Amenajare în stil industrial

În Idei de amenajări interioare, Tips & Tricks de Lucia LecaLasă un comentariu

Stilul industrial devine din ce în ce mai apreciat, mai ales atunci când e cu succes abordat în refuncționalizarea unor clădiri. Poduri, niveluri superioare sau demisoluri tehnice scot la iveală tuburi de ventilație, țevi, cărămidă veche, mortare sau șape. Acest curent, pentru că a trecut de stadiul de tendință, derivă din aceleași forțe ca deconstructivismul, aducând în prim plan contradicții funcționale și estetice: birouri în clădiri industriale (fabrici, turnuri de apă etc.), locuințe ce devin penthouse din etaje tehnice, magazine în subsoluri ale unor clădiri istorice etc. Potențialul a fost găsit în fabricile abandonate ale secolului 19. Arhitecți și designeri au exploatat cu succes spațiul deschis și acustica cu ajutorul unor programe de revitalizare ale unor situri industriale, facilitând și proiecte low-cost. Cu toate acestea, mai mult tinerii s-ar regăsi într-un astfel de ambient. Nonconformiștilor, haideți să vedem cum îl abordăm!

Pereți

Materialele cu aspect nefinisat sunt ideale. Cărămida arsă a fost folosită milenii ca material de construcție. Prin textura sa, interiorul va părea cald. Dacă nu sunteți fericiții posesori ai unui spațiu cu pereți din cărămidă, construiți măcar un șemineu cât mai drept, fără jocuri de stereotomie.

Panourile prefabricate din beton au ajuns elemente constructive ale siturilor industriale datorită tehnologiei și eficienței în execuție. Atât pentru pereții prefabricați, cât și pentru cei turnați, urmele cofrajelor umanizează acest material rece. Ca să compensați, pentru o atmosferă primitoare e bine să utilizați materiale calde ca textură și cromatică, ca lemn, textile cu fibre voluminoase sau piele. Optați totuși pentru tencuieli calde, în griuri și bejuri pentru a încălzi fundalul.

Tabla ondulată are succes destul de mare în a deveni perete „vedetă”.

amenajare industrial_maro gri_pereti caramida beton

Plafoane

Una din caracteristicile acestui stil este prezența unor elemente pe care, în mod uzual, încercăm să le ascundem într-o amenajare: tuburi de ventilație, sisteme electrice și sanitare expuse. De multe ori sunt pur „decorative”, alteori primesc roluri funcționale ca suport pentru leagăn sau corpuri de iluminat cu poziție reglabilă.

amenajare industrial_gri_plafon tevi aparente

Corpurile de iluminat în acest stil sunt din ce în ce mai des întâlnite, chiar și în locuințe ce nu aparțin acestuia, ca element „wow”. Designerii de produs au adus pe piață multe variante, chiar și din beton. Exemple de acest fel le găsiți și la Dizăinăr.

amenajare industrial_culori_corpuri iluminat

Pardoseli

Lemnul vechilor fabrici a suferit uzuri datorită mediului de lucru. Această patină bogată aduce căldură și nostalgie spațiului. Uneori, lemnul de pardoseală ajunge ca placare de perete sau blat de lucru, după ce a suferit tratamente specifice.

Dacă pardoseala este din beton, nu o înlocuiți, ci adăugați covoare. Sau, dacă doriți o pardoseală din beton, nu turnați o șapă, ci alegeți finisaje pe bază de rășină epoxidică sau alți polimeri. Aspectul este versatil, ideal pentru spații deschise, igienic și ușor de întreținut și are o textură mai moale. Când călcați pe ea, nu e rece. E lucioasă la început, în timp se matifiază și prezintă rosturi destul de rar, în funcție de producător și compoziție.

amenajare industrial_gri maro_pardoseli

Mobilier

Aici, inventivitatea a lăsat și încă lasă loc pentru creație. Mobilierul în stil industrial este indicat pentru a adăuga un look contemporan oricărei locuințe. Metal și lemn rough caracterizează materialele de producție.

Multe dintre piesele de mobilier sunt obținute prin reciclare. Țevi și coturi sunt folosite pentru cadre de masă, scaune și etajere. Roți și picioare de prese sau de mașini de cusut Singer, sisteme pantograf, cabluri tensionate, toate aduc plus valoare acestui stil. Dulapuri metalice, colorate sau nu, lucioase sau patinate, arată caracterul de durabilitate.

Canapele și covoare din piele, lână sau blănuri ajută la crearea unui habitat primitor.

amenajare industrial_albastru_mobilier teava metal

Culori

E simplu:

  • maroul lemnului pentru piese de mobilier, placări de pereți și pardoseală,
  • griuri patinate ale betonului pentru plafoane, pardoseli sau pereți,
  • multitudine cromatică (mai ales roșu, galben și albastru) pentru piesele de mobilier din tablă, corpurile de iluminat și textile.

Acum, stilul industrial are câteva derivate: industrial-vintage, industrial-chic, cu subtilități destul de fine, pe care nu simțim încă nevoia să le diferențiem, cum am făcut în cazul amenajărilor în stil toscan sau amenajărilor în stil spaniol sau provencal. Poate pentru că încă nu a venit momentul! Sperăm să vă fi inspirat!

Lucia Leca
Ultimele postari ale lui Lucia Leca (vezi toate)

Distribuie acest post