Ai încercat până acum să înlocuiești becurile LED, care de cele mai multe ori arată industrial și anost și nu știi cum să le ascunzi mai mult? Și noi! Și le-am găsit la MagicLED pe cele care imită becul Edison și care au filament LED. Aparent, becurile cu filament LED sunt ultima tendință în materie de corpuri de iluminat, mai ales că stilul vintage și industrial au câștigat vertiginos teren în domeniul amenajărilor de interior.
Acest tip de becuri se pretează de minune în corpurile de iluminat din cupru, eventual cu abajur din sticlă clară. Ce e fain e faptul că pot fi utilizate și independent, ca un mănunchi luminos ce se scurge din tavan. Prețurile sunt bune pentru un bec LED – aproximativ 20ron pentru cel cu soclu de E27 cu echivalentul becului incandescent de 40W.
Până nu mult timp, problema becurilor era că majoritatea celor de pe piață dădeau o lumină rece. Dacă nu scrie pe cutie „alb cald” sau „alb rece”, le cumpărăm „la noroc”. Drept pentru care, am decis să lămurim un pic noțiunile tehnice care ne sunt strict necesare într-un astfel de caz.
Echivalentul becului în tehnică este denumirea de „sursă luminoasă”, pe care o vom folosi și noi în explicațiile de mai jos. Haideți să vedem!
Puterea se măsoară în wați (W) și nu are nici o legătură cu performanța LED-urilor. În schimb, pentru sursa luminoasă incandescentă, lucrurile era mai simple – la 40W lumina era mai slabă decât cea dată de o sursă de 60W. Astăzi, producătorii utilizează de multe ori echivalențe pentru becurile LED sau fluorescente, datorită idei noastre împământenite.
Soclul este partea metalică care se înfiletează în fasung. Fasungul este partea ceramică (de preferință) în care intră firele cu curent pentru alimentare. Atunci când cumpărăm o sursă luminoasă, dacă nu vedem fizic soclul sau nu întrebăm în magazin, nu știm dacă se va potrivi în fasungul corpului de iluminat. E de fapt foarte simplu pentru că fiecare tip de soclu are un anumit cod. De exemplu, cele mai uzuale sunt:
*E de la Edison
- E14 pentru veioze (cele mai mici) cu diametru de 14mm
- E27 pentru cele normale
- E40 pentru iluminatul stradal de exemplu
*G pentru cel cu pini
- G4 pentru cele mai mici surse folosite – între pini au o distanță de 4mm
- G9 – au pinii mai lați, tot cu 4mm distanță între ei
*GU pentru spoturile cu reflexie
- GU10 – pini teșiți la capăt pentru o fixare mai bună, cu distanța între pini de 10mm
- GU 5.3 – pini cu distanța de 5.3mm între ei
Temperatura de culoare se măsoară în Kelvin (K). Valoarea ei arată dacă lumina dată de sursă tinde spre albastru sau spre roșu. Edison a pornit de la ideea imitării luminii naturale și sursa lui incandescentă avea 2680-2700 K. Albul cald se încadrează între 2700-3500K și cel rece între 3500-4200 K. Cu cât valoarea Kelvin scade, culoarea luminii tinde spre roșu, cu cât crește tinde spre albastru.
Am putea să vă povestim despre lungimi de undă, flux luminos, intensitate luminoasă și multe altele, însă cele trei noțiuni explicate mai sus sunt suficiente pentru a ști ce trebuie să achiziționați. Dacă doriți să aprofundați, le puteți căuta chiar voi când vă sunt necesare. Cât despre becurile cu forma Edison și filament LED de la MagicLED, vă arătăm câteva corpuri de la Dizainăr care pot fi folosite împreună!
- garduri verzi - aprilie 20, 2018
- Mici scenografii pentru Paști - martie 28, 2018
- Frunze argintii naturale pentru Crăciun - decembrie 22, 2017
Distribuie acest post