4 mese de cafea sinonime cu cele ale unor creatori emblematici

În Idei amenajare living, Idei de amenajări interioare de Lucia LecaLasă un comentariu

Livingurile sunt spații de relaxare, unde primim invitații pentru discuțiile de peste zi sau serile în care vizionăm un film. Canapelele și mesele de înălțime mică dau tonul unui întreg ambient pentru acest spațiu de zi. Pe masa de mică înălțime pot sta cești de cafea pentru o întâlnire între doamne, pahare de vin într-o seară cu prietenii, platouri cu delicatese și cocteiluri la o petrecere sau cărți și cana de ceai într-o zi ploioasă de weekend. Pentru că un ansamblu TV sau o canapea sunt piese de mobilier mai ușor de ales într-o amenajare, masa de cafea rămâne de obicei la final. Un obiect de dimensiuni relativ mici ne poate da bătăi de cap când trebuie să împrietenim toate piesele de mobilier. M-am gândit să fac un mic review și să vă arăt câteva exemple ale unor creatori cunoscuți, dar și replicile lor ușor de găsit în România. Haideți să le vedeți!

Anii ’20 reprezintă începutul unei școli de arte din Germania, care a influențat major curentele mișcării moderniste din întreaga lume. Designul interior și cel de produs se bazează pe principii ca simplitate, standardizare, industrializare prin aplicarea noilor tehnologii. Teoria nu e chiar atât de importantă, mai bine vă arăt ce înseamnă! Mai jos găsiți o masă de capăt pentru canapea a lui Marcel Breuer, unul dintre arhitecții care a utilizat proprietățile de rezistență și în același timp flexibilitate dată de tensionarea eforturilor la îndoire a inoxului cromat pentru realizarea unor piese de mobilier cât mai fluide și puțin masive. Apropo, mesele de capăt sunt utile când laterala canapelei este vizibilă (nu este lipită de perete sau nu se află în apropierea unui colț de cameră). Sunt de mici dimensiuni și ușoare, numai bune de mutat acolo unde ai nevoie să fie la îndemână o carte, o ceașcă de cafea, un laptop. Nu le considerați ca pe cele fixe, unde puneți veioze! O replică a mesei de capăt a lui Marcel Breuer o găsiți la Mobexpert. Crom, alături de alb, e mai prietenos totuși în amenajările moderne, poate cele care tind spre high-tech și minimalism.

masa cafea capat_crom alb

Tot din categoria moderniștilor fac parte și arhitecții Charles și Jacobsen Eames. Despre o altă piesă de mobilier semnată de ei am scris într-un articol anterior pentru scaune utilizate în amenajări interioare. Aceștia au creat o masă de cafea cu dimensiuni generoase sub numele de ETR Surfboard. Astăzi o găsiți pe cea asemănătoare la Domicilio sub numele de DA26M. Cromul este un accent bun lângă nuanțe de crem.

masa cafea_crem crom

În 1939, artistul japonez american Isamu Noguchi a creat masa NZ, o piesă de mobilier cu o expresivitate desăvârșită. În 1947, în catalogul de vânzare a producătorului Herman Miller era caracterizată drept „sculptură pentru utilizare”. Cele două părți identice ale bazei sunt așezate astfel încât efortul se descarcă prin cea mai stabilă formă, în trei puncte egal depărtate de centrul de greutate al blatului din sticlă. Nu există nici un fel de conector sau adeziv între elementele componente ale mesei. Dacă la început a fost disponibilă în 480 exemplare, modelul devenind simbol pentru compania producătoare, începând cu 1984 n-a mai fost scoasă din producție, așa că astăzi puteți accesa oricând originalul! Dacă nu, aveți o altă alternativă pe site-uri dedicate pentru mobilier…

masa cafea_negru maro sticla

Să trecem totuși și la perioada contemporană. Tom Dixon a creat brandul cu același nume dedicat corpurilor de iluminat. În portofoliul său se află totuși si piese de mobilier, printre care masa cu înălțime ajustabilă sub numele de „Screw Table”. Ceva asemănător găsiți la TheHome. Are și ea subtilitățile ei, potrivită mai mult în amenajări industriale. Nu se compară cu originalul, care este mult mai prietenos prin combinația de negru cu blatul din lemn masiv deschis la culoare.

masa cafea_negru lemn

Sperăm că v-am inspirat pentru amenajări moderne de living. Tot scriind, mi-a venit și ideea pentru un viitor articol, despre mese cu înălțimi reglabile. Urmăriți-ne, pentru că îl vom posta cât de curând!

Lucia Leca
Ultimele postari ale lui Lucia Leca (vezi toate)

Distribuie acest post