Zugrăvind feng-shui ( partea a II-a )

În Idei de amenajări interioare, Tips & Tricks de Patricia DobrinLasă un comentariu

În continuarea articolului anterior ce își propusese o abordare spirituală a culorilor, reluăm demersul de a descoperi cum valențe nebănuite ale vibrațiilor lungimilor de undă reflectate ne pot susține sau nu în ceea ce ne dorim. Asemeni lemnului, focul, metalul, apa și pământul sunt reprezentate de culori specifice fiecăruia în parte. Le-am detaliat pe fiecare din ele mai jos, reprezentând o modestă bază a semnificațiilor lor.

Amenajări în culori de FOC

Dacă privim cu atenție focul cu siguranță observăm fascinantul dans al flăcărilor și subtilele treceri de la o culoarea la alta. Efectul general al unei flăcări este o culoare galben-orange foarte luminoasă, însă la o analiză mai minuțioasă se pot observa și reflexiile altor culori. La baza flacării unei lumânări, de obicei vom întalni un verde foarte deschis care, pe masură ce temperatura crește, se transformă într-un albastru captivant. Desigur, suprafața cea mai fierbinte este dominată de un alb perfect.

amenajare interioara living_feng shui_rosu imperial amenajare interioara living_feng shui_rosu-marsala

Culorile reprezintă un mod minunat de a evoca efectele dramatice ale unui element de foc. Oricare dintre tonurile calde poate crea o atmosferă primitoare și confortabilă, fiind din acest motiv foarte apreciate în camerele întunecate sau pe perioada anotimpului rece. Totuși, să nu pierdem din vedere că aceste culori puternice, fierbinți,  pot deveni vara incomode și greoaie. Pentru a completa spectrul de culori ale focului este de preferat să alăturați în amenajare și culori reci precum verdele, albastrul sau albul pur. Spre exemplu, dacă pereții livingului poartă o culoare roșie, mobilierul proiectat pe aceștia ar putea să aibă tonuri mai reci. O mulțime de plante verzi ar echilibra cu succes imaginea creată.

Dacă vă doriți să reproduceți transluciditatea focului pe suprafața unui perete într-o amenajare, o rețetă de succes ar fi să realizați straturi succesive de culoare portocalie sau roșie pe deasupra unui strat de bază pal. Se creează un efect de străluciri care vor reflecta lumina în moduri diferite pe parcursul zilei. Noaptea puteți pune în valoare un perete decorat astfel printr-o lumină plăpândă de lumânare.

Un vârf de culoare într-o cameră întunecoasă și rece poate să schimbe instantaneu întrega atmosferă. Focul aduce caldură și încurajează un mediu comunicativ, sociabil, creativ.

Amenajări în culori de METAL

Pentru a propaga energia metalului, culoarea este limitată la un minim astfel încât  să nu altereze liniile directoare curajoase și țintite pe care acest material le exprimă. Deși metalul este asociat sezonului rece și albului, un interior „de metal” nu trebuie să fie unul steril sau „de spital”.

amenajare interioara living_feng shui_alb-rece amenajare interioara living_feng shui_alb-cald

Asemeni celorlalte culori, albul poate avea o multitudine de nuanțe. Privind o piatră putem descoperi tonuri de albastru, gri sau chiar violet. Nuanțele de alb se combină perfect între ele și pot fi folosite în încăperi pentru a amplifica puterea integrată a metalului.

De obicei asociem culorile metalului din punct de vedere feng-shui unui interior minimalist. Putem crea o amenajare confortabilă și liniștită, combinând nuanțe de alb în texturi variate și interesante. Camera va căpăta luminozitate mai ales iarna când ziua este mai scurtă sau la începutul primăverii când avem nevoie de o reîmprospătare a căminului. Albul se poate acompania cu delicate accente argintii, gri, lila sau albastru deschis.

amenajare interioara dormitor_feng shui_alb-gri-perlat

Amenajări în culori de APĂ

Elementul „apă” într-un living poate transpune spațiul în zona sacrului, al vizionarismului. În concordanță cu nevoile personalităților de apă, elementul îi ajută să se relaxeze, să mediteze și să exploreze natura intuitiv. În ceea ce privește dormitorul, aducerea energiei de tip apă are efecte miraculoase aspura atmosferei degajate. Amenajarea lui cu pereți albaștri și draperile albe, ușoare, diafane, va constitui un spațiu relaxant și îmbietor, perfect pentru firile imaginative și creative.

amenajare interioara living_feng shui_albastru

Atmosfera rece și tăcută oferită de elementul apă poate să nu fie cea mai bună alegere pentru dining, întrucât culoarea albastră inhibă apetitul și predispune la stări depresive.

amenajare interioara living_feng shui_dining_albastru

Dacă este necesară potențarea elementului apă, avem ca soluție utilizarea pentru pereți a unor culori pale de lila sau gri perlat, o pardoseală albă și lucioasă și, de ce nu, albastru și verde puternic sau violet ca finisaj al ușilor, a  ramelor de ferestre, de tablouri, a piedestalelor.

amenajare interioara birou-dormitor_feng shui_lila

Amenajări în culori de PĂMÂNT

Să ne imaginăm lumina unui soare de după-amiază târzie într-o zi caldă și însorită. Parcă toate lucrurile ce ne înconjoară capătă o stalucire aurie. Acest tip de lumină caldă reflectată ne relaxează. Avem posibilitatea să folosim o lumină similara și în locuința noastră pentru a recrea starea: reflexiile luminii provenite de la aplice, veioze sau lampadare pe culorile calde ale peretilor; lămpi cu suport ceramic și bază rotunjită și abajururi din sticlă colorată în nuanțe calde; lumânări roșii, orange sau galbene, puse estetic în recipiente ceramice cu nisip crează atmosfera perfectă de convivialitate, dacă sunt amplasate pe măsuța de cafea sau masa din dining. Aceste culori, tonuri de la cremuri oranj la roșu și maro, induc în amenajarea locuinței sentimentul de sociabilitate și promovează comunicarea, conversația, împărtășirea sentimentelor.

amenajare interioara birou_feng shui_lumina calda-portocaliu amenajare interioara birou_feng shui_auriu

Pentru a concluziona, avem la îndemână căi numeroase prin care putem să îmbunătățim energia vitală a unei case și să o transformăm într-un cămin primitor în care să domnească liniștea și pacea. Rudolph Steiner, filosof australian, observa că, dacă oamenii ar fi înconjurați de forme și spații arhitectruale vii, acest lucru ar avea efecte benefice atât aspura sănătății mentale, cât și asupra trupului.

 

 

 

Patricia Dobrin
Ultimele postari ale lui Patricia Dobrin (vezi toate)

Distribuie acest post