Noutăți pentru panouri 3D de perete


Warning: Undefined array key "share" in /home2/culoareata/public_html/wp-content/plugins/x-facebook-comments/functions/output.php on line 90

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home2/culoareata/public_html/wp-content/plugins/x-facebook-comments/functions/output.php on line 90

În Idei de amenajări interioare, Tips & Tricks de Lucia LecaLasă un comentariu

„Peretele vedetă” poate primi multe interpretări, în funcție de stil și de gustul estetic al fiecărei persoane. De la culori contrastante la texturi diferite, valențe variate aduc o contribuție majoră amenajării spațiului. În ultimul timp, sunt mult promovate panourile decorative 3D, dar destul de puțin întâlnite în aplicații practice. Haideți să vedem ce putem face cu ele, atât în locuințe, cât și în spații retail sau office, și ce noutăți ne așteaptă în acest domeniu!

Ce găsim la îndemână

Acum aproximativ 10 ani, singurele panouri decorative 3D disponibile pe piață erau cele din polistiren. Astăzi cele mai întâlnite sunt cele mai prietenoase cu mediul, cum ar fi cele din trestie de zahăr, MDF sau fibre tocate de bambus. Facem repede diferența între ele, astfel încât să trecem repede la cele mai noi produse!

Panouri din fibră de trestie de zahăr

panouri-3d-trestie-zahar_alb-crem_bucatarie

Cu o mare varietate de modele grafice, panourile din trestie de zahăr se încadrează de obicei în dimensiunea de 50×50 cm și grosimea de 2 mm. Montajul lor se realizează cu un adeziv siliconic. Pot fi ușor tăiate și vopsite. Acest tip de panou este rezistent la acțiunea apei și a uleiului.  Noi credem că au mare potențial în a fi utilizate în restaurante, magazine și spații de birouri.

Panouri din ipsos

panouri-3d-ipsos_alb-grena_living

La o primă vedere, acestea ne aduc aminte de meșteșugarii care înfrumusețau interioarele și fațadele cu muluri pentru cornișe, antablamente sau ancadramente de goluri de ferestre și uși. Astăzi, ele au fost reluate într-o formă modernă, păstrând însă proprietățile materialului: este ignifug și are rol de reglare a umidității interioare. Ceea ni se pare un mare plus este că matrițarea este ușor de realizat, astfel încât formele sunt variabile în funcție de preferințe. Se pot chitui și vopsi, astfel încât textura pereților pare una continuă.

Panouri din MDF

panouri-3d-mdf_gri-verde_-dormitor

Sunt ideale pentru a fi utilizate nu doar ca placare de perete sau plafon, ci și ca fronturi pentru mobilier. Dimensiunile lor pot ajunge până la 1,2×0,6m și au de regulă grosimi de 12mm, materialul MDF fiind un alt tip de prefabricat din lemn, înrudit cu PAL. Acestea pot primi orice culoare RAL mată sau lucioasă. Rosturile sunt mereu vizibile. Pentru că aplicarea lor e de integrat în domeniul mobilierului, noi credem că cel mai mare succes îl au cașele de radiator din aceeași familie cu ușile. Vi le recomandăm și în baie, pentru a înlocui faianța, cu precizarea că trebuie să aveți grijă la etanșarea rosturilor.

Viitoare tendințe

În căutarea noului, am dat peste câteva tipuri de forme 3D aplicabile de perete, accesibile sau nu încă în România. Să le vedem!

Forme 3D din burete

panouri-3d-burete_portocaliu-galben-gri_dormitor-camera-copiii

Poate la prima vedere nu vi se par ieșite din comun. Noi credem că n-ați utiliza panourile 3D rigide în camera copiilor, dar bucățile 3D din burete le-ați putea integra cu siguranță. Astfel copiii se pot juca în voie, fără să vă fie teamă că ar putea exista colțuri în această textură de care să se lovească. În plus, coeficientul fonoabsorbție este mare, ceea ce le face ideale pentru spații de birouri. Curățarea se face ușor, culorile sunt variate, creativitatea este stimulată!

Forme 3D din lemn care se curbează infinit

panouri-3d-lemn-curbat_bej-crem_hol-casa-scarii

Se dezvoltă noi proprietăți ale lemnului. Scara 3D a placării peretelui este mult mai mare. Procesul de producție se bazează pe lemn stratificat incizat. Calitățile sale vizuale și tehnice deschide drumul spre noi aplicații în domeniul amenajărilor interioare și al mobilierului. Golurile formate în material prin incizie creează jocuri de lumini, pe care le putem modela după plac datorită flexibilității materialului. Coeficientul de fonoabsorbție este ridicat, ceea ce îl face ideal în a fi utilizat în birouri, restaurante și de ce nu în spațiul destinat scărilor din locuințe.

Forme meșteșugite în panouri 3D contemporane

panouri-3d-intarsie_rosu-bleumarin_living

Panourile produse sunt cunoscute ca fiind obținute din combinarea mai multor meșteșuguri: intarsii de diferite esențe lemnoase, încrustații cu alte materiale, lăcuiri succesive etc. Prin urmare, compania a lansat o serie de panouri colorate, unde materialele tradiționale se combină cu cele noi prin măiestria tehnologică, punând în valoare contraste cromatice. Diferența de adâncime a volumelor nu este prea mare, ca în cazul celor de pe piața actuală. Atenție însă, acestea sunt produse prin procese non-tehnologice, ceea ce favorizează uneori utilizarea materialelor prețioase.

Dacă revoluția secolului 21 este cea a internetului, revoluția construcțiilor se numește CNC și printare 3D. Dar nici una din ele nu are sensibilitate, acel „human touch” pe care mulți dintre noi dorim să îl regăsim în spațiile pe care le tranzităm. Evoluția panourilor 3D pentru placări de perete se îndreaptă în a găsi o cale de mijloc între cele două variante, înainte de a face trecerea spre peretele interactiv, obținând flexibilitate de alegere prin vasta varietate pe care o pune la dispoziția noastră! Noi am filtrat doar câteva exemple, care sperăm că v-au convins.

Lucia Leca
Ultimele postari ale lui Lucia Leca (vezi toate)

Distribuie acest post