Pereți verzi. Altfel spus, hidroponic.

În Idei de amenajare a bucatariei, Idei de amenajări interioare de Lucia LecaLasă un comentariu

În balcon sau în grădina de acasă, cu sau fără seră sau solar, instalațiile hidroponice sunt numai bune pentru start cu verde natural al plantelor proaspete. Haideți să vedem ce sunt, de câte feluri sunt și câteva variante simple de a construi pereți hidroponici.

perete hidroponic_bucatarie_living

perete hidroponic_bucatarie_verde

Ce sunt

În mare, vorbim despre o ramură a hidroculturii. Sunt esențiale trei ingrediente: oxigenul, apa și nutrimentele. Nu suntem pro hidrocultură, în care nutrimentele reprezintă substanțe chimice și rezultă fructe și plante perfecte, ci suntem pro hidrocultură cu nutrimente naturale.

Hidroponica este o formă de agricultură ce reprezintă creșterea rădăcinilor plantelor cu ajutorului apei îmbogățită cu nutrimente.

De când

Grădinăritul pe principiul hidroponicii își are rădăcinile în vremea aztecilor, în secolul al XI-lea î.H., care au construit grădini „plutitoare” sau „chinampas”. Deoarece pe malul mlăștinos al lacului Tenochtitlan nu se puteau dezvolta culturii, acești fermieri au construit plute din stuf, permițând rădăcinilor plantelor să coboare printre împletituri în apă. Se bănuiește, bineînțeles, că în Grădinile Suspendate ale Babilonului exista principiul hidroponicii pus în practică.

perete hidroponic principiu_bucatarie_verde

De câte feluri

Sistemele hidroponice se împart în două categorii:

  • rădăcinile plantelor cresc direct într-o soluție lichidă cu nutrimente; nutrimentele sunt produse de ecosistemul ce se dezvoltă treptat în mediul acvatic;
  • rădăcinile plantelor cresc în nisip, pământ sau pietriș și sunt udate cu o soluție cu nutrimente, care pot reprezenta îngrășământ natural. J

Cum construim

Cadru din tuburi de PVC

perete hidroponic principiu_gradina_verde

Țevile din PVC pot fi folosite pentru grădini verticale, ce economisesc spațiul și favorizează irigarea tuturor plantelor. După asamblarea traseului de țevi, legate între ele, se așază la bază un mic rezervor ce conține o pompă submersibilă care împinge printr-un tub de diametru mic (ce ajunge la punctul cel mai înalt al instalației) apa cu substanțe nutritive. Restul de apă rămas după udarea tuturor plantelor, scursă de pe traseul țevilor, se varsă tot în rezervorul de la bază.

Bineînțeles că puteți renunța la rezervorul permanent cu pompă submersibilă și puteți uda choar voi plantele în fiecare zi.

PET-uri reciclate

perete hidroponic principiu_gradina_verde pe verticala

PET-urile, care se descompun în aproximativ 1000 de ani și sunt „produse” de o gospodărie în cantități mari (în lume sunt aruncare cca. 100 milioane de PET-uri), sunt foarte ușor de utilizat pentru a realiza un perete hidroponic. La mijloc se face o gaură pentru a pune pământ și planta în sticlă. Apoi, așezată invers, se găurește partea inferioară și dopul. Se așază sticlele unele peste celelalte, astfel încât apa să se scurgă continuu prin ele. Se montează pe o scândură care ulterior se aplică pe un perete. Le puteți uda voi sau folosi bazinul cu pompă submersibilă.

Verde de viitor

perete hidroponic_bucatarie_verde peste tot

Bineînțeles că designerii au început să conceapă tot felul de structuri organice pentru principul pereților verzi sau tot felul de integrări în mobilier. Așteptăm să vedem soluțiile lor futuriste puse în practică!

Până atunci, rămân la salata, pătrunjelul și plantele suculente din tuburi!

perete hidroponic simplu_bucatarie_verde

 

Lucia Leca
Ultimele postari ale lui Lucia Leca (vezi toate)

Distribuie acest post