Energie veselă prin somoniu

În Idei amenajare living, Idei de amenajări interioare de Lucia LecaLasă un comentariu

Ne plac culorile ce ne înconjoară prin obiecte, prin natură, prin tot ceea ce se bucură de lumină! Am tot vorbit până acum despre ce se poartă. Vreau de această dată să vă povestesc un pic despre proveniența culorilor din noile tendințe, și anume despre pigmenți. Datorită lor, culorile au ajuns să ne încânte, nu doar prin natură. Astăzi vă voi spune povestea rozului somon, cu nuanțele sale portocalii. Există două modalități de obținere, din cadmiu sau din carmin.

O familie de pigmenți este cea a cadmiului metalic, cu nuanțe de galben, portocaliu și roșu. Stromeyer l-a descoperit în 1817 și de atunci a fost utilizat mai ales pentru picturi murale și fresce. Culoarea pe baza acestui pigment are o strălucire și o putere de nuanțare mare. Cadmiul poate fi folosit în culori pe bază de apă și ulei, însă nu e compatibil în combinație cu pigmenții pe bază de cupru. Iată-l!

amenajare living_somoniu_pigment cadmium

Cu siguranță ați auzit până acum de roz carmin. Folosit încă din Antichitate, carminul se obținea din Coccus cacti, din cochilia unei specii de insecte uscate, sau din aripile insectelor Kerme ce populau anumite specii de stejar. În Mexic și India găsiți încă carmin de argint organic, obținut prin uscarea insectelor la soare sau în cuptor.

amenajare living_somoniu_pigment carmim

Rozul-portocaliu este obținut din amestecarea unuia dintre pigmenții de mai sus cu alb pe plumb, cel mai vechi pigment făcut de om. Astăzi e înlocuit deseori cu albul de titan.

Somoniul trădează un subton de portocaliu și nu se asociază imediat cu feminitatea, așa cum fac, spre exemplu, nuanțele de roz pal. Este o culoare veselă, energizantă și în același timp caldă! Am putea spune că e un pic hippy, dacă ne gândim spre exemplu la anii ’70 când era o culoare tare și foarte populară. Haideți să schimbăm contextul la timpul prezent și să vă arătam câteva scheme cromatice pentru amenajări interioare cu somoniu!

Pentru un livinguri sofisticate, într-un stil mai clasic sau eclectic, combinați cu nuanțe de crem, albastru, maro închis sau negru și adăugați accente metalice aurii (bronz sau cupru).

amenajare living dormitor_somoniu_crem

Dacă doriți o atmosferă diafană, puteți opta pentru fistic sau mov. Puteți opta pentru contraste cantitative sau gradient-uri ale aceleiași culori. Nu uitați, suprafețele lucioase transmit ideea de luxury.

amenajare living dormitor_somoniu_mov verde

În amenajările moderne cu negru, somoniul este pus în valoare. Stilul scandinav îl îmbrățișează prin nonculori și textura lemnului masiv.

amenajare birou_somoniu_negru maro scandinav

Somoniul poate fi un competitor bun pentru bleumarin. Ambele sunt accente ce se pun în valoare unul pe celălalt. Tot în această categorie intră și olive sau galben proaspăt. Baia și bucătăriile de mai jos sunt vesele și par fresh!

amenajare baie bucatarie_somoniu_verde albastru

Se spune că rozul este pace interioară și iubire universală a sinelui și a celorlalți. Portocaliul reprezintă în psihologia culorilor comunicare și optimism. Combinația dintre cele două este o explozie de veselie!

Lucia Leca
Ultimele postari ale lui Lucia Leca (vezi toate)

Distribuie acest post