Idei utile pentru compartimentări cu uși glisante

În Idei de amenajări interioare, Pentru acasă de Lucia LecaLasă un comentariu

Când vine vorba de locuința open-space, ne gândim imediat cum putem obține și un strop de liniște și intimitate. Folosirea ușilor glisante are avantajul major al flexibilității spațiului, mai ales dacă sunt duble, adică au două canate. De cele mai multe ori le întâlnim în contextul în care se dorește o comunicare fluidă între două încăperi, dar mai ales când sunt utilizate pentru a nu bloca fluxuri de circulație (spre exemplu pe holuri înguste). Sau…le mai întâlnim la bucătării, băi de serviciu, dormitoare, livinguri atunci când ușile glisante noi le înlocuiesc pe cele mai vechi din locuință.

Ușa glisantă este cea care culisează pe o șină printr-o frecare minimă (de obicei pe roți), adică cerceveaua alunecă pe toc.

Căutând un sistem viabil pentru uși glisante, am dat peste cei de la Emenatwork, care distribuie sisteme Eclisse. La ei am găsit și accesorii și variante de finisaj pentru uși. Nu sunt neapărat scumpe, după cum poartă emblema pe piață! Vedem aproape de final care este costul minim al unui astfel de ansamblu.

Sistemele de culisare se împart în două categorii mari: pe lângă perete sau prin perete. Pentru a putea monta aceste tipuri de uși, trebuie să avem cel puțin încă o dată lungimea golului de ușă în lateral și să evităm amplasarea în goluri ce au în imediata apropiere întreruptoare, prize sau calorifere.

Haideți să vă povestesc despre prima categorie. Practic, pervazul ușii încorporează sistemul de culisare – șina, cărucioarele (roțile) și rama care le acoperă. Accesorii adiționale sunt profile care mențin planeitatea verticală a foii de ușa la glisare (se numesc „ghidaje”), profile care împiedică deformări ce pot apărea din fluctuația umidității și amortizoare (sisteme care încetinesc închiderea ușii).

amenajare hol_roz crem bleu_usa glisanta

Șina și cărucioarele se adaptează în funcție de materialul din care e realizată foaia de ușă – lemn sau sticlă și în consecință, de greutatea ei – și este mascată de pervaz. Prefabricatele lemnoase (PAL, HDF etc.) relevă prețul cel mai accesibil, iar sticla cel mai ridicat. Acest sistem este ideal pentru cazul în care doriți înlocuirea unei uși batante (care se rotește în jurul unui ax vertical) cu o ușă culisantă.

Altfel, acest sistem trebuie integrat încă din faza de proiectare a locuinței, care reprezintă cea de-a doua categorie. Ușile care glisează în interiorul pereților presupun montarea șinei de glisare pe o traversă a cadrului metalic pentru gipscarton. Șinele nu se văd și sunt în continuare necesare căptușeli și pervaze. Ce e fain la sistemul Eclisse Unico e că poți face mentenanța sistemului fără a fi necesară spargerea peretelui din gips-carton, datorită șinei extractibile brevetată. Bineînțeles că există și varianta ușilor culisante duble, feblețea arhitecților pentru conceperea spațiilor flexibile.

amenajare hol_grena ocru_usa glisanta in perete

Dar, să povestim despre deosebirile concrete care pot influența costul unui astfel de sistem! În primul rând, dimensiunea foii de ușă e direct proporțională cu costul în ceea ce privește sistemul ușilor glisante în perete (pentru o lățime de 70cm este 752RON și ajunge până la lățimea de 90cm – 806RON). Pentru ușile care glisează pe lângă perete, sistemul costă 252RON și este adaptabil unei lățimi de uși de la 60cm până la 1m, pentru că tu poți tăia șina de 2m la dublul lățimii golului de ușă. La acest preț, adaugă costul materialului pentru foaia de ușă, indiferent de varianta aleasă. Personal, dacă fac o comparație între prețul unei uși celulare batante cu montaj inclus și o ușă din PAL care glisează pe lângă perete cu montaj inclus, ne învârtim în jurul aceleiași sume – aproximativ 500RON.

Ei bine, la final, vă arătăm câteva idei cu situațiile în care aceste uși vă sunt de mare ajutor!

amenajare hol_grena ocru_usa glisanta pe langa perete

Folosirea unei șine lungi pentru două foi de ușă

amenajare dormitor_maro alb_usi glisante

Delimitarea dormitorului cu suprafață de aproximativ 5mp într-un apartament open-space

amenajare hol_crem_usi glisante

Separarea holului de intrare de living când dispui de un gol de ușă generos

amenajare dressing_alb rosu_usi glisante

Varianta facilă pentru închiderea cu uși a dulapului de haine din nișă

Lucia Leca
Ultimele postari ale lui Lucia Leca (vezi toate)

Distribuie acest post