Shabby chic în camera copiilor cu alb, roz și bleu

În Idei de amenajare camere de tineret, Idei de amenajări interioare de Lucia LecaLasă un comentariu

Dacă vorbim despre amenajări de interior cu iz atemporal, atunci albul este culoarea ce primează. Dacă vorbim despre camera copiilor, shabby chic este trendul actual ce ar putea face parte din topul celor ce nu se demodează. Shabby-chic în alb este una din combinațiile preferate astăzi pentru amenajarea încăperilor destinate celor mici.

Pentru copii, camerele se caracterizează ca fiind diafane, pline de iz romantic și povești. Ne-am întrebat deseori de ce rozul e pentru fete și bleu pentru băieți. A venit timpul să răspundem la această întrebare, mai ales că cele două culori sunt definite de Pantone ca fiind culorile anului nu doar în amenajări. Am cercetat un pic și am găsit câteva articole relevante, de unde vom face un mic rezumat. Știm că iese oarecum din sfera subiectelor acestui blog, dar credem că e o curiozitate de satisfăcut.

Până la finalul secolului al XVIII-lea, toți copiii, indiferent de sex, purtau rochii albe până la vârsta de 6 ani, când aveau parte și de prima tunsoare. Considerentele erau mai mult de ordin practic, de curățenie și procurare a materialului. După această perioadă, studiile au argumente diferite. Jo B Paoletti susține că roz și bleu, împreună cu alte culori pastelate, au început să fie populare în secolul al 19-lea. În 1918, o publicație a Earnshaw’s Infants’ Department spune că „Regula general acceptată este roz pentru băieți și bleu pentru fete”, pentru că rozul derivă din roșu, culoarea puterii, în timp ce bleu este culoarea văzduhului, a delicateții și a creativității. În 1940, odată cu fabricarea industrială a hainelor, preferințele producătorilor americani se afirmă vertiginos – fetele se îmbracă ca mamele lor, băieții ca tații lor. Mișcarea anti-feministă din America anilor ‘60 întoarce regula pe dos și există o revenire la culorile neutre sau se afirmă ideea „anti-roz”. Există de asemenea și studiul lui Philip Cohen sau cel al lui Marco del Guidice. Primul vorbește despre afirmarea la apartenența unui sex și punctele de vedere ale strategiilor de marketing, cea de-a doua despre statistica cuvintelor „roz”, „bleu”, „fete”, „băieți” în publicații. Referitor la începutul secolului al XX-lea, Paoletti și Del Guidice afirmă că nu există un cod al culorilor destinate pentru obiectele dedicate copiilor, pe când Cohen susține înrădăcinarea culturală a celor două culori prin modă și marketing. Tot felul de alte teorii, cea în legătură cu Hitler sau cea a dictonului francez, sunt perpetuate, însă nu le-am aminti ca fiind potrivite în acest subiect.

Iată deci cum roz pentru fete și bleu pentru băieți s-a întipărit în memoria noastră vizuală!

Cât despre alb, nu credem că ar mai fi necesar să adăugăm alte argumente în afară de reprezentarea inocenței în identitatea culturală europeană, cele de ordin practic aflate la originea textilelor sau a declarației specialiștilor Benjamin Moore ca fiind culoarea anului pentru amenajările interioarelor. Haideți să vedeți ce idei am găsit noi în mica noastră documentație despre cele trei culori și stilul shabby-chic atât de popular în prezent!

Alb și roz

amenajare shabby chic_alb_roz

Dacă în Corea roz reprezintă încredere, de ce să părăsim zona indiană asiatică?! Mai bine îi lăsăm pe copii să se joace de-a triburile asiatice. Oricare ar fi imaginația lor, un mobilier clasic de influență britanică este ideal pentru a ilustra shabby chic-ul. Cât despre roz, această culoare este ușor de integrat prin obiecte decorative, litere volumetrice sau rame foto spre exemplu, dar și ca accente de mobilier sau finisaje.

Alb și bleu

amenajare shabby chic_alb_bleu

Ca să nu părăsim zona de influență vintage, tăblii de pat bleu patinat sau jucării din vremea bunicilor creează o atmosferă boemă. Shabby chic înseamnă pasteluri și alb, alături de ale sale derivate, cu bleu se conturează cu ușurință în camera copiilor.

Alb și roșu

amenajare shabby chic_alb_rosu

N-am putut să spunem nu la încă o combinație cromatică. Așa cum am scris anterior, e bine să păstrați roșul pentru accente. Cu toate că se spune că e o culoare feminină, alături de verde poate fi ușor integrată în camera băieților. În schimb, dacă adăugați o tablă de scris cu creta neagră într-o ramă aurie, ea devine lângă roșu exemplul perfect de rafinament, chiar și pentru camera fetelor. Iată deci o combinație cromatică potrivită până la o anumită vârstă pentru camera a doi copii, eventual frate și soră.

Deși greu de menținut pe o perioadă scurtă ponderea mare a uneia dintre cele trei combinații, shabby-chic pentru camera copiilor cu preponderență cromatică pe alb devine o investiție pe termen lung. Mai ales că unei astfel de palete îi puteți aduce cu ușurință completări pastelate cu alte culori. Sperăm că v-am inspirat pentru startul amenajărilor în shabby chic!

Lucia Leca
Ultimele postari ale lui Lucia Leca (vezi toate)

Distribuie acest post