Reinventează prin culoarea plafoanelor

În Idei de amenajări interioare, Tips & Tricks de Lucia LecaLasă un comentariu

Am auzit de nenumărate ori: „Vrem să aducem o îmbunătățire apartamentului. Ce culoarea să facem pereții?”. Nu punem și întrebarea „Ce culoare să fie tavanul?”. Pare că este predefinită atunci când ne gândim la o amenajare interioară: alb. Haideți să vă explicăm câteva trucuri simple pentru a obține efecte vizuale cu ajutorul plafonului. Am promis de ceva timp că voi scrie despre acest subiect și iată-l mai jos!

Plafonul mai deschis ca peretele

Pentru apartamente, unde camerele au de obicei înălțimea între 2,40m și 2,60m, este bine ca încăperea să pară mai înaltă. Trucul pentru a obține acest lucru este următorul: aplicați finisajul pereților (vopsea lavabilă sau decorativă sau tapet sau orice altă dorință aveți) cu aproximativ 5-10cm sub muchia de intersecție cu tavanul. Culoarea plafonului trebuie să fie pală, mai deschisă, din aceeași nuanță (sau nu neapărat) cu cea a vopselei de perete. Plafonul va părea că se află mai sus decât este în realitate. Până în perioada interbelică, se obișnuia astfel: îmbinarea dintre perete și tavan se prelucra pe rotund. Alți meșteri, alte obiceiuri! Dacă aplicau o baghetă sau un profil decorativ imediat sub această rotunjire, efectul era sporit. Obțineți același lucru și prin inversarea situației: culoarea peretelui urcă pe profil. În orice caz, e bine să utilizați bagheta (cel puțin de aproximativ 1-2cm înălțime), astfel încât finisajul peretelui și al plafonului să aibă o terminație. Ne ajută mai ales când pereții nu sunt perfect drepți!

amenajare_alb bleu_plafon

Plafonul mai închis ca peretele

Această soluție nu se pretează oricărui spațiu și a devenit în acest fel o soluție mai individualizată. Se spune că tavanul este cel de-al cincilea perete și are de obicei cea mai mare suprafață! Poate fi chiar cel „vedetă”! Nu faceți însă greșeala de a avea și un tavan și un perete, care să iasă în evidență, de culori diferite! E prea mult! Dacă țineți neapărat, recomandăm totuși aceeași culoare pentru varianta unui tavan înclinat, spre exemplu în mansarde.

amenajare_gri crem_plafon

Plafonul de o culoare mai închisă ca a peretelui este o variantă bună în cazul încăperilor înalte. Pentru încăperile cu suprafață mică sau înguste, dar cu înălțime mare, varianta culorii plafonului mai închisă ca a peretelui este ideală. Motivul este faptul că plafonul va părea mai jos și o dată cu aceasta, spațiul pare să aibă o altă proporție.

În orice caz, o încăpere care are plafonul mai închis la culoare ca cea a pereților va dobândi atitudine! Folosiți pentru o amenajare vibrantă culori de nunțe tari, ca albastru sau portocaliu.  Spre exemplu, e bine să le îndulciți movul sau negrul din amenajare cu ajutorul nuanțelor neutre, oferind astfel ochilor oportunitatea de a se odihni.

amenajare_gri albastru negru_plafon

Plafonul având aceeași culoare cu cea a peretelui

Varianta cea mai ușoară, care poate surprinde câteodată! În exemplul de mai jos, ne așteptam ca peretele să aibă o culoare, cornișa o culoare și plafonul altă culoare. Ei bine, designerii au ales altceva! Soluția lor face spațiul să pară mai aerisit, pentru că este vorba despre alb. Funcționează și pentru orice nuanță deschisă.

amenajare_alb_plafon perete

Dacă alegeți o nuanță închisă a unei culori, ca bleumarin, atmosfera amenajării interioare va primi un pic de dramatism. Ajută în acest caz mobilierul de nunațe mai deschise.

amenajare_albastru_plafon perete

Pardoseala, plafonul și pereții de aproape aceeași culoare vor descrie un spațiu continuu pentru percepția umană. Aveți deci curaj să combinați texturi!

amenajare_alb_plafon perete pardosela

Pentru a putea decide mai ușor, luați în considerație două lucruri: ce fel de încăpere doriți să amenajați și ce doriți să obțineți. Am vrut să vă explic mai multe soluții pentru plafoane simple, fără scafe sau ne-casetate (ce intră în altă categorie), care sper să vă inspire!

Lucia Leca
Ultimele postari ale lui Lucia Leca (vezi toate)

Distribuie acest post