Gift Shop – parte din itinerarul Grădinii Botanice

În Idei de amenajări interioare, Tips & Tricks de Lucia LecaLasă un comentariu

Gift Shop din Grădina Botanică s-a născut din dorința de a continua seria amenajării unor spații din acest punct de referință, parte din itinerarul Bucureștiului. O clădire galbenă, foarte galbenă, te invită înăuntru în timp ce te plimbi nestingherit prin oaza de natură din mijlocului orașului.

amenajre magazin suveniruri_verde_galben exterior

Atmosfera unui spațiu interior în Grădină

Într-un loc unde întâlnești diversitatea naturii, așa cum e Grădina Botanică, spațiile interioare capătă valențele serelor sau ale atelierelor. Motiv pentru care noi ne-am imaginat un mic atelier dintr-o grădină, cu lăzi, scări, plase metalice și crengi! Toate dobândesc însă alte utilizări și expresii, potrivite pentru gift shop. Drept urmare, cele patru încăperi ale acestuia au propria tematică, unde a fost dezvoltată parte dintr-o mică scenografie ce te introduce treptat în lumea plantelor.

amenajre magazin suveniruri_verde_maro

La intrarea în magazin te întâmpină rafturile crengi, de pe care copiii pot culege nestingheriți tot felul de roade: agende colorate în tonuri de roșu, galben, verde și mov, penare sau genți cu forme de fructe, borcane cu semințe sau căni, toate menite să înveselească albul și textura lemnului.

amenajre magazin suveniruri_verde_rosu

Urmează recepția, unde scările galbene pe fundalul verde închis individualizează colecția vară-toamnă de tricouri. Plasele metalice de Buzău, care altminteri delimitează câteodată teritoriul grădinarilor iscusiți, au devenit de această dată pretext de expoziție pentru borcane pline cu pixuri cu capete de legume, fire de iarbă sau flori, brelocuri și alte mici suveniruri.

amenajre magazin suveniruri_verde_galben alb

Jumătate din spațiu comunică idei despre habitatul plantelor, astfel că la cealaltă intrare o scară galbenă servește drept suport unor rafturi pline cu begonii, crăițe, bulbi de gladiole și … semințe de morcovi mov sau varză ornamentală. Polițele albe cu picioare din cozi de mătură amintesc de rafturile din atelierul mic al casei copilăriei, unde semințele și răsadurile sunt înghesuite și pregătite în toi de primăvară să se bucure de lumina soarelui.

În ultima încăpere, crăițele și mușcatele așteaptă nerăbdătoare în lăzile de legume, lângă planșele botanice. Pentru ca nu ne-am dorit un magazin care să fie ca un depozit cu vânzare, am încorporat câte ceva și din atitudinea „școlărească”. Noi am scris cu creta pe perete curiozități ale produselor din magazin, câteva secrete de grădinărit și aforisme.

Buget mic, idei la îndemână

Cum partea de amenajare a dispus de aproximativ 3500euro și totul trebuia să fie gata în maxim o lună și jumătate, ne-am gândit din start de unde achiziționăm produsele, care este costul fiecăruia și ce putem realiza astfel încât să ne încadrăm în termen și buget. Am inclus și uneltele, pentru că voluntarii din Asociația Team Work ne-au dat o mână de ajutor.

Dacă am decis să păstrăm gresia, atunci o reîmprospătare a pereților și plafoanelor era necesară. Cu această ocazie, n-am putut să ne abținem să nu testăm tot felul de materiale de finisare, mai ales că am primit de la Benjamin Moore vopsea de scris cu cretă! Ei știu că cele mai reușite combinații cromatice sunt inspirate din natură și peisajul din Grădină bucură permanent privirea. N-am fi putut alege o altă culoare ca accent pentru amenajare în afară de verde! Am ales mai exact nuanța Gondola Ride. Am finisat mai întâi peretele, apoi am fost atât de entuziasmați încât am vopsit și ușile! De ce am făcut asta? Pentru că amorsa pentru vopseaua de cretă e stratul pregătitor care se poate aplica aproape pe orice materiale: gips-carton, lemn, plastic, sticlă sau orice v-ați mai dori; condiția este ca materialele să fie mate. Ușile au fost lucioase, așa că le-am șlefuit un pic înainte de aplicare.

amenajre magazin suveniruri_verde_vopsea creta

Mai multe emoții am avut cu vopseaua magnetică: trebuie aplicate minimum patru straturi ca ea să funcționeze, însă noi n-am știut de la început. În orice caz, peste ea poți aplica apoi orice culoare de vopsea lavabilă îți dorești. Noi am folosit tot verde! Acum suntem mândri de micile ilustrații-magnet care stau aleatoriu pe perete!

amenajre magazin suveniruri_verde_vopsea magnetica

Scările, lăzile, plasa metalică de Buzău și ghivecele au fost luate din magazinele de bricolaj. Pentru mobilier, îi mulțumim domnului Costel, care a făcut ca ideile noastre mai … atipice să prindă utilitate practică. Cei de la RawIdeas primesc meritele ilustrațiilor, brelocurilor, tricourilor și magneților și echipa CuloareaTa îi mulțumește Ancăi, managerul magazinului, care a canalizat energia tuturor pentru realizarea conceptului.

Lucruri faine pe care le găsim aici

La Gift Shop ne-au făcut curioși destule lucruri, așa că am decis să vă spunem măcar despre creioanele cu semințe sau solnițele cu brazi. Dar cel mai mult ne plac planșele botanice înrămate și terrarium, ambele la mare căutare în amenajările de interior.

amenajre magazin suveniruri_verde_terarium

FabulousTerrariums este un brand care dorește ca micul habitat vegetal dezvoltat într-un bol de sticlă să ajungă în casele voastre și nu numai. Inventatorul terrariului este botanistul Nathaniel Bagshaw Ward, care în 1842 a lăsat la germinat o ferigă într-un borcan. La Gift Shop Grădina Botanică le găsiți începând cu prețuri de la 75 la 375lei în funcție de dimensiune.

Cum ajungi acolo

Dacă vrei să ajungi la gift shop, cel mai simplu traseu este să mergi pe Aleea Muzeului, care începe imediat la stânga după intrarea din Șoseaua Cotroceni. Pe parcurs poți vedea Muzeul Grădinii, o clădire în stil brâncovenesc, lacul sau zona Munții Carpați, unde te poți întâlni cu broaște țestoase, veverițe sau rațe sălbatice și … ai ajuns la Gift Shop! Mai departe itinerarul continuă cu clădirea dedicată expozițiilor, serele sau alte spații amenajate pentru a spori suflul de viață al Grădinii Botanice – „Grădina din Cărți” sau „Grădina bunicii”, care au fost inițiate de Asociația Team Work.amenajre magazin suveniruri_verde_harta

Oricare ar fi scopul vizitei tale în Grădina Botanică, nu uita să te bucuri de mirosurile plantelor specifice fiecărui sezon!

 

Lucia Leca
Ultimele postari ale lui Lucia Leca (vezi toate)

Distribuie acest post