MATTIA BONETTI – arhitecți celebri &Limbajul culorilor

În Idei amenajare living, Idei de amenajări interioare de Patricia DobrinLasă un comentariu

”Design is about dreaming…”
Și noi suntem întru totul de acord. Uneori parcă avem nevoie să pășim puţin în afara zonei de confort vizual, iar pentru cei care îşi doresc acest lucru și sunt pregatiți să se lase fascinați de curajul de a folosi culoarea provocator vi-l recomandăm pe excentricul, suprarealistul Mattia Bonetti.

AMENAJARE DESIGNER _policromie_Mattia Bonetti

Rebelul designer stabilit la Paris, dar originar din Suedia, este autorul unor piese de mobilier și corpuri de iluminat colorate cu frenezie și de o inventivitate genială. Să aruncăm o privire asupra câtorva selecții :

design de produs_Mattia Bonetti_lampi_sofa_masuta

design de produs_Mattia Bonetti_masa_sifonier

Într-o permanentă oscilare între Artă și Design obiectele sale par să întruchipeze dezideratul creatorului – anularea granițelor dintre cele două, un amestec frapant și capricios de artă și design cu utilitate.
Bonetti a susținut expoziții individuale la Centre Georges Pompidou și la Muzeul Seibu. Opera sa a fost inclusă și în expozitii de grup, în locații prestigioase precum Muzeul Victoria & Albert, Muzeul de Artă Decorativă și muzeul Guggenheim din New York.

Design de produs_Mattia Bonetti_sofa_verde_portocaliu_roz
Dacă v-am făcut curioși să aflați cât de inedită ar putea fi o amenajare sub semnătura unui artist de anvergura lui M.Bonetti, vă invităm în continuare să parcurgem câteva spații ale celebrului apartament din Hong Kong reimaginat de inegalabilul designer.
În august 2016 publicația Architectural Digest dedica un amplu editorial acestui proiect, punctând relația specială dintre arhitect-designer și beneficiar. Bonetti a primit mână liberă de la stabilirea conceptului și până la executarea propriu-zisă. Beneficiarul, el însuși un iubitor și învederat colecționar de artă,  a considerat că, pentru ca rezultatul să fie unul surprinzător, va trebui să îi permită lui M.Bonetti să se exprime așa cum își dorește. Tocmai imprevizibilitatea rezultatului final l-a convins pe acesta, preferând unicitatea în locul stereotipurilor.

amenajare living HongKong policromie_rosu_galben_verde_albastru
Potrivit publicației menționate mai sus, Mattia Bonetti dezaprobă amenajările banale, cu scheme cromatice palide, dar și decorările puternic inspirate de hoteluri la modă. Implicarea sa în proiectul din Hong Kong a fost totală, creând aproape fiecare piesă de mobilier sau corp de iluminat și chiar designul covoarelor.

Foto sus- unul dintre livingurile în care policromia este la ea acasă, culori curcubeu îmbracă spațiul. Desenul cercurilor colorate se regăsește pe covorul de lană. Bonetti folosește atât piese proprii cât și obiecte de artă realizate de alți designeri pentru a completa cu tușe finale amenajarea. Foto dreapta-instalații multimedia în holul de primire- O adevarată experiență senzorială-.

amenajare dining HongKong_verde cupru

Zona de dining – tărâm fantasmagoric închinat parcă Naturii – puternic contrast între verdele trecut printr-o suită de saturații până la albul pur și roșiaticul reflectant al cuprului. Piesa centrală, masa circulară, obiect unic prin  forma ce ne duce inevitabil la ideea de copac și asocierea neașteptată de cupru, sticlă finistă oglindă și cristal negru. Nu în ultimul rând, scaunele sunt armonios potrivite elementului de bază. Oare suntem deja în gradină?

amenajare living HongKong_verde_negru_portocaliu

Spațiu de zi cu contrast puternic verde-roșu – o reluare sau, mai precis, o continuare a temei. Masă de cocktail inedită cu formă organică. Jocul puternic contrastant și fluid al pardoselii ( marmură neagră chinezească și beton colorat portocaliu) este preluat în designul covorului. Foto dreapta – preluarea alternanței negru-portocaliu în grupul sanitar de serviciu.

amenajare dormitor HongKong_portocaliu_gri_albastru

Zona de noapte – Pentru dormitoare alege tot portocaliul pe care îl contrabalansează cu griuri deschis sau bleu, în funcție de destinația încăperii. Pentru unul dintre dormitoarele matrimoniale (foto dreapta) Bonetti a proiectat atât veiozele cât și noptierele și tăblia patului îi optează ca suport pentru schemele sale cromatice pentru lemn, piele și lână. Camera copiilor se bucură de o abordare jucaușă, amintind de lumea acvatică.

Încheiem cu o altă remarcă a lui Mattia Bonetti, care pe noi ne-a cam pus pe gânduri: „Dacă cei care își pot permite decoruri incredibile continuă să ceară interioare minimaliste anoste – care, trebuie să recunosc, sunt mai ușor de vândut – înseamnă ca asistăm la sfârșitul decorației.”

 

Patricia Dobrin
Ultimele postari ale lui Patricia Dobrin (vezi toate)

Distribuie acest post