Subiectul despre materiale atipice de finisaj pentru băi se îmbogățește cu tadelakt. Destul de cunoscut prin Europa (mai întâi în Franța și Germania), dar mai puțin pus în practică în Romania, materialul și tehnica de aplicare aduce multiple plusuri calității prin naturalețea lui. Enigmatic, exotic, artizanal, rustic … doar câteva cuvinte ce încearcă să caracterizeze materialitatea acestui tip de tencuială. Haideți să vedem despre ce e vorba!
Ce e tadelakt
O tencuială pusă în operă într-o anumită tehnică încă din Antichitate, tadelakt este un amestec între var nestins, nisip cuarțos, praf de marmură și argilă, la care se pot adăuga pigmenți, cenușă, celuloză și alți compuși, în funcție de aspectul pe care doriți să îl obțineți. Folosit încă din Antichitate, el este derivatul qadad-ului – o tencuială din var hidraulic, hidroxid de calciu, uleiuri și grăsimi, care era utilizat la finisarea acoperișurilor și fațadelor moscheilor, în ultimul caz devenind bază pentru frescă. Povestea tadelaktului este frumoasă, înrădăcinată adânc în tradiția hammamurilor și a rezervoarelor de apă potabilă pentru regalitate, datorită proprietăților sale hidroizolante. Formele rezultate erau organice, niciodată perfect drepte, datorită aplicării manuale a meșterilor. Prin aplicări repetate de straturi, compactarea amestecului prin frecare cu pietre ceramice și săpunuri naturale din măsline negre, ei materializau spații ce emanau talentul cu care erau înzestrați. Se obținea un finisaj cu alternanțe de suprafețe lucioase și mate, rezultat din gradul de umiditate al straturilor și mișcarea uneltelor la aplicare.
Unde îl găsim
În primul rând, vă puteți documenta despre rețete ale tadelaktului, dacă sunteți întreprinzători. Compoziția conține materiale ușor accesibile în țara noastră. Dacă totuși doriți amestecul gata realizat, împreună cu pigmenții, uneltele și cunoștințele de aplicare aferente, căutați produsele Kreidezeit pe care le găsiți la NaturalPaint. Dar haideți să trecem și la partea estetică, să vedem cum poate fi el prezent în casele noastre!
Aplicații cu influențe orientale
Pentru că pigmenții dau culoarea finisajului, vă putem spune că nuanțele de ocru, portocaliu și roșu aduc atmosfera de tradițional arăbesc în amenajările de interior. Pentru că tadelakt poate fi utilizat atât pe perete, cât și drept suprafața ce înlocuiește ceramica sanitară, puteți inunda baia în portocaliu. Lumina naturală este foarte importantă, pentru că pune în evidență alternanța de mat-lucios, materialul căpătând valențe multiple.
Aplicații cu direcții minimaliste
În căutarea ideii de reinterpretare a tradiționalului sau păstrarea „trecutului”, arhitecți și designeri aduc acest material lângă forme cu linii clare, ce înglobează tehnologii actuale de producție. Acuratețea rezultă din influența minimalismului, a reducerii obiectelor prezente la strictul necesar și eventuala lor „ascundere” în corpuri de mobilier. Tadelaktul este îndrăgit pentru că oferă posibilitatea ca suprafețele ce delimitează spațiul băii (pereți, pardoseli, plafoane) să aibă aceeași textură. Pe o culoare neutră a fondului amenajării, cum ar fi gri sau crem, obiectele se individualizează mult mai bine.
Aplicații interesante
Cu tadelakt puteți înlocui obiectele sanitare din ceramică, pe care le puteți avea în ce culoare doriți.
Prin înglobarea unor plăci ceramice sau pictarea lui, suprafețele pot căpăta motive grafice sau florale. Atenție! Păstrați aceste inserții cât mai simple, altfel riscați să picați ușor în kitsch fără ajutorul unui designer.
Nu fac excepție nici alte încăperi, unde doriți să atrageți atenția asupra unor piese, cum ar fi șemineele.
În orice caz, cu acest tip de finisaj puteți crea jardiniere, blaturi de bucătărie cu forme neobișnuite și tot felul de alte nebunii. Ca să recapitulăm, tadelakt este un material 100%natural, hidroizolant, ce lasă vaporii de apă să treacă prin pereți și hidrofug.
Sperăm că, încet încet, să vă convingem de multitudinea de alternative la materialele obișnuite de placări pentru zone umede, atât cele testate de secole, cât și cele noi!
- garduri verzi - aprilie 20, 2018
- Mici scenografii pentru Paști - martie 28, 2018
- Frunze argintii naturale pentru Crăciun - decembrie 22, 2017
Distribuie acest post