Finisaj de baie. Partea I. Tapet


Warning: Undefined array key "share" in /home2/culoareata/public_html/wp-content/plugins/x-facebook-comments/functions/output.php on line 90

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home2/culoareata/public_html/wp-content/plugins/x-facebook-comments/functions/output.php on line 90

În Idei amenajare baie, Idei de amenajări interioare, Tips & Tricks de Lucia LecaLasă un comentariu

Astăzi, baia urmează ideea unei „camere” cu atmosferă caldă. Au apărut în ultimii ani placări ceramice ce încearcă să imite lemn sau textile, profitând de înrădăcinarea ideii de gresie și faianță, mai ales în zonele apropiate de robinete. Teoria este simplă: se curăță ușor și nu favorizează mucegaiul. Puțini știu însă că pot înlocui tradiționala faianță cu tot felul de alte materiale dedicate spațiilor umede ale locuințelor, ca tapet, tencuieli cu proprietăți hidroizonate, lemn special tratat, plută sau sticlă. Unele din ele au chiar proprietăți și mai interesante ca plăcile ceramice! Dacă putem folosi materialul de bază, de ce să investim într-o imitație? Haideți să vă arătăm cum puteți pune în practică tot felul de soluții, altele decât cele bine-știute.

Începem cu tapet! Nu vă fie teamă! E antibacterian, nu mucegăiește, poate avea chiar și proprietăți fonoizolante sau ignifuge! Există pe piață o serie de produse special dedicată băilor și bucătăriilor. Și pentru că vorbim despre manoperă mai puțină și role de material, nu plăci cu dimensiuni standard, alegerea aceasta poate să contribuie la scăderea bugetului.

Materiale de bază

Tapetul care se pretează pentru băi și bucătării este cel din vinil sau fibră de sticlă. În nici un caz, nu alegeți fibre naturale. Știu! Ne place, dar nu în astfel de spații!

Tapetele de vinil continuu sunt formate dintr-un film de vinil laminat pe un substrat textil sau de hârtie. Există două tipuri: compact (perfect neted) și expandat (care, se umflă la căldură, devenind reliefat). Faptul că nu are găuri prin care apa nu poate pătrunde pe dedesubt îl ajută să nu se decojească în timp pe margini sau pe la colțuri. Este lavabil, rezistent la șocuri mecanice și poate fi vopsit cu produse lavabile. Dacă tot nu aveți încredere, după montaj, aplicați pe deasupra unul sau două straturi de lac acrilic transparent. Atenție! Cele 100% vinil nu sunt potrivite, deoarece se decopertează (în cazul în care v-ați răzgândit) cu ajutorul unui burete îmbibat cu apă și săpun!

Tapetul din fibră de sticlă e și mai potrivit. Unii producători l-au montat chiar și în clinici medicale și spitale. Are proprietăți îmbunătățite: poate fi finisat cu vopsea pe bază de latex (lavabilă), suportă spălări repetate, este izolator fonic și, mai ales, permite pereților să respire.

Bine, bine, dar poate fi aplicat și în zona căzii și a dușului? Nu l-am recomanda acolo unde vine în contact direct cu apa, fără a fi un pachet de produse recomandat de un producător (adeziv-tapet-strat protector), cum sunt cei de la WALL&DECO sau VITRULAN.

Proprietățile tapetului de baie – cum le putem recunoaște?

Ce e important este să faceți deosebirea între baia cu duș sau cadă și baia de serviciu (sau powder room). De ce? Pentru că umiditatea este cu totul alta. Contează bineînțeles și de ce fel de ventilație dispune: naturală (cu ferestre) sau coloană de aerisire (tip ghenă de instalații). Dacă ventilarea spațiului nu e naturală, vă recomandăm tapetul din fibră de sticlă.

Dincolo de acest aspect, când îl alegeți, e bine să vă uitați după simbolurile internaționale.

amenajare baie_tapet_simboluri internationale

Cum acestea nu conțin și simbolurile pentru spații umede, le-am căutat la furnizorii cu produse patentate. Ultimele trei sunt cele importante, în funcție de mediul și zona în care doriți să-l utilizați.

amenajare baie_tapet_simboluri spatii umede

Stiluri și producători

Există o mulțime de producători în lume, dar unde îi găsim în România? Mai întâi, puteți începe căutarea în magazinele de bricolaj, și dacă nu găsiți ceva care să corespundă cerințelor tehnice și estetice, noi vă dăm două direcții mai jos: WALL&DECO – îi găsiți și la HENDERSON Concept, București sau VITRULAN la DENMARK Design, Brașov.

Dacă doriți un accent de verde cu maro pentru o amenajare de baie cu influențe florentine, colecția New Romantic aduce o stare de visare alături de o cadă freestanding. Pentru un finisaj patinat, Block Tales sau Layering pune în evidență prin contrast obiectele ceramice și oglinda cu linii bine definite.

amenajare baie_verde_tapet accent florentin patinat

Cât despre texturi cu vopsea lavabilă, aveți opțiuni infinite în ceea ce privește culoarea. Pentru a obține o atmosferă caldă, într-un stil clasic, nu vă sfiiți să utilizați boiserie. Iată o încercare de amenajare de baie cu cele două, bazată pe o schemă cromatică cu bejuri și accente bronz și turquoise.

amenajare baie_crem_tapet vopsit

Acum, vă lăsam pe voi să alegeți textura și culoarea tapetului pentru amenajarea băii. Nouă ne place creativitatea … sau acel „aș dori altceva”!

Lucia Leca
Ultimele postari ale lui Lucia Leca (vezi toate)

Distribuie acest post