Bleumarin este culoarea încrederii, a onestității și a loialității. Este obținut din pigmenți vechi și îl întâlnim în picturile murale încă din perioada Egiptului Antic, când reprezenta protecție și virtute. La nivel psihologic, bleumarin favorizează contemplarea, spiritualitatea și nostalgia, de aceea este potrivit pentru zona de noapte a locuințelor.
În general, dacă dorim ca un obiect să pară mai îndepărtat, atunci e bine să utilizăm albastru închis. Este o modalitate pe care pictorii expresioniști au folosit-o pentru a obține efectul de plan secund a unei compoziții. Modalitatea era ca prim-planul să aibă o cromatică mai luminoasă, în opoziție cu planul secund cu nuanțe de albastru închis (în loc de negru sau gri închis).
Dacă am vorbit despre efectele albastrului închis, acum haideți să povestim despre cum putem să utilizăm bleumarin în amenajarea dormitorului în combinații cromatice reușite!
Bleumarin și alb
Când vorbim despre nuanțe tari de albastru, cel mai simplu e să îl alăturăm texturilor naturale de lemn. Mobilier din nuc lăcuit, eventual în stil Biedermeier, o pardoseală din brad și accente subtile din alamă sau crom aduc plus 100% într-un dormitor în stil clasic. Dacă adăugați tapet cu alb și albastru pe un perete accent, atunci totul capătă alura atmosferei dintr-un conac englezesc.
Dacă revenim la contemporan, atunci lucrurile pot fi mai simple – o bandă de alabastru deasupra patului va crea senzația de protecție. Corpuri de iluminat din sticlă lasă umbre subtile pe albul predominant.
Bleumarin și tonuri de portocaliu
Când folosim culori reci și tari, cel mai bine este să alăturăm nuanțe calde. Portocaliul, o culoare complementară, are forță suficientă pentru a deveni accent. Portocaliu muștar, caisă sau ocru, toate e individualizează în linii grafice pe fundal de albastru. Completarea schemei cromatice va fi cu siguranță prin culori neutre, ce oferă odihnă ochilor și minții – cremuri, bejuri sau griuri.
Bleumarin și nuanțe de roșu
Dacă vorbim despre alăturarea a două culori primare, atunci e cazul să avem rețineri asupra uneia din ele. Despre roșu natural în amenajări am mai povestit anterior. Acum este cazul să reamintim de regula de 5% roșu în proporția cromatică dintr-o încăpere și cel mai ușor este să o puneți în practică cu ajutorul textilelor. Puteți totuși să folosiți o tentă mai deschisă a roșului, cum ar fi nuanța mult căutată corai.
Bleumarin și turquoise
Dacă vă simțiți bine într-o atmosferă definită prin culori reci, atunci bleumarin și turquoise e una din combinațiile potrivite. Un mobilier cu mânere din alamă, corpuri de iluminat sau rame cu accente metalice garantează eleganță. Alăturați griuri sau roz pal pentru a personaliza.
Bleumarin și verde
Să presupunem că viitorul dormitor se află într-o cameră perfect albă. Cum să aducem interes asupra atmosferei? Simplu – alegem un pat cu tăblie bleumarin și restul textilelor în nuanțe de crem, verde proaspăt și din nou, bleumarin. Rame de culoare neagră cu paspartu deasupra tăbliei patului pot înlocui chiar un perete accent.
În orice caz, bleumarinul se află pe lista trendurilor culorilor din 2016 cu nuanța Patriot Blue. Specialiștii Benjamin Moore recomandă alăturarea cu griuri, cremuri și ocru.
Sperăm că v-am dat câteva idei despre combinații cromatice cu bleumarin pentru dormitoare! Pe toate le găsim în natură … și natura nu are cum să greșească! Fiți curajoși!
- garduri verzi - aprilie 20, 2018
- Mici scenografii pentru Paști - martie 28, 2018
- Frunze argintii naturale pentru Crăciun - decembrie 22, 2017
Distribuie acest post