Videointerfonul sau unul dintre cele mai bune filtre de acces

În Pentru acasă, Tips & Tricks de Lucia LecaLasă un comentariu

Printre multitudinea de soluții de filtrare a accesului în incinta unui imobil, videointerfonul este o variantă utilă, mai ales pentru locuințe sau spații de birouri. Acesta are principalul avantaj că utilizatorul lui poate vedea din interior persoana căruia îi dă (sau nu) acces din exterior.

amenajare hol_negru alb gri_videointerfon

Haideți să vedem din ce e compus un videointerfon.

În primul rând are un panou de comandă în interiorul locuinței (de obicei poziționat pe hol sau în bucătărie). Acest panou are un mic display pe care puteți vedea cine „sună” la ușă/poartă și care afișează imagini succesive de pe una sau mai multe camere video. În funcție de modelul pe care îl alegeți, are și următoarele funcții – semnalizează în momentul în care yala ușii/porții rămâne deschisă, permite deschiderea yalei, poate avea integrat și sistemul pentru convorbire. Panourile au un design minimalist și au dimensiunile aproximative de 21x10cm sau 16x22cm, cu o grosime de 3cm. Carcasa de culoare neagră sau albă are încorporat displayul touchscreen.

amenajare hol_negru_videointerfon

Acestui panou interior i se alătură conectarea cu panoul de comandă din exterior și camerele de luat vederi. Panoul de comandă exterior are în primul rând funcția de apelare și o cameră video integrată cu infraroșu (IR) pentru vederea nocturnă. Dacă panoul din interior are o carcasă din plastic, cel din interior este din aluminiu, are displayul din sticlă securizată de 8mm cu touchscreen încorporat și funcționează între temperaturi de la -30gr C la +60gr C.

Puteți de asemenea opta pentru mai multe camere de luat vederi pe exterior. Cu yala electromagnetică suntem obișnuiți la interfoanele cu tag de proximitate, care este bineînțeles nelipsită și în acest caz. Apoi se mai adaugă dozele pentru partea electrică, anume cea audio și cea video și unitatea centrală de comandă și alimentare. Domnii ingineri electricieni se pricep mai bine la partea de cablaj și mufare aferentă sistemului.

Ei bine, acesta este sistemul simplu pentru locuințe. Pentru clădiri cu mai multe apartamente avem nevoie de un sistem duplex, adică un panou de comandă exterior cu buton specific fiecărei familii sau cu cifre pentru apelare. Există de asemenea o gamă de videointerfoane cu avertizare la efracție, care este un sistem românesc brevetat.

amenajare exterior_negru_videointerfon

E de preferat să vă gândiți încă de la început unde vor sta panoul de comandă din interior, cel din exterior și camerele video, astfel încât arhitecții și designerii să le poată integra încă din faza de proiectare.  Altfel, vă treziți cu el amplasat acolo unde configurația traseului electric existent permite. Dacă tot faceți o astfel de investiție, de ce să nu fie încastrată discret în perete sau pe stâlpul gardului? Chiar dacă panourile de comandă arată bine, grija față de detalii și evitarea privirilor persoanelor nepotrivite poate spori gradul de siguranță și aduce plus valoare esteticii.

amenajare exterior_alb_videointerfon

În plus, videointerfoanele despre care am vorbit mai sus sunt românești, au fost lansate de piață în 2014 și le găsiți la ElectraInstal. Până atunci, compania producătoare Electra a montat 2 milioane de interfoane în toată țara și au scos pe piață ulterior produse perfecționate, mai ales pentru a ține pasul cu tehnologia (conectări prin smartphone și încorporare wireless) și noile direcții în design.

amenajare exterior_alb gri negru_videointerfon

Lucia Leca
Ultimele postari ale lui Lucia Leca (vezi toate)

Distribuie acest post