EFdeN. Culoarea verde în alte locuri decât pe pereți

În Idei de amenajări interioare de EFdeNLasă un comentariu

EFdeN este numele unui proiect îndrăzneț dezvoltat de o echipă de studenți pasionați din cadrul mai multor universități din București. Stilul arhitectural urmat este contemporan iar design-ul este unul în general minimalist, în care predomină culoarea albă, înviorată cu accente de verde mai proaspăt decât v-ați aștepta. Pentru cei curioși în privința detaliilor tehnice, suprafața construită este de 150 mp, cea utilă de 110 mp iar amprenta la sol este de 90 mp.

Amenajare casa EFdeN - Plan și Axonometrie

 

Cele 4 principii pe care se bazeaza conceptul arhitecturii de interior sunt modularitate, tradiție, sustenabilitate și integrarea naturii. Parterul cuprinde sera, windfang-ul, living-ul, dining-ul, bucătăria, baia și o cameră tehnică. La etaj sunt cele două dormitoare, o baie și cea de a doua cameră tehnică.

Etaj - Baie Etaj - Dormitor Mare Etaj - Dormitor Mic

Windfangul este gândit ca un spațiu “tampon” între exterior și interior. Integrarea unui astfel de spațiu, la fel ca în cazul camerelor tehnice și serei, reprezintă o strategie pasivă de încălzire a spațiului interior.

Sustenabilitatea este unul dintre punctele cheie ale viziunii noastre. Acest lucru poate fi observat mai ales în strategiile pasive pe care le-am folosit în proiectarea și construcția casei. Una dintre ele este zona serei, închisă în mare parte cu sticlă și care urcă pe două niveluri putând fi accesată și de la etaj. Spațiul reprezintă o masă termică ce înglobează energia razelor solare reflectate și care cedează căldura pentru a crește temperatura spațiului interior. Integrarea naturii în casă, merge mai departe de spațiul serei, prin plante amplasate ca accente sau porțiuni de pereți verzi.

Parter 1

Conceptul se referă la introducerea naturii în locuință, rezolvând astfel problema spațiului verde pe cap de locuitor în România. În același timp, au fost puse în contrast materialele moderne cu cele reciclate. Motivele tradiționale sunt nelipsite din design-ul mobilierului.

Spatiul este flexibil cu posibilitate de reamenajare în funcție de scop pentru diferite evenimente, obținerea unui spațiu întreg dedicat biroului , sau a unui mic studio. Transformabilitatea spațiului este doar pe alocuri necesară, fiind o locuință cu o suprafață suficientă pentru activitățile obișnuite. Astfel, flexibilitatea va fi punctuală și justificată de necesitățile locuitorilor.

Bucătaria prezintă de asemenea o posibilitate de închidere și posibilitate de acces către spațiul verde, acesta fiind vizibil din aproape orice punct al casei.

Casa se află pe Bld. Pache Protopopescu nr. 66, în incinta Facultății de Inginerie a Instalațiilor și este deschisă pentru  vizitatori. Orice persoană interesată poate beneficia de un tur al casei oferit cu mult entuziasm de voluntarii EFdeN.

Exterior-2

  • Acest articol este semnat de arh. Andreea Nae. Pentru mai multe informații, puteți contacta echipa atât pe site – www.efden.org, cat si pe pagina de Facebook a proiectului – https://www.facebook.com/EFdeN.casa.solara.eficienta.energetic/

EFdeN

EFdeN este echipa României calificată între cele 20 de finaliste ale SDE, cea mai importantă competiţie de arhitectură şi tehnologii integrate la nivel mondial, care s-a desfășurat în 2014 la Versailles. Am proiectat și am construit o casă solară eficientă energetic, modulară şi, astfel, adaptabilă la siturile dificile specifice centrului unei metropole, putând fi dezvoltată atât pe verticală, cât şi pe orizontală.

Destinat inelului central al Bucureştiului, prototipul EFdeN are un design şi o compartimentare flexibilă orientată către nevoile locatarului, în acelaşi timp integrând un spaţiu verde în casă. În acest fel, utilizatorul se poate bucura de proximitatea faţă de destinaţiile de interes prin traiul în centrul unei metropole fără a fi privat de liniştea şi relaxarea pe care le regăseşte în natură.

Ultimele postari ale lui EFdeN (vezi toate)

Distribuie acest post