Culorile Pantone pentru toamnă-iarnă 2016-2017

În Idei amenajare dormitor, Idei amenajare hol, Idei amenajare living, Idei de amenajări interioare de Mirela CristeaLasă un comentariu

Toamna se preconizează a fi una foarte COLORAAATĂ!!! De la albastru şi verde la roşu, roz şi galben, stinse cu puţin gri şi bej „taupe”.

Paleta de culori propusă de institutul Pantone reprezintă un mix între nuanţe serene şi calme cu nuanţe vibrante ce oferă accente „spicy” pentru un plus de optimism şi energie.

Bejul şi griul, prin naturalul culorilor pământii, oferă un sentiment de stabilitate; albastrul cerului, pe care-l vedem zilnic, echilibrează; tonurile de roşu ne dau încredere în noi; galbenul-muştar şi rozul liliachiu dau o doză de exotism acestui sezon toamnă-iarnă 2016-2017.

Un albastru chic: Riverside

Riverside este culoarea Pantone considerată a fi cea mai hot din această toamnă. Un albastru tip albastru-denim, sofisticat şi elegant ce se potriveşte de minune într-o bucătărie în combinaţie cu inox-ul electrocasnicelor şi lemnul cald al pardoselii. Pentru un plus de luminozitate se poate combina cu alb imaculat.

amenajari_zona-zi-noapte_albastru_riverside_culori_pantone_toamna_2016

Această nuanţă este înnobilată prin elemente metalice aurii şi argintii, textile luxoase şi produse „accent” de design.

Un dormitor cu tavanul vopsit în această culoare, de unde atârnă un corp de iluminat auriu cu un design deosebit, este un spațiu cu adevărat chic și classy.

Airy Blue: un albastru pastelat şi visător

După cum am exemplificat şi în articolul “Culori ideale pentru spaţii de lucru”, bleul pastelat este o culoare ideală pentru birou. În combinaţie cu alb ne duce cu gândul la un cer senin cu mici nori albi şi pufoşi şi ne oferă o stare de serenitate şi pace.

amenajari_zona-zi-noapte_albastru_airy-blue_culori_pantone_toamna_2016

Fiind o culoare destul de versatilă, poate fi folosită cu succes atât pe un perete de dining, cât şi pe unul din dormitor. Sau pot colora cu succes plăcile ceramice într-o baie cu o cromatică bazată pe alb cu accente de lemn.

Gri Sharkskin pentru un strop de „industrial”

Chiar dacă este o culoare destul de întunecată poate fi folosită pentru pereţi, sau măcar doar pentru un singur perete, atât timp cât tavanul rămâne alb.

Pentru a crea un aer uşor industrial, elementele metalice şi lemnul masiv antichizat reprezintă soluţii în acest sens.

amenajari_zona-zi-noapte_gri_sharkskin_culori_pantone_toamna_2016

Roşu electric: Aurora Red

O culoare vibrantă ce încălzeşte orice atmosferă – acest roşu poate energiza zilele mohorâte şi reci de toamnă-iarnă. Pereţii tencuiţi în roşul „Aurora red” pot fi fundalul perfect pentru tablouri alb-negru. Desigur, dacă optezi pentru această culoare, nu mai e indicat să fie folosite altă cromatică primară.

amenajari_living_rosu_aurora-red_culori_pantone_toamna_2016

Warm Taupe: un fel de „grej”, combinaţie între gri şi bej

Această culoare este una clasică, atemporală şi extrem de utilizată în amenajări interioare, fiind o culoare cu care foarte greu poţi da greş.

Este o culoare potrivită pentru dormitoare vintage-chic. Se combină foarte bine cu brunuri, cremuri şi alburi. Poate fi şi alegerea perfectă pentru pereţii unei băi mici şi elegante.

amenajari_zona-noapte_bej_warm-taupe_culori_pantone_toamna_2016

Un fel de roşu-roz prăfuit: Dusty Cedar

După cum spun creatorii Pantone, această culoare este varianta de toamnă-iarnă a rozului „Quartz” prezent în tendinţe primăvara şi vara ce tocmai au trecut.

Şi pentru că am vorbit mai sus de „Warm Taupe”, puteţi vedea mai jos ce frumos se îmbina acel bej cu roşul “Dusty Cedar”:

amenajari_zona-zi-noapte_dusty-cedar_culori_pantone_toamna_2016

Verde cu străluciri de smarald: Lush Meadow

Eu, personal, sunt o mare fană a verdelui. Este o culoare ce mă binedispune şi-mi insuflă un sentiment de încredere în forţele proprii.

Această nuanţă de verde, prezentă în topul culorilor de toamnă Pantone, este o nuanţă extravagantă, ce se completează de minune cu negru elegant, alb strălucitor şi auriu pentru un strop de glamour. Pare o culoare perfectă pentru începutul de toamnă, când copacii sunt încă verzi şi păstrează suflul verii ce cu greu îşi ia rămas bun.

amenajari_zona-zi-noapte_verde_lush-meadow_culori_pantone_toamna_2016

Potter’s Clay: Cărămiziu şi arămiu ca frunzele de toamnă

Această nuanţă exotică mă duce cu gândul la interioarele cu aer oriental, senzuale şi pline de căldură. Dintre celelalte culori prezentate mai sus, pare a se potrivi destul de armonios cu albastrul “Riverside”.

amenajari_zona-zi-noapte_rosu_potters-clay_culori_pantone_toamna_2016

Spicy Mustard: Galben muştar

Galbenul nu are cum să nu ne înveselească. Fie că o folosim pentru a crea un perete-accent, fie că o alegem pentru textilul canapelei sau fie că vopsim scara în această culoare, Spicy Mustard ne va „condimenta” atmosfera.

amenajari_zona-zi-noapte_galben_spicy-mustard_culori_pantone_toamna_2016

Şi un pic de roz: Bodacious

Bodacious reprezintă o combinaţie între „bold” care înseamnă curajos, şi „audacious” care înseamnă extrem de original şi fără restricţii. Am putea înţelege că acest roz strident este o nuanţă statement extrem de curajoasă şi îndrăzneaţă.

amenajari_zona-zi-noapte_roz_bodacious_culori_pantone_toamna_2016

Este perfectă pentru accente precum un covor, corpuri de iluminat, obiecte de decor, tapiserii de scaune sau fotolii. Sau, de ce nu, pentru un blat superb de bucătărie, combinat de minune cu un finisaj de lemn masiv-natur, cu flader şi noduri.

În concluzie, avem de unde alege în acest sezon, dintr-o paletă foarte variată de culori, ce poate satisface multe gusturi. Aşa că fie că vă place albastru, fie gri, fie roz vibrant, vă invit să vă inspiraţi din ideile de amenajări de mai sus.

O toamnă senină şi armonios colorată vă doresc! 🙂

Mirela Cristea

Distribuie acest post