Primăvara din balconul tău

În Idei de amenajări interioare, Tips & Tricks de Lucia LecaLasă un comentariu

Sau cum să realizezi singur o mini-grădină urbană primitoare. Vom împărți totul în categorii, așa cum facem de fiecare dată, și vom dezvălui câteva modalități pentru realizarea pardoselilor, a unor corpuri de iluminat și metode do-it-yourself (DIY) pentru pereți cu plante.

Pardoseli

Dacă v-ați plictisit de gresia din balcon sau cimentul mozaicat sau pur și simplu doriți să reamenajați balconul și nu știți cu ce să începeți, noi vă sfătuim să puneți pe primul plan pardoseala. Pe piață au apărut de mult timp variante de plăci prefabricate pentru terase, care pot fi adoptate cu succes și în cazul balcoanelor. Prefabricatele din lemn pentru deck sunt cunoscute prin stabilitatea dimensională tehnologică, mai ales dacă sunt din pin. Ele lasă apa să se scurgă pe dedesubt, oferă o bună ventilare și reprezintă o textură mai caldă. Dacă acestea nu vor putea umple fix lățimea și lungimea suprafeței de pardoseală, apelați la un truc: pietre pe întreg perimetrul sau măcar pe trei laturi. Sub aspect estetic și funcțional, putem spune că asigură un contrast cromatic și drenarea apei, astfel încât ghivecele nu au nevoie de farfurie. Pentru anumite tipuri de plante, puteți folosi pipete speciale cu apă (sau pur și simplu o sticlă), înfipte în pământul din ghiveci cu gura în jos, astfel încât planta ia doar cantitatea de apă de care are nevoie. Dacă aveți un balcon lung, puteți opta pe o porțiune din dale ceramice sau din ardezie pentru zona de acces. Obțineți astfel o pardoseala mai înaltă și mai ușor de întreținut.

amenajare balcon_verde_pardoseala lemn pietre

Pereți

Ghivece agățate sau tot felul de suporturi, placări din lemn sau fier forjat, rogojine din stuf sau draperii, toate (dar nu în același timp 😉 ) își găsesc locul pe suprafața pereților pentru a aduce natura mai aproape în casele noastre, în zgomotul citadin.

amenajare balcon_verde_diy ghiveci

Pentru pereți verticali din plante, vă povestim trei metode simple.

Prima este cea mai simplă: rafturi din euro-paleți. Montați capace, puneți geotextil (faceți câteva perforații) și apoi adăugați pământ și răsadurile plantelor. Cea de-a doua este depozitarea unor mici ghivece în buzunare. Noi vă sfătuim așa: luați un organizator de pantofi (eventual Ikea), cutii de conserve sau ghivece de aproximativ același diametru pe care să le băgați în lăcașurile cu pricina și plantele pe care le doriți. Funcționează de minune pentru cele aromatice. Cea de-a treia metodă este să apelați pur și simplu la niște grilaje din lemn sau metal. Pe ele puteți monta partea de jos a unor sticle din plastic sau jardiniere care pot să deservească ca suport pentru plantele cățărătoare, cum ar fi zorelele. Arată minunat pe suprafețe mari și creează perdele de verdeață!

Despre pereții hidroponici vă povestim cu altă ocazie. Până atunci, vă arătăm câteva imagini ce descriu cum puteți realiza un suport pentru ghivece suspendate.

amenajare balcon_maro_diy ghivece agatate

Alte idei îndrăznețe pot fi: genți pe post de ghivece, colivii vintage sau plante aeriene. Pe ultimele din ele le găsiți la Aerium.

amenajare balcon_verde_ghiveci ingenios

Pentru un aer un pic dunărean, îmbrăcați pereții și parapetul cu rogojine din stuf. Ați scoate maximul din această influență dacă adăugați accente de albastru dobrogean. Stuful ajută mai ales atunci când doriți mai multă intimitate sau umbră. O amenajare de balcon în stil balcanic presupune scaune și bănci cu împletituri din sfoară sau nuiele, obiecte decorative din fier forjat și vase din lut.

amenajare balcon_verde_stuf fier forjat

Corpuri de iluminat

Și dacă aproape am terminat amenajarea balconului în verde proaspăt de primăvară, adăugăm ultimele tușe în cadrul nou creat: corpurile de iluminat. La mare căutare sunt felinarele, pline de lumânări, care mai de care agățate de tavan, puse pe masă sau pe pardoseală. Le găsiți în majoritatea magazinelor de bricolaj, târguri sau magazine specializate pentru decorații interioare.

amenajare balcon_alb olive bleu_felinare

Lampioanele au mai mult teren câștigat, poate și pentru că le găsiți la un preț mai bun. Tot din categoria corpurilor de iluminat ce asigură o atmosferă romantică fac parte și bolurile și borcanele atârnate. Dacă doriți să sporiți această senzație, adăugați o draperie și clopoței chinezești, astfel încât să simțiți cât mai bine spațiul prin curenții de aer ce îl parcurg.

amenajare balcon_verde mov_lampioane draperii

Sperăm că v-am convins să faceți din balconul vostru o mini-grădină urbană, unde te întâlnești cu relaxarea în fiecare zi după birou!

Lucia Leca
Ultimele postari ale lui Lucia Leca (vezi toate)

Distribuie acest post