Chartreuse, vă rog!

În Idei amenajare living, Idei de amenajare a bucatariei, Idei de amenajări interioare de Mirela CristeaLasă un comentariu

Din seria culorilor-curiozități, astăzi am decis să abordăm culoarea denumită „Chartreuse”. Ea defineşte amestecul de verde cu galben, iar în funcţie de procentul de verde sau galben, există verde chartreuse sau galben chartreuse.

Termenul “chartreuse” vine de la lichiorul francez cu acelaşi nume, creat în anul 1737, de către călugării din ordinul Carthusian, a căror mânăstire era localizată în munţii Chartreuse, din zona Grenoble, Franţa. Acest lichior, ce se spune că este singurul lichior din lume cu o culoare verzuie complet naturală, are în compoziţie 130 de plante diferite şi se bazează pe o reţetă, transmisă de către François Annibal d’Estrées (diplomat şi mareşal francez).

Etimologie_verde-chartreuse_culori-curiozitati

www.wikipedia.org

Chartreuse începe să fie utilizat ca şi denumire de culoare abia în 1884, când Dicţionarul Oxford îl descrie precum o „nuanţă pală de verde-măr”, iar peste un an, periodicul „The Domestic Monthly” îl numeşte un verde-gălbui stilat.

Vedetă printre culori neutre

Acestei culori ce emană prospeţime i se potrivesc de minune culorile neutre, ce o pun în valoare: tonuri pământii de maro, griuri, bejuri şi accente de alb sau negru. Pereţii vopsiţi în chartreuse binedispun şi oferă o atmosferă primitoare. Pereţilor vopsiţi în gri cald, ca în dormitorul din ultima imagine de mai jos, le stă bine cu accente verzi-gălbui regăsite în perne, pouf (acel taburet ce poate fi folosit şi ca măsuţă) şi alte decoraţiuni.

Amenajare-living_pereti_verde-chartreuse_culori-curiozitati

Intimitate cu albastru intens

Amenajează-ţi livingul cu o canapea mare şi confortabilă în culoarea vedetă a acestui articol, galben-verde, amplasată pe fundalul unui perete albastru regal întunecat, adaugă nişte obiecte cu imprimeuri exotice şi câteva decoraţiuni din alamă aurie şi relaxarea este ca şi garantată. Această combinaţie de culori pare desprinsă dintr-o poveste sau dintr-un tablou ce te face parcă să visezi cu ochii deschişi.

Amenajare-living_verde-chartreuse_albastru-marin_culori-curiozitati

Poftă de viaţă într-o bucătărie fresh

Chartreuse este în fond o culoare prezentă în natură, pe care o întâlnim la o multitudine de specii de plante. Este acel verde crud scăldat în lumina soarelui. Şi pentru că ne duce cu gândul la fructe şi legume proaspete, este o culoare ideală pentru bucătării. În imaginile de mai jos regăsiți exemple cu modul de utilizare a acestei culori în amenajarea bucătăriei. Secretul este să nu uitaţi care este culoarea vedetă!

Amenajare-bucatarie_verde-chartreuse_culori-curiozitati

Combinaţii ceramice

Plăcile ceramice în această culoare pot deveni atracţia unei băi chic, mai ales şi dacă sunt în forme mai puţin convenţionale. Cine nu şi-ar dori un perete placat cu un mozaic cu floarea vieţii, în nuanţe sidefate de verde chartreuse şi ivoire?

Amenajare-baie_verde-chartreuse_placi-ceramice_culori-curiozitati

Chartreuse şi cărămidă aparentă

Pentru că este o culoare-vedetă atât de proaspătă, încerc să o folosesc cât de des în amenajările mele. Se potriveşte mai ales stilului modern, cu accente de vintage-industrial. În amenajarea spaţiului de mai jos, am alăturat peretelui de cărămidă aparentă şi parchetului texturat, cu multe nuanţe de lemn, o canapea și un fotoliu cu culoarea „chartreuse”. Întreaga compoziție e echilibrată de accente metalice din auriul ramei oglinzii, al vazei şi cuprul roşiatic al lampadarului, alături de motive geometrice bej-crem ale covorului şi draperiile maronii.

Amenajare-living_canapele_verde-chartreuse_culori-curiozitati

Dacă şi vouă vă place această culoare “îmbătătoare” a aromatului lichior francez, nu vă sfiiţi să o utilizaţi în casele voastre. Nu uitați: oricând vă puteți inspira din amenajările prezentate în articolele noastre!

Mirela Cristea

Distribuie acest post