David Collins – ARHITECȚI celebri & Limbajul culorilor

În Idei amenajare living, Idei de amenajări interioare, Tips & Tricks de Patricia DobrinLasă un comentariu

Dând curs inițiativei de a vă inspira în proiectele voastre cu idei de o calitate ireproșabilă, vă propunem să începem un periplu în lumea arhitecților, designerilor de interior și a decoratorilor. Prin priectele lor, aceștia au creat universuri vizuale în care Culoarea primește atribute creatoare de stări și percepții și reușește să dea naștere unor spații nobile, personificări ale frumosului atemporal. Să ne oprim pentru moment la arhitectul irlandez contemporan David Collins (1955-2013). Fascinat la rându-i de titani ai domeniului precum Eileen Gray, Le Corbusier și Mies van der Rohe, Collins a realizat în timp un portofoliu impresionant de proiecte ce îmbină într-o sofisticată manieră esteticul cu utilul. Își exercită calitățile cu îndemânarea unui profesionist și abordează curajos proiecte cu funcțiuni diferite, de la locuințe private, la hoteluri, magazine și restaurante, reușind să redefinească modul de petrecere a timpului liber în spațiul public sau privat.

david collins amenajare bar albastru

Un perfecționist înnăscut. BLUE  BAR, Londra.
Poate cel mai cunoscut proiect al său este reamenajrea emblematicului Blue Bar, care a jucat un rol extrem de important pentru perioada respectivă în revitalizarea hotelului Berkeley și a altor proiecte de același tip. Observăm ca intervenția arhitectului nu este una brutală, de negare a trecutului, a istoriei locului ci, dimpotrivă, o reafirmare în contemporan a caracteristicilor vechiului bar prin păstrarea și punerea în valoare a elementelor sale definitorii corpurile de iluminat și ornamentatele lambriuri marca Edwin Lutyens lăcuite în faimoasa nuanță de albastru care a preluat numele arhitectului londonez. (albastru lutyens)

bar blue hotel berkeley albastruansamblu blue bar londra

Micuța cutie de bijuterii albastră, așa cum îl prezintă jurnalul „The Telegraph”, scăladat în zeci de nuanțe ale aceleiași culori (albastru), capătă o aură de modernitate, primid premii ca Bar of the Year, oferit de Interior Design Magazine și ca Best Bar, oferit de Time Out. Implicând pasiunea lui pentru fashion în alegerea materialelor și culorilor, arhitectul a mizat pe forța albastrului și a izbutit să facă din Blue Bar unul dintre cele mai îndrăgite localuri. Clientela selectă a orașului și turiștii încântați de a face cunoștință cu stilul londonez savurează în același timp un cocktail pe masura prețiozității barului.

blue bar_amenajare albastru _rosu lux

Distinsele lămpi suspendate de forma unor pălării și lambriurile ornamentate sunt completate discret de mici pete contrastante de un roșu aprins. Materialele costisitoare alese pentru tratarea pardoselilor, marmura albă, onixul și pielea bleumarin texturată crocodil împreună cu covoare albastre și roșii dau spațiului o allura trendy perfect contemporană.

blue bar _iluminator_pardoseala albastru rosu

Genialul David Collins, sursă de inspirație continuă pentru mai tinerii colegi de breaslă, adeseori își găsește muza în chiar propria operă. Iar biroul său de arhitectura, David Collins Studio, propune pentru o locuință privată din Manhattan o reinterpretare a binecunoscutului Bar. Deși ne-am aștepta ca schema cromatică să fie împrumutată în principal, abordarea este cu mult mai curajoasă, valorificand luxosul lambriu lutyensian, lămpile și alăturarea de materiale inedite. O combinație irezistibilă pentru nonconformiști, am zice noi! Lapis lazuli, roșu bordo și auriu…

reinterpretare blue bar manhattanblue bar reinterpretare albastru rosu amenajare

rezidenta privata manhattan proiect david collinsdetaliu reinterpretare blue bar

 

Patricia Dobrin
Ultimele postari ale lui Patricia Dobrin (vezi toate)

Distribuie acest post