Bucătăriile sunt organisme compacte ce prelucrează hrană. Funcționalitatea poate prima. Îmbunătățiri considerabile se fac cu ajutorul echipamentelor multifuncționale. Finisajele și formele ce caracterizează estetic acest tip de spațiu din locuințe urmează diferite curente, fără a afecta funcționalitatea. Există câteva principii de bază pentru a obține acest lucru, ca: fluxul alimentelor (frigider – chiuveta – plita), separarea zonelor de lucru (zona depozitarii, curățării și preparării), minim de 1.2m distanță între fronturile de lucru și altele. Studiile spun că ne petrecem mai bine de trei ani din viață în bucătărie. Dacă tot se întâmplă acest lucru, de ce să nu le facem cât mai primitoare posibil? Mai jos, vă povestim câteva idei despre trendurile bucătăriilor în 2016. Haideți să vedem cum vi se par!
Culori
Culorile anului se reflectă peste tot, inclusiv în amenajarea bucătăriilor! După cum am scris într-un articol anterior despre amenajări interioare în culorile anului 2016, dezvoltăm mai departe câteva idei actuale pentru bucătării … diafane.
Dacă cromatica de bază pentru corpurile de mobilier este compusă din nonculori (alb, griuri, negru), atunci amenajarea bucătăriei cu bleu (Morning Sky Blue sau White Satin) poate fi ideală pentru o atmosferă fresh.
Din amenajările în culori diafane, fac parte, spre exemplu și cele cu galben deschis (Lemonade), roz murdar (Cream Puff), mastic deschis (Kittery Point Green) sau mov deschis (White Heaven) ale producătorului Benjamin Moore. Sunt nou declaratele culori pentru acest an! Cu amenajările de bucătărie pe acest fundal, diminețile în care beți cafeaua în bucătărie vor părea mai proaspete și mai luminoase!
Accente
E timpul să reimaginăm contrastele în 2016! Culori fără accente, chiar dacă sunt puțin contrastante, nu se prea poate. Și accente fără texturi cu atât mai puțin! Conduc variațiile de textură, nu cele cromatice! Anul trecut, mânerele și accesoriile metalice își făceau loc timide în bucătării. Anul acesta, au prins avânt pe suprafețe mai mari: corpuri de iluminat, hote, blaturi și echipamente individualizate din inox satinat sau periat, cupru sau tot felul de alte aliaje.
Echipamentele metalice sau cu inserții din acest material devin accente și mai clare dacă sunt puse într-un context viu colorat. Stilurile de mobilare pot face trimitere, spre exemplu, către vintage, pop sau industial. Dacă nu știți unde să căutați astfel de echipamente, frigiderele SMEG sunt destul de colorate. Sunt avantajate schemele cromatice calorice. Sper exemplu, aragazul galben pe fundalul din plăci ceramice albastru cu portocaliu se încadrează clar în stilul Arts and Crafts.
Și pentru că am ajuns la gresie și faianță, în România sunt la mare căutare plăcile ceramice florale sau cele care au colțurile teșite. Trendul există de câțiva ani, însă abia acum mulți dintre noi au devenit deschiși la acesta. Pentru că vorbim despre „amenajare diafană” în acest an, recomandăm culori pale, poate chiar patinate. Există o gamă variantă la Acord, Livart sau ProgettoCasa.
Noul an face însă trimteri clare spre suprafațe mai curate și mai puțin decorate, ca mozacuri de o singură culoare (eventual cu accente metalice), placări ceramice cu colțuri teșite sau placări din piatră sau marmură cu venatură fină.
Dacă am lămurit problema finisajului pentru perete, vă spunem că revine în forță pardoseala din parchet. Nu înlocuiți în nici un caz parchetul masiv, indiferent de numărul de straturi, cu gresia care imită textura! O mare greșeală de multe ori pusă în practică!
Bucătăria – living a devenit o normalitate
Trendul bucătăriilor deschise, integrate în spațiul de zi, devine deja o normalitate în locuințele tinerilor. Pentru că un om petrece de la cel puțin 20 de minute până la 3 ore pe zi în acest spațiu, este ușor de integrat în living. La îndemână este un „racord” între spațiul de zi și zona de gătit. Poate fi reprezentat de un bar, de o masă pentru mai mult de 2 persoane sau de o comodă. Din ce în ce mai populară este insula, potrivită doar pentru spațiile mai generoase.
Direcții
Există două direcții pentru bucătăriile anului 2016: combinația între contemporan și victorian, anii 80 și integrarea unor echipamente inteligente.
Bucătăriile în stil victorian sunt caracterizate de registre înalte (lungimea corpului de mobilier este de cel puțin o dată și jumătate mai mică ca înălțimea). Dacă spațiul nu vă permite, apelați la două mici trucuri. Primul ar fi să înlocuiți lungimea standard a corpurilor de 60cm, spre exemplu, cu 50cm. Al doilea ar fi ca în locul unui singur front, să optați pentru două uși. Nu uitați de proporții! La acestea contribuie major terminațiile orizontale ale mobilierului, adică soclul și cornișa. Renumitul designer contemporan, Jane Lockhart, afirmă că „bucătăriile clasice pot experimenta un aer cu un design puțin mai curat, cu linii drepte și mai puține detalii încărcate”. Practic, fronturile din ramă și tăblie primesc mai puține profilaturi, blaturile sunt curate, fără echipamente vizibile pe o lungime considerabilă, poate chiar cât un perete întreg. Sunt scoase în evidență zona de preparare (hotă – plită – cuptor). Uneori, chiuveta înlocuiește focusul dacă corpurile de deasupra și de dedesubtul ei se individualizează prin textură sau culoare. Plăcile ceramice specifice perioadei (cele cu muchii teșite) sunt înlocuite de dale de piatră sau marmură, plăci hexagonale sau mozaic în culori pale.
Echipamentele integrate pentru a ascunde ultimele gadgeturi sunt foarte utile. Prize aplicate în interiorul sertarelor, mașini de spălat vase sau cuptoare integrate, blendere accesibile de pe o poliță ascunsă al unui soldat, cântarul integrat în sertar și tot felul de separatoare fac parte din trendul acestui an. Nu trecem totuși la minimalism, unde hotele se ridică din blat.
Dacă aveți de gând anul acesta să optați pentru o nouă bucătărie, luați tot cei mai bun ca inspirație pentru casele voastre!
- garduri verzi - aprilie 20, 2018
- Mici scenografii pentru Paști - martie 28, 2018
- Frunze argintii naturale pentru Crăciun - decembrie 22, 2017
Distribuie acest post