Obişnuiam în vremuri de demult să petrecem întreg timpul nostru afară, în natură, într-o totală armonie cu mediul înconjurător. Ne trezeam la răsărit, iar lăsarea întunericului ne convingea că este timpul să ne odihnim, înţelegeam mişcările naturii şi toată viaţa noastră se învârtea în jurul echilibrului său perfect, al ritmurilor circadiene croite întocmai după măsura tuturor.
Un lucru evident este că astăzi nu se mai întamplă aşa, majoritatea oamenilor petrecând mai mult de 80% din timp într-un spaţiu interior. În comparaţie cu stramoşii noştri, am îmbunătăţit condiţiile de viaţă din spaţiul interior, creând adaposturi excelente ce ne protejează de fenomene extreme, frig sau caldură excesivă. Cu toate acestea, rămane un mediu artificial şi, deşi astăzi întruneşte calităţi de confort peste standardele cele mai ridicate, venind în întampinarea celor mai complexe trebuinţe, se pare că nu a atins performanţa de a aduce beneficii în aria emoţională şi spirituală.
Cu cât ne îndepărtăm mai mult de mediul natural şi ritmul său echilibrat, cu atât devenim mai stresaţi, mai puţin capabili de a ne relaxa şi mai vulnerabili în faţa multor afecţiuni care ne slăbesc sănătatea.
Conform învăţăturii chineze taoiste pentru a trăi sănătos şi a duce o existenţă echilibrată, trebuie să creăm şi să întreţinem în interioarele noastre condiţii care să ne favorizeze o dezvoltare armonioasă. O cale extrem de eficientă de a pune în practică cele de mai sus este să dăm naştere unui cămin în perfectă legatură cu fluxul de energie impregnat în natură ( vestitul „Chi”). În arta taoistă feng-shui, care literar înseamnă „vânt şi apă”, clădirile şi obiectele sunt dispuse în mod voit într-o anume poziţie şi cu o anumită orientare faţă de punctele cardinale astfel încat să favorizeze trecerea Chi-ului prin casă.
Utilizând feng shui-ul în context contemporan ne putem conecta ambianţei înconjurătoare, efectele pozitive ale conexiunii remarcându-se asupra tuturor aspectelor din viaţa noastră. Credinţa taoistă bazată pe dualitatea Yin-Yang, cei doi poli masculin – feminin, la nivel spiritual, identifică la nivel fizic cinci elemente fundamentale ce interacţionează creativ spre a da naştere tuturor celorlalte substanţe. Aceste elemente sunt focul, apa, pământul, metalul şi lemnul. Focul este cel mai masculin dintre elemente, iar apa cea mai feminină. Fiecare din cele trei elemente rămase au diferite proporţii de Yin şi Yang. Când mediul ambiant în care ne desfașurăm este definit de o exemplară proporționalitate între elementele de bază și noi suntem binecuvântați cu fericire, sănătate și o viață împlinită.
Locuința este o entitate vie, un obiect care respiră. Oricare ar fi stilul său, este creata cu materiale specifice planetei noastre. Este practic o extensie a mediului natural. Rezonăm cu propria locuință într-un mod foarte personal și intim conectându-ne, prin intermediul ei, mediului. Asemeni nouă, casa are propria personalitate, creionată de toate aspectele care o fac să existe: materialele de construcție, finisajele, mobilierul, amplasamentul, orientarea, precum și stilul arhitectural și designul interior.
O potrivire perfectă între locuință și locuitor se poate realiza dacă cea dintâi se croiește după masură celui de-al doilea. Însă cel mai adesea încercăm să ne adaptăm unor locuri deja existente care în majoritatea cazurilor sunt complet depersonalizate. Filosofia chineză este impregnată cu o serie de soluții pentru ameliorarea diferitelor „nepotriviri” ce apar în procesul de adaptare a spațiului personalității locuitorului. Un mariaj fericit se realizeza în urma studierii a numeroase aspecte, a unor măsurători complexe și în final prin stabilirea soluției ideale ce urmează a se implementa. Vom începe a vă povesti câteva modalități și vom încerca să detaliem mai mult într-un viitor articol.
Folosind culori vindecatoare
Printre rezolvările feng-shui oferite de credința orientală se numără utilizarea energiei culorilor ca instrument în corectarea traseului Chi-ului în spațiul remodelat. Elementelor fundamentale le sunt atribuite anumite culori după cum urmează:
LEMN: verde, lime, maron
FOC: roșu, galben aprins, portocaliu, violet, roz
PAMÂNT: galben pal, nisipiu, maron pal
METAL: alb, gri
APĂ: albastru, negru
Amenăjari în culori de LEMN
Verdele este culoarea reprezentativă pentru lemn și cea fundamentală a naturii. Este o culoare a expansiunii, a regenerării, prin urmare va susține accelerarea dezvoltării personale. Verdele este situat în zona centrală a spectrului de culori perceput de oameni, conține yin și yang în proporții egale și reprezintă o forță armonioasă și echilibrantă. Când privim verdele, mușchii oculari se relaxează (celulele receptori ai aceastei culori aflându-se în centrul retinei); prin urmare este o culoare odihnitoare și posedă o putere extrem de vindecătoare pentru minte și trup. Cu cât există mai mult galben în verde cu atât se amplifică stimulul pentru energia de mișcare și creștere.
Folosiți în amenajarea camerei lime și alte culori deschise de verde, primăvăratice, pentru a atrage energia tânără în viața voastră.
Verdele închis accentuează calități precum puterea și vitalitatea unui arbore matur și se potrivește acolo unde se semnalează nevoia de întărire a abilităților de protecție, nevoia de desăvârșire, de perfecțiune. Este o culoare care ajută, dând vigoarea și forța interioară de a depăși perioade solicitante.
Specialiștii feng-shui confirmă faptul că a cunoaște cum să folosești culoarea pentru a echilibra și a întări energia locuinței este un subiect complex.
Într-un articol viitor vom continua analiza, prin prisma înțelepciunii chineze, a felului în care influențează vibrația culorilor fluxul de energie, culori destinate celorlalte elemente fundamentale precum și sugererea camerelor potrivite pentru utilizarea lor.
- Declarație pentru culorile anului 2018 - februarie 24, 2018
- Dor de alb - ianuarie 15, 2018
- MATTIA BONETTI – arhitecți celebri &Limbajul culorilor - mai 6, 2017
Distribuie acest post