare – verde mentă, roșu, crem, roz sau albastru.
Culori
Libertate totală, însă cu măsură! Încercați totuși să nu combinați mai mult de trei culori. Personal, cred că verde mentă, albastru, portocaliu și tonurile lor predomină în amenajările retro drept culori saturate. În orice caz, am atașat mai jos câteva scheme cromatice.
Sperăm că v-am inspirat și că v-am lămurit în privința amenajărilor retro!
- garduri verzi - aprilie 20, 2018
- Mici scenografii pentru Paști - martie 28, 2018
- Frunze argintii naturale pentru Crăciun - decembrie 22, 2017
Distribuie acest post