Canapea pentru fiecare spațiu

În Idei amenajare living, Idei de amenajări interioare de Lucia LecaLasă un comentariu

Șansele mari sunt ca, dacă voi citiți acest articol, să fiți admiratorii designului, în adevăratul sens al acestui cuvânt. Nu vorbim despre culori, ci vom face o mică incursiune istorică prin 10 modele de canapea. Le-am caracteriza drept moderne, tradiționale sau clasice.

Definim mai jos estetica fiecăruia, astfel încât, la final, nu doar să știți diferența vizuală dintre ele, ci să reușiți inclusiv să o explicați. Haideți să descoperiți!

Settee

Settee a fost creată pentru spații mici sau spații tranzitate. Inițial, o regăseai în saloanele nobiliare pentru dans sau pe holuri. Cu două locuri, cadru de lemn în întregime vizibil, Settee este ca un scaun istoric destinat locului de luat masa, dar extins. În infinite versiuni, trecută prin aproape toate stilurile istorice, ea rămâne o canapea puțin utilizată astăzi.

Camelback

Spătarul are un arc pe mijloc ce se ridică. O camelback originală, din perioada istorică Chippendale, are cotierele ca două rulouri voluminoase, care se află aproape la aceeași înălțime cu cea a arcului. Bineînțeles că puteți găsi o camelback cu 3 serpentine pe spătar sau cu cotierele pe linii drepte. Proporțiile clare denotă un volum redus în general, cu o adâncime de șezut nu prea generoasă. Picioarele sunt vizibile, cu linii clare și robuste.

Cabriole

O canapea ce are cadrul de lemn la vedere, cotiere puțin mai joase ca spătarul, cu spătarul și cotierele alcătuind același corp. Drept proporție, curba superioară a canapelei tinde spre exterior și, coborând spre bază, curbele descriu un S blând. Picioarele sunt asociate perioadei Ludovic al XV-lea sau Reginei Anne (de obicei reprezintă stilizarea unor picioare de câine sau de leu). Perioada sa de popularitate a reprezentat-o secolul al XVIII-lea.

Pentru a vă da un punct de referință mai clar, se spune că cea mai faimoasă canapea Cabriole este cea pe care Tom Cruise a sărit când a făcut o declarație lui Katie Holmes 🙂

Chesterfield

Despre această canapea s-a discutat mult în ultima vreme, pentru că a revenit în tendințe. Chesterfield este o canapea cu spătarul și cotierele și ele de aceeași înălțime, pline însă de butoni. Cotierele reprezintă două rulouri mai reduse ca volum față de alte canapele discutate mai sus. Picioarele de lemn sunt vizibile. În rest, liniile generale sunt drepte, robuste. Începând cu această canapea, cadrul de susținere nu mai este vizibil, ci în întregime tapițat.

Tuxedo

Tot din categoria canapelelor cu brațele la același nivel cu spătarul face parte și Tuxedo. Diferența constă în liniile geometrice. La fel ca Chesterfield, realizată inițial doar cu piele, a fost numită ca fiind „atemporală și modernă dintr-o dată”.

English

De fapt, canapeaua aceasta se folosea în general în cluburile englezești. Specific pentru ea sunt brațele mici, mici, retrase de frontul șezutului și la aproximativ o treime din înălțimea șezut-spătar. Picioarele, spun ei fusiforme, seamănă mai mult cu niște bile, și au roți.

Bridgewater

Bridgewater seamănă mult cu English-Club Sofa, cu următoarele deosebiri: cotierele sunt ca niște rulouri voluminoase și picioarele sunt acoperite în general de o fustă. O regăsiți în general cu multe perne. În ultima perioadă, a devenit canapeaua numărul 1 pentru a descrie sentimentul confortabil și călduros.

Lawson

Ceea ce este într-adevăr caracteristic este spătarul de înălțime redusă – 60-70cm, cu perne. Brațele sunt cam la jumătatea înălțimii dintre șezut și spătar și pot fi drepte sau un pic curbate. Picioarele se pot vedea.

Knole

Ce ziceți, e o canapea clasica sau modernă? Deși are linii rectangulare, cu o geometrie bine definită, care amintește de minimalism, Knole este o canapea de secol XIX. Cotierele la același nivel cu spătarul sunt reglabile pentru că erau utilizate drept paravan împotriva curenților de aer. Reglajul se face prin extinderea panglicii ce leagă cele două bile, una pe spătar, alta pe cotieră. Fusta care ascunde picioarele contribuie și ea la această estetică liniară. Ca să devină mai comodă, spătarul a primit și el perne independente.

Mid-Century

Minimalismul italian este curentul ce descrie cel mai bine acest tip de canapea. Linii super drepte, cu șezut și spătar de înălțimi reduse, mid-century seamănă cu o canapea Lawson scalată pe orizontală. Cu brațele la jumătatea distanței șezut-spătar, picioare vizibile, ea devine caracteristică mobilierului de jumătatea secolului XIX. Atenție însă să nu confundați mobilierul Mid-century cu cel contemporan. Piesele contemporane  sunt cele curente, care se bazează în general pe reproducerea unui stil.

Bineînțeles că noi nu am expus toate canapelele de stiluri istorice, ci doar pe cele care am considerat că sunt de actualitate. Acestea fiind spuse, sperăm doar că v-am transmis o direcție referitoare la ce fel de canapea vă doriți, pentru că ea ar dicta amenajarea spațiului în care doriți să o amplasați. Nu uitați de textile, foarte importante pentru impactul vizual. Cremurile, bejurile sau griurile sunt printre cele mai întâlnite, dar asta nu înseamnă că niște perne înflorate sau cu dungi nu pot reprezenta un accent fain pentru această canapea și întreaga amenajare a camerei. Am fi putut da noi referințe unde o puteți găsi pe fiecare din ele în România, însă credem că e mai bine să exersați în a le recunoaște. Succes!

Lucia Leca
Ultimele postari ale lui Lucia Leca (vezi toate)

Distribuie acest post