5 scaune-manifest potrivite și accesibile pentru locuința ta

În Idei de amenajări interioare, Tips & Tricks de Lucia LecaLasă un comentariu

De ce acest mic studiu despre scaune?

Pentru că un scaun devine „motivul” perfect pentru multe atitudini. Un scaun te îndeamnă la o anumită atitudine. Poate fi scaunul ergonomic sofisticat de pe care dai ordine. Poate fi scaunul de pe terasa unde te relaxezi în față mării sau pădurilor. Poate fi sursa unei conversații interminabile cu persoana dragă. Scaunele servesc exprimării nevoilor noastre și trădează prin limbajul nonverbal al corpului.

Sau, pentru că un scaun este piesa de mobilier cel mai greu de proiectat din punct de vedere ergonomic. Un scaun are sau facilitează cel puțin trei curburi, ar trebui să ofere înălțimi de șezut sau de spătar adaptate înălțimii fiecărei persoane și să se încadreze prin expresia estetică într-o atmosferă dată. De-a lungul timpului, arhitecți renumiți au primit provocarea de a crea scaune, care au devenit piese simbol sau exprimări ale unor curente arhitecturale. Le-aș spune scaune cu notorietate! Nu vreți să vă imaginați câte tipuri de scaune sunt prezente în cadrul expozițiilor internaționale de design interior și de produs  de la Milano, Londra și din toată lumea!

Ne-am gândit să vă facem cunoscute câteva piese și câteva reinterpretări, care sunt actuale chiar și după… 100 de ani, poate chiar mai bine! Abordăm doar câteva idei, altfel ar trebui să scriem o carte despre acest subiect! Și bineînțeles, vă spunem unde să găsiți măcar ceva asemănător, dacă nu chiar originalul! Haideți să vedeți!

Anul 1900 anunța un secol de pionierat și inovație în domeniul designului. Începem însă cu anii 1850, când Michael Thonet a patentat sistemul de curbare a lemnului prin fierbere, vaporizare și presiune, având un consum minim de material și fluiditate în expresia estetică. Vă aduceți aminte de scaunele de bucătărie ale bunicii? Ei bine, primele au fost expuse in 1841 la Kobelenz și recunoscute de prințul Metternich al imperiului Habsburgic. Astăzi le găsiți la diferite firme de mobilier ca Mobirom, Caransebeș, sau Bucea, Cluj. Iată cum modelul Thonet No. 18 este atăt de actual într-un interior scandinav sau de ce nu, vintage! Arată minunat într-o amenajare pe nunațe de maro-roșcat, negru sau patinat.

2_Chairs

1930-1950 sau triumful designului organic! Arhitectul Alvaro Aalto revoluționează soluțiile tehnologice ale lemnului curbat pliat prin scaunul „42”, rezolvând problema conectării elementelor orizontale cu cele verticale în mobilierul obținut din acest material. A fost prezent și  în 1998 în cadrul expoziției Muzeului de Artă Modernă New York și este produs până astăzi de compania Artek. Acest scaun a devenit sursă de inspirație pentru designerii IKEA. Designerul  Noboru Nakamura a adus în actualitate un scaun mai prietenos prin tapiseria șezutului și a spătarului și prezența tetierei. Poți să-l utilizezi cu succes în zona livingului, într-un hol generos sau birou, în apropierea unei biblioteci. Alb este o varinată, dar găsiți și pe culoarea gri disponibil pentru amenajări cozy..

3_Chairs

Charles Eames a adus contribuții considerabile la modernismul Statelor Unite după cel de-al doilea război mondial. Prin creațiile sale, a demonstrat cum designul poate îmbunătăți calitatea vieții prin satisfacerea necesităților practice și înțelegere la nivel psihologic a impactului acestora. Scaunul DSR din 1948 a adus în prim plan experimentul în plastic armat cu fibră de sticlă (șezut și spătar) și aluminiu turnat (picioare). Astăzi îl găsiți spre exemplu la Mobexpert într-o variantă, să-i spunem, mai scandinavă. Puteți să-l utilizați spre exemplu la birou sau de ce nu, pentru locul de luat masa.

DSR Chair

Bine, bine, dar de unde provine scaunul ergonomic? Primul, cu tot sistemul aferent (rotire șezut, roți la picioare și piston pentru reglarea înălțimii șezutului), a fost creat în 1950 de Egon Eiermann și se numea „SGB 197”. Ulterior, anii 2000 au reprezentat un boom pentru facilitarea lucrului la birou. Din păcate, formele sale au devenit în timp mult mai curbate și îl găsiți sub denumirea de Bingo pe site-uri dedicate. Varianta ușor de achiziționat astăzi nu se compară cu originalul!

5_Chairs

Scaunul „Sumbawa” al designerului Paolo Valcic, creat pentru Frag, dovedește că unele materiale devin atemporale, cum sunt pielea și metalul. Astăzi îl găsiți în România sub numele de scaunul 1312 sau S131, sub diferite culori. Bineînțeles, nu are același rafinament și reprezintă un exemplu mai puțin pozitiv în a-l aduce spre uz larg. Recomandăm totuși varianta originală.

6_Chairs

Moir, Vitra și Kartell sunt câteva firme unde găsiți originalul acestor scaune și al multor altora pe care nu le-am enumerat. Mergeți să vedeți scaunele ce vor face interiorul să graviteze în jurul lor. Credeți-mă pe cuvânt, originalul chiar merită!

Lucia Leca
Ultimele postari ale lui Lucia Leca (vezi toate)

Distribuie acest post